Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Martijn Lakemeier en Jonas Smulders over de gedurfde oorlogsfilm De Oost op Amazon Prime

Films | 6 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Amazon Prime
©
Foto: Amazon Prime

De epische oorlogsfilm De Oost vertelt het verhaal van de oorlog in Nederlands-Indië. Een geschiedenis waar we met niet al te veel trots op terug kunnen kijken. De film is vanaf 13 mei te zien op Amazon Prime Video. Wij spraken hoofdrolspelers Martijn Lakemeier en Jonas Smulders.

220.00 Nederlandse soldaten gingen van 1945 tot 1949 naar Indonesië om daar orde op zaken te stellen in de onafhankelijkheidsoorlog. Aan Indonesische kant vielen in vier jaar tijd bijna 100.000 slachtoffers in deze oorlog. 5.000 Nederlandse soldaten sneuvelden. De helft door gevechtshandelingen, de andere helft door ziektes.

Kapitein Westerling

Martijn Lakemeier (27) en Jonas Smulders (27) spelen Johan en Mattias, twee jonge Nederlandse soldaten die in 1946 vrijwillig naar Nederlands-Indië gaan en daar onder de invloed komen van Kapitein Westerling (Marwan Kenzari). 

Wisten jullie iets van deze geschiedenis?
Jonas: "Mijn familie heeft een huis op Bali, dus ik was al twee keer eerder in Indonesië geweest. Daardoor wist ik iets van het koloniale verleden, maar minimaal. Een oom vertelde mij eens een verhaal dat Nederland heeft huisgehouden in Indonesië. En de naam Soekarno (de eerste president van Indonesië na de oorlog) kwam wel eens voorbij. Het was daarom wel heel leuk om voor de film in de materie te duiken."

Martijn: "Ik heb boeken gelezen, documentaires gekeken, met mensen gepraat. En wat ik te weten kwam verraste me totaal. Ik wist wel dat Indonesië een kolonie is geweest, maar hoe dat verder ging, daar wist ik niks van. En de mensen om me heen ook niet, zo heb ik gemerkt."

Hebben jullie ook met veteranen gesproken?
Martijn: "Met een aantal, maar ik heb vooral veel gelezen. Als je gaat zoeken is er best veel informatie te vinden, zowel fictief als non-fictief. En voor ons was het ook interessant om te weten hoe het leven van dag tot dag was voor een Nederlandse soldaat. Het was natuurlijk niet alleen maar actie."

Jonas: "Ik hoorde een verhaal dat er soldaten waren die daar vier jaar lang alleen maar gevolleybald hebben. Elke dag. En dat was voor hun de oorlog."

Martijn: "Het is heel verschillend, je hebt gasten die maandenlang tot hun enkels in het bloed hebben gestaan. Maar ik heb ook een man gesproken die voor de militaire filmdienst werkte en van kampement van kampement ging om daar films af te spelen. Hij merkte niets van de oorlog."

Jullie treden in de film toe tot een speciale eenheid, de DST. Heeft die echt bestaan?
Martijn: "Jazeker, kapitein Raymond Westerling werd aangesteld om een speciale eenheid te verzamelen en hij kreeg carte blanche om zijn eigen tactiek te gebruiken en de rebellen neer te slaan in een poging de macht terug te krijgen. De gebeurtenissen in deze film zijn gebaseerd op de verklaringen van mensen die dit hebben meegemaakt."

Zijn jullie getraind in vechthandelingen om het zo echt mogelijk te laten lijken?
Jonas: "Wij zijn met een man of veertien op een veldje in Buitenveldert een paar ochtenden gedrild door een commando. Vervolgens hebben we dat in Indonesië nog eens herhaald. Dat was heel leuk, want dan krijg je een band."

Was het tijdens de opnamen zo gruwelijk heet als het er in de film uitziet?
Martijn: "Ja, het was heel klam en vochtig. Dat was wel even wennen. Maar alles was anders. We kregen drie keer per dag rijst, het slaapritme was anders. En dan ook nog heftige scènes. Het was best een pittige draaiperiode van 2,5 maand, maar ook een te gek avontuur. We zijn op zulke bijzondere plekken geweest." 

Wat vonden de Indonesiërs ter plekke ervan dat jullie daar waren?
Martijn: "In de scènes die we opnamen in de dorpen hielpen soms wel 100 man plaatselijke bevolking mee als figurant. Dat was zo indrukwekkend. De setting was dat wij met onze speciale eenheid een dorp kwamen overvallen met veel geweld. Die mensen wisten heel goed waar het over ging. Zij speelden dat zo goed. Zo overtuigend. Vrouwen die aan het krijsen waren, mannen die door ramen vlogen, heel intens en heftig. Ik denk dat je dat niet zo kan spelen als je niet begrijpt waar de film over gaat. Dit is de eerste film die het verhaal vanuit dit perspectief vertelt, ik denk dat dat heel belangrijk is."

De Oost

Oorlog | film | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie