Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Fun Fact Filmquote: 'My precious' uit The Lord of the Rings

Films | 7 maanden geleden | Jeroen de Goeij

©
Foto: New Line Cinema
©
Foto: New Line Cinema

'My precious' is een van de beroemdste filmquotes aller tijden en schopte het zelfs tot een bekende meme op internet. Waar komt de quote vandaan, wat is het verhaal erachter en waarom is Gollem zo bezeten? Het draait allemaal om een ring. Niet zomaar een ring...

De zin ‘My precious’ komt uit de beroemdste fantasyboeken die ooit geschreven zijn. Met The Lord of the Rings-trilogie schiep J.R.R. Tolkien een complete, gigantische wereld die bekend staat als Midden-Aarde. Er breekt een verwoestende oorlog uit waarbij alles en iedereen betrokken raakt, van elf tot mens. En het draait allemaal om een Ring, een Ring 'to rule them all.'

Die Ene Ring

De bijzondere Ring duikt voor het eerst op in het boek The Hobbit, maar krijgt in de latere trilogie een veel grotere rol. Dan wordt het een 'Ring van Macht' waarmee de bezitter de baas is over de vrije volken van Midden-Aarde. In het kort: een belangrijk ding dus.

Sauron

De ‘Ene Ring’ is lang geleden door Sauron gesmeed in de hete vuren van de Doemberg. De Zwarte Heerser moest daarvoor wel een groot deel van zijn kracht overdragen aan het voorwerp.

Wanneer tijdens een grote eindstrijd de vingers van Sauron afgehakt worden, meer woede dan wijsheid trouwens, verliest de Zwarte Heerser zijn kracht en verdwijnt.

Bekijk het fragment hieronder en zie hoe Sauron voor de eerste keer verslagen wordt. En hoor ook hoe het verhaal van de ringen nog ingewikkelder in elkaar zit dan hier opgeschreven. 

Frodo

Sauron wordt dus verslagen, maar niet voorgoed. Duizenden jaren later groeit zijn kracht opnieuw en overal in Midden-Aarde wordt het gevaarlijk. Er wordt besloten de Ene Ring te vernietigen en zo een nieuwe ‘wereldoorlog’ te voorkomen.

De enige plek waar dat kan is in de hete vuren van de Doemberg. En die ligt natuurlijk helemaal aan de andere kant van Midden-Aarde.

Lees ook
25 klassieke filmquotes: zit jouw favoriet er tussen?
 

De kleine hobbit Frodo gaat met zijn vrienden Sam, Meriadoc en Pepijn op de gevaarlijke reis. Frodo krijgt ook nog hulp van elf Legolas, dwerg Gimli, tovenaar Gandalf en de mensen Aragorn en Boromir.

De avonturen van deze negen vullen drie dikke boeken en drie behoorlijk lange, maar immens succesvolle films.

Gollem

In het tweede deel De Twee Torens (The Two Towers) ontmoeten Frodo en Sam de gruwelijke Gollem. Dit was vroeger nog een gewone hobbit en heette toen Sméagol.

Lang geleden vond Sméagol stomtoevallig de Ene Ring in een rivier en veranderde door de donkere kracht langzaam maar zeker in een vreemd, akelig wezen. Maar zijn beurt raakt hij de Ene Ring ook weer kwijt (in The Hobbit - ook dat is een verhaal op zich) en blijft, net als Sauron, altijd op zoek.

My Precious

Die Ene Ring heeft zo’n sterke donkere kracht dat Sméagol niet alleen van buiten veranderde, maar ook van binnen. Hij raakte er totaal aan verslaafd en veranderde langzaam maar zeker in Gollem.

Bezeten als hij is, maar zonder de Ene Ring in zijn bezit te hebben, lispelt Gollem de beroemde zin 'My precious'. Samengebald hoor je, aan het einde van een monoloog, hoe de macht hem gek gemaakt heeft.  

Andy Serkis, de acteur die van 'motion capture'-personages z'n beetje zijn specialiteit heeft gemaakt, doet dat werkelijk fantastisch.Door de fans van schrijver Tolkien wordt Gollem gezien als de meest tragische van alle figuren in Midden-Aarde. En dat voel je ook wel, als je het moment hierboven bekijkt.

Peter Jackson

De beroemdste verfilming van de boeken zijn gemaakt door Peter Jackson, in zijn prachtige thuisland Nieuw-Zeeland.

In totaal maakte hij zes films die spelen in Midden-Aarde. Drie The Lord of the Rings-films: The Fellowship of the Ring (2001), The Two Towers (2002) en The Return of the King (2003).

Het vroegere boek The Hobbit, waar de Ring ook al in voorkomt, verfilmde Peter Jackson daarna als An Unexpected Journey (2012), The Desolation of Smaug (2013) en Battle of the Five Armies (2014).

Prime Video

Amazon werkt aan serie voor Prime Video die een kleine half miljard dollar kost. Hierover is nog weinig bekend, maar wel dat het een prequel wordt en duizenden jaren eerder speelt. In deze zogenaamde ‘Tweede Era’ van Midden-Aarde smeedt Sauron in het geheim die Ene Ring.

Meer filmquotes

‘My precious’ is niet de enige beroemde quote uit de films. Wat dacht je van ‘And so it begins’ (Koning Théoden), 'You shall not pass!' (Gandalf) en 'One ring to rule them all' (Galadriel). 

Guidinc. Awards

De verkiezing voor Favoriete Film Quote Aller Tijden is inmiddels afgelopen, maar niet getreurd! Je kunt nog vaker stemmen, in andere categorieën. Bijvoorbeeld op de beste film of serie van het jaar. Geef je op, doe mee, en wie weet win je zelf ook iets leuks! Hier lees je alles over de Guidinc. Streaming Video Awards