Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of Skippen: de film Red Dot op Netflix

Films | 3 maanden geleden | Maartje de Bruijn

De Zweedse actiethriller Red dot staat nog maar koud op Netflix of wij hebben ‘m al gecheckt voor je. Je hoeft er niet uitgebreid voor te gaan zitten, de film duurt namelijk maar 90 minuten.

Tekst: Maartje de Bruijn
 
Na een niet zo romantisch aanzoek en een moeilijke start van hun huwelijk, besluiten Nadja (Nanna Blondell ) en haar man David (Anastasios Soulis) in deze eerste Zweedse Netflix original dat het goed zou zijn om er even tussenuit te gaan met zijn tweeën. Romantisch met de tent en een slaapzak overnachten onder het Noorderlicht.

Geen briefje achtergelaten

Onderweg komen zij bij een tankstation al wat eigenaardige boeren tegen die de eerste dode van de film achter in hun auto hebben liggen. Het gaat om een rendier, maar toch. Van schrik parkeert het stel hun auto tegen die van de boeren en niet wetende dat ze deze bestuurder verderop in de film nog gaan tegenkomen, rijden ze weg zonder een briefje achter te laten. Niet zo netjes.
 

Wraak 

De volgende dag zijn David en Nadja dan ook niet verbaasd dat er over de hele breedte van hun auto een diepe kras zit. De racistische quote die erbij staat is de druppel voor Nadja. En wanneer zij hún auto weer ziet, neemt ze wraak.

IJskoude nachtmerrie

Nou dat luchtte op, de vakantie kan beginnen! In de tent onder het Noorderlicht vertelt Nadja aan David wat zij vlak voor vertrek ontdekt heeft; ze is in blijde verwachting. David is nog niet van de schrik bekomen of het stel wordt opgeschrikt door een stel rode puntjes (de red dot uit de titel). Iemand heeft een geweer op ze gericht.

In het vizier

In een film van minder dan 90 minuten, hoef je maar 25 minuten te wachten tot de actie echt van start gaat. En voor de stoere Nadja en de tikje ruggengraatloze David is dit het begin van een paar doodenge en koude dagen waarin ze achtervolgd worden door een koelbloedige schutter. 

Schutter

Een goede thriller heeft natuurlijk een plottwist. Je blijft je gedurende de film net als de hoofdpersonen maar afvragen waarom die boeren zo ver gaan. Is het echt vanwege die kras? Hebben ze racistische beweegredenen? Of is er iets heel anders aan de hand en zit er veel meer achter deze ijskoude aanval? Op het eind vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Maar verwacht geen happy end.

Conclusie

+ goed tempo
+ genoeg gruwelijke shots, maar geen overdaad
- soms nogal ongeloofwaardig
- ondanks het onvoorspelbare, af en toe toch voorspelbaar

Score 

IMDB 5,3
Guidinc. Rating 4 (van de 5) 

Checken of skippen?

Oordeel: checken

Red Dot

drama | film | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie