Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

2 december live om 20:30. Kijk hier of op kanaal 13 van Ziggo.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Vijf redenen waarom je De Slag om de Schelde wilt zien

Films | 1 maand geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

De grootste Nederlandse bioscoopfilm van dit jaar is De Slag om de Schelde, een oorlogsepos dat de klok terugdraait naar 1944. De film staat vanaf vrijdag 15 oktober op Netflix en er zijn heel wat prima redenen om er eens goed voor te gaan zitten.

1: Nederlandse zomerhit

Afgelopen zomer lokte De Slag om de Schelde meer dan vierhonderdduizend mensen naar de bioscoop. Dat is misschien geen record, maar wel knap als je bedenkt dat de coronamaatregelen op dat moment nog best streng waren en bioscopen maar de helft van het aantal beschikbare stoelen mochten vullen. Door goede mond-tot-mondreclame deed de film het toch voortreffelijk.

Dat de film al zo snel op Netflix te zien is, komt doordat de streamingdienst een van de coproducenten was. Net als de publieke omroep EO trouwens, die de film later dit jaar op het open net vertoont. 

2: Stukje Nederlandse geschiedenis

De Slag om de Schelde wordt ook wel 'de vergeten slag' genoemd. De internationale titel van de film is dan ook The Forgotten Battle. De strijd tussen geallieerde troepen en Duitse bezetters op het Zeeuwse eiland Walcheren is lange tijd onderbelicht gebleven vergeleken met de jaarlijks groots herdachte operatie Market Garden rond Arnhem. De film had eigenlijk in 2020 moeten verschijnen, 75 jaar na de Duitse capitulatie, maar dat was door de coronaepidemie niet mogelijk.

In de herfst van 1944 was het belangrijk dat Antwerpen gebruikt kon worden als toevoerhaven van geallieerde troepen en oorlogsmaterieel. Daarvoor moest de Schelde worden vrijgemaakt van Duitse troepen en verdedigingswerken. Canadese, Poolse en Britse infanterietroepen wisten met Britse luchtsteun hun doel te bereiken, maar niet voordat er flink wat slachtoffers vielen. Aan geallieerde kan vielen er bijna 13.000 doden en vermisten. Aan Duitse kant waren de verliezen ongeveer even groot. Ook werden er ruim 40.000 Duitsers krijgsgevangen genomen.

3: Een internationale cast

Het verhaal van de film volgt drie hoofdpersonen. Aan de Britse kant zien we de jonge William Sinclair (Jamie Flatters in zijn eerste film), die in een glidertoestel van de RAF boven Nederland vliegt op weg naar Arnhem, maar boven Zeeland uit de lucht wordt geschoten. Samen met strijdmakker Tony (Tom Felton, beter bekend als Draco uit de Harry Potter-films) moet hij zich in veiligheid brengen.

Angstige momenten in de cockpit

Natuurlijk is de vijand overal in de vorm van Duitse soldaten. Een van hen is Nederlander Marinus van Staveren (Gijs Blom), die voor de verkeerde kant vecht. Marinus is aan het oostfront gewond geraakt en begint te twijfelen aan zijn keuze om voor de nazi's te strijden.

Het derde hoofdpersonage is dat van Teuntje Visser (Susan Radder, Oogappels), die zich heeft aangesloten bij het verzet om haar jongere broertje uit de klauwen van de Duitsers te redden. 

4: Een flink budget

Voor een Nederlandse film had De Slag om de Schelde een riant budget van 14 miljoen. Dat is een bedrag waarvoor een grote Hollywoodster zijn of haar bed niet uitkomt, maar het maakt De Slag om de Schelde na Zwartboek de op een na duurste Nederlandse film aller tijden. Juist doordat er geen geld is weggesmeten aan dure acteurs zie je het grootste deel van het budget terug op de scherm in de vorm van mooie sets, aankleding en overtuigende special effects. 

Dit soort sets is niet goedkoop

5: Grote namen achter de schermen

De Slag om de Schelde heeft niet alleen een fijne cast, ook achter de schermen waren en grote namen bij betrokken. Zo werd de film geregisseerd door Matthijs van Heijningen jr., die eerder in Amerika een prequel maakte van The Thing. De regisseur en coscenarist is de zoon van producent Matthijs van Heijningen (De lift, Ciske de Rat). De voornaamste scenarist van De Slag om de Schelde is Paula van de Oest (Zus & zo, All You Need Is Love). Zij was ook uitvoerend producent, samen met Mark van Eeuwen. En die ken je weer als agent Dries uit Flikken Rotterdam.

De Slag om de Schelde

Actie | film | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie