Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Grijpt Netflix dit jaar de Oscar voor beste film?

Films | 5 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Al jaren jaagt Netflix op de Oscar voor beste film, maar tot nu toe zonder succes. Volgens kenners kan dat bij de volgende uitreikingen veranderen.

De originele producties van Netflix wonnen al eens de Oscar voor beste buitenlandse film (Roma), beste regie (ook Roma) en beste documentaire (American factory). Maar nog nooit ging Netflix aan de haal met de Oscar der Oscars: die voor beste film. Vorig jaar was een grote teleurstelling voor de streamingdienst, toen de voor tien Oscars genomineerde Netflix-original The Irishman tien keer mis greep.

Corona

Dit jaar zijn de kansen voor Netflix echter een stuk beter. Omdat de grote studio's door de coronamaatregelen nauwelijks nieuwe films hebben kunnen uitbrengen, is er voor Netflix een stuk minder concurrentie. De streamingdienst is namelijk nooit gestopt met het lanceren van nieuwe films.

Record uit 1937

Volgens vakblad Variety staat Netflix op het punt geschiedenis te schrijven in Hollywood. In 1937 werden vijf films van de MGM-studio genomineerd voor de Oscarcategorie beste film. Sindsdien heeft geen enkele andere studio dat aantal geëvenaard of overtroffen. 

The trial of the Chicago 7

Het zou zomaar kunnen dat Netflix dit record van vijf genomineerde films gaat breken. Er zijn verschillende originals die kans maken het beeldje voor beste film. De historische rechtbankfilm The trial of the Chicago 7 van Adam Sorkin wordt genoemd als kanshebber.

Mank

Ook het binnenkort te verschijnen Mank van David Fincher kan hoog scoren. Dit biografische drama gaat over Herman J. Mankiewicz, de scenarist van klassieker Citizen Kane, en dat is precies het soort films waar de Oscarcommissie een zwak voor heeft.

Voorspellingen

Op een speciale webpagina houdt Variety zijn voorspellingen bij voor de Oscarnominaties van 2021. Naast The trial of the Chicago 7 en Mank worden voor Netflix ook Ma Rainey's black bottom, The prom, Da 5 bloods, The midnight sky en Pieces of a woman getipt.

Uitreiking

De Oscarceremonie vindt in 2021 wat later plaats dan anders. Op 15 maart worden de nominaties bekendgemaakt, en op 25 april worden de beeldjes uitgereikt.

The Trial of the Chicago 7

drama | film | 2020

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie

Mank

drama | film | 2020

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie