Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Turbo Review: lachend het goede doel steunen met Ome Cor op Pathé Thuis

Films | 7 maanden geleden | Janine van Rooden

©
Foto: Sodeknetters Filmproducties
©
Foto: Sodeknetters Filmproducties

Acteur Martin van Waardenberg verveelt zich de tandjes tijdens de coronapandemie. Zijn agenda is helemaal leeg en hij heeft ineens alle tijd van de wereld. Zo ontstaat binnen no-time de Nederlandse komediefilm Ome Cor die nu te zien is bij Pathé Thuis.

Het verhaal

Ome Cor (Martin van Waardenberg) heeft geen zin meer om zich elke dag het schompes te werken in de Rotterdamse haven en vervalst daarom een arbeidsongeschiktheidsverklaring.

Als de instanties er uiteindelijk achter komen dat hij gefraudeerd heeft zijn de gevolgen niet te overzien. Ome Cor krijgt een taakstraf en een flinke geldboete die hij niet kan betalen, waardoor hij zijn huis wordt uitgezet. Alles wat hij nog heeft wordt hem afgenomen.

Hij klopt aan bij zijn enige kind Carola (Floortje van Waardenberg) in de hoop dat zij hem te hulp kan schieten, maar aangezien de vader-dochterrelatie niet zo best is verloopt dit allesbehalve volgens plan.

Ome Cor probeert op alle mogelijke manieren snel geld te verdienen om zijn schulden af te lossen, maar belandt daardoor juist steeds dieper in de afgrond.

Conclusie

Ome Cor is niet de beste Nederlandse film die je ooit gaat zien. De film kabbelt een beetje voort en in het laatste kwartier wordt het voorspelbare einde er nog even snel aan gebreid. 

Toch is de film vermakelijk om naar te kijken als je van Rotterdamse humor en geinige cameo's houdt. De cast bestaat uit maar liefst 45 Nederlandse beroemdheden - van Frank Lammers tot Joke Bruijs - die zich allemaal belangeloos hebben ingezet. Waarom? Omdat een deel van de filmopbrengst naar Stichting Vrienden van het Sophia gaat.

Thomas Acda en Martin van Waardenberg tijdens de opnames van Ome Cor
Thomas Acda en Martin van Waardenberg tijdens de opnames van Ome Cor

Ome Cor is - om de kosten zo laag mogelijk te houden - gedraaid met zo min mogelijk crew en apparatuur. Er zijn geen grimeurs, belichters, cateraars en assistenten met assistenten bij komen kijken, omdat Van Waardenberg en regisseur Peter Verhage geen zin hadden om 'jaren te moeten leuren om de financiering rond te krijgen'. 

Met dat in je achterhoofd is het logisch dat de film niet direct Gouden Kalf-waardig is. Eigenlijk is het juist best een prestatie dat de makers met zo weinig middelen het uiteindelijke resultaat hebben weten neer te zetten.

En hoe fijn is het dat je anderhalf uur kan lachen met de gedachte dat je tegelijkertijd het goede doel steunt? Zeker doen! Ome Cor zie je bij Pathé Thuis.

Score

3 van de 5 sterren. 

Ome Cor

Komedie | film | 2022

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie