Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Fun Fact filmquote: 'May the force be with you' uit Star Wars

Films | 7 maanden geleden | Jeroen de Goeij

©
Foto: LucasFilm/Disney
©
Foto: LucasFilm/Disney

‘May the force be with you’ is zeker niet het enige, maar misschien wel de beroemdste quote uit Star Wars. Wie sprak het voor het eerst uit? Yoda? Luke Skywalker? Princes Leia? Je verwacht het niet…

De Star Wars-films zitten vol beroemde quotes, maar ‘May the force be with you’ staat toch wel aan de top. De zin betekent zoiets als iemand veel geluk of voorspoed wensen. Je zou kunnen zeggen dat het veel lijkt op ‘ga met god’ in onze wereld.

The Force

In Star Wars is ‘the force’ het energieveld van het universum, de kracht die alles en iedereen met elkaar verbindt. Obi-Wan Kenobi kan dat natuurlijk veel beter uitleggen:

'The force is what gives a Jedi his power.
It's an energy field created by all living things.
It surrounds us and penetrates us.
It binds the Galaxy together'

Afscheid

Je gebruikt ‘May the force be with you’ bij het afscheid en dan vooral als deze persoon (of groep) een gevaarlijke challenge het hoofd moet bieden.
 
En wat antwoord je dan, in het Star Wars-universum? ‘And also with you’ of ‘May the force be with us all.'
 

Star Wars: A New Hope

De beroemdste zin uit 'a galaxy far, far away' werd voor het eerst uitgesproken in Star Wars: A New Hope (1977), het startschot voor een compleet universum dat inmiddels bestaat uit films, games, comics, animatieseries, tv-series, merchandise en meer. 

Maar wie spreekt de gevleugelde zin als eerste uit? Regelmatig wordt de quote toegeschreven aan de wijze Yoda. Hij praat inderdaad vaak over de force, maar die ene zin is niet van hem. Wel is een andere beroemde quote van Yoda: “Do. Or do not. There is no try.”

Luke Skywalker (Mark Hamill) en Prinses Leia (Carrie Fisher) zullen ‘May the force be with you’ pas in vervolgfilms gebruiken.

Generaal Dodonna

Gek genoeg wordt de beroemdste zin voor het eerst uitgesproken door Generaal Dodonna, een bijfiguur. 

Zo’n beroemde quote en dan zo achteloos gebruikt! Daar doen wij niet aan hoor. Wij gaan op zoek naar het eerste moment dat wel echt belangrijk is. 

Han Solo

Aan het einde van Star Wars: A New Hope gaat Luke Skywalker op een gevaarlijke missie. Wat heet. Op de gevaarlijkste aller missies zelfs. De kans dat hij levend terugkeert is gering. Met zijn kleine X-Wing neemt Luke het op tegen de gigantische Death Star, als David tegen Goliat.

Vlak voordat Luke aan boord stapt spreekt Han Solo (Harrison Ford) dan eindelijk ‘May the force be with you’ uit. Als een vriend, tegen een andere vriend.

May the force be with you

En de rest is filmgeschiedenis. De quote zal in totaal zestien keer gebruikt worden in maar liefst zeven Star War-films. En nog veel een veel vaker wanneer je de tekenfilms, games, comics, merchandise en pretpark-rides meetelt.

Filmquotes

'May the force be with you' is niet eens het enige beroemde citaat uit Star Wars. Hier zijn nog vijf fantastische filmquotes:

'Help me, Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope'
Leia Organa
Star Wars: A New Hope
 
'I find your lack of faith disturbing'
Darth Vader
Star Wars: A New Hope
  
'I’ve got a bad feeling about this'
Voor het eerst: Luke Skywalker
Star Wars: A New Hope
 
'Do. Or do not. There is no try'
Yoda
Star Wars: The Empire Strikes Back  
 
'No. I am your father'
Darth Vader
Star Wars: The Empire Strikes Back

Guidinc. Awards

De verkiezing voor Favoriete Film Quote Aller Tijden is inmiddels afgelopen, maar niet getreurd! Je kunt nog vaker stemmen, in andere categorieën. Bijvoorbeeld op de beste film of serie van het jaar. Geef je op, doe mee, en wie weet win je zelf ook iets leuks! Hier lees je alles over de Guidinc. Streaming Video Awards.

Star Wars: Episode IV - A New Hope

Sciencefiction | film | 1977

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie