Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Wie is astronaut Wally Funk? Kijk de documentaire Mercury 13 op Netflix

Films | 4 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Als alles goed gaat vliegt Wally Funk vandaag naar de ruimte. De 82-jarige pilote met de bijzondere naam heeft maar liefst zestig jaar op deze kans moeten wachten en wordt daarmee de oudste astronaut ooit. De bijzondere documentaire Mercury 13 vertelt haar verhaal.

Op drie uur vanmiddag moet in Texas de New Shepard vertrekken voor een vlucht met bijzondere passagiers. De raket wordt gelanceerd door het bedrijf van Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, en de multimiljardair is een van de passagiers. Aan boord is verder Bezos' broer Mark en de Nederlandse student en rijkeluiszoon Oliver Daemon. Alle ogen zijn echter gericht op de vierde astronaut: een 82-jarige vrouw die luistert naar de naam Wally Funk.

Women in Space

Mary Wallace Funk - Wally voor vrienden - was een van de piloten die zich in 1961 aanmeldde voor het 'Women in Space' programma, dat moest uitwijzen of vrouwen geschikt waren als astronaut. Het was het jaar dat Amerika zijn eerste (mannelijke) astronaut lanceerde en het ruimtevaartprogramma stond nog in zijn kinderschoenen. Funk was een van de dertien vrouwen die de selectie met glans doorstonden. In de pers werden ze de 'Mercury 13' genoemd, naar de officiële Mercury 7 astronautenselectie van de ruimtevaartorganisatie NASA.

Lees hier meer over de Mercury 7 en de serie The Right Stuff

Mercury 13

Het bijzondere verhaal van de vrouwen wordt verteld in de Netflix-documentaire Mercury 13, waarin een grote rol is weggelegd voor Wally Funk. Helaas voor Wally zat er destijds geen ruimtevlucht in voor haar. NASA besloot alleen straaljagerpiloten toe te laten tot de astronautentraining, en daarvoor moest je bij de luchtmacht zijn. Ook daar werden alleen mannen geaccepteerd. In de documentaire kun je mooi zien wat voor een geweldig mens Wally is.

Live kijken

Zestig jaar nadat ze zich aanmeldde krijgt Wally Funk nu alsnog haar vlucht naar de ruimte. De lancering is om 15.00 uur Nederlandse tijd, en je kunt hem onder meer live volgen op onderstaande webcast via het YouTube-kanaal van Blue Origin. Op 82-jarige leeftijd wordt Funk de oudste astronaut ter wereld, en dat is best bijzonder.

Mercury 13

informatief | 2018

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie