Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Hoera, Starship Troopers bestaat 25 jaar! Tijd voor wat fun facts

Films | 19 dagen geleden | Jeroen de Goeij

©
Foto: TriStar Pictures/Touchstone
©
Foto: TriStar Pictures/Touchstone

We hoeven vast niet te vragen of je Starship Troopers (1997) nog kent. De sciencefictionfilm van Paul Verhoeven viert dit jaar alweer zijn 25-jarig jubileum. Tijd voor wat fun facts over deze cultklassieker!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Disney+

Abonneer je nu op Disney+

Voordat we naar de geinige feitjes gaan nog even kort het verhaal. Starship Troopers gaat over kwaadaardige insecten die vanuit de ruimte de mensheid aanvallen. Op aarde worden soldaten en ruimteschepen verzameld die naar het heelal trekken om het gevaar daar uit te roeien.

Een ware flop

De film flopte volledig in de bioscoop, vooral het Amerikaanse publiek wist er geen raad mee. De film bevatte namelijk satirisch commentaar op hun militarisme. Het losjes koppelen van het facisme aan iets wat toch wel heel erg op het westerse, Amerikaanse leger leek zat het publiek niet lekker. En dat was slecht voor de kaartverkoop. De film draaide daarom uit op een flop, maar toch verschenen er in de jaren daarna nog vier films, twee animatieseries en zes videogames over.

Beter dan het boek

Starship Troopers is gebaseerd op een boek van Robert Heinlein uit 1959. Dat boek wordt niet bepaald beschouwd als een klassieker, meer als een enorm slecht boek. Zo slecht zelfs dat het Paul Verhoeven niet gelukt is om het uit te lezen. Het kan dus tóch gebeuren dat de film beter is dan het boek. Paul Verhoeven gaf het scenario uiteindelijk wel een kans, omdat er door de schrijvers van Robocop aan werd gesleuteld. 

Internethit

Zelfs de jongere generatie kent de film, maar dan door een meme. Er is een scène in de film waarin de ene na de andere soldaat in een commercial voor het leger naar voren stapt en zegt: "I'm doing my part." Vandaag de dag kom je deze nog steeds online tegen. 

Verkeerde insecten

De insecten worden in Starship Troopers 'arachnids' genoemd, spinachtigen. Spinnen hebben acht poten, maar in de film zijn er heel veel vijanden te zien met maar zes poten. Dit zijn dus eerder insecten dan spinnen. Heb je last van arachnofobie? Dan kun je deze film dus met een gerust hart kijken.

Paul Verhoeven

Er zit een scène in de film waarin de soldaten allemaal onder de douche staan. Verhoeven maakte hiervoor geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, dus de cast staat vrolijk naakt door elkaar. Dat is iets wat de acteurs eigenlijk niet wilden doen, maar dan ken je de regisseur nog niet. Verhoeven en cameraman Jost Vacano gooiden zelf al hun kleren uit, waardoor de cast vanzelf volgde. 

Starship Troopers is op dit moment te streamen via Disney+

Abonneer je nu op Disney+