Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Wordt Mank de must see Netflix-film van 2020?

Films | 5 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Vanaf vrijdag kijk je op Netflix naar Mank, een filmbiografie die getipt wordt voor de nodige Oscars. Waarom zijn de verwachtingen rond deze film zo hooggespannen?

Het is nog lang geen Oscartijd, maar in Hollywood gonst het al een maand van de geruchten. De Oscarrace zou eigenlijk al zijn gelopen, en de grote winnaar bij de volgende uitreikingen wordt Mank. Volgens recensenten die Mank al gezien hebben, is het namelijk vrijwel ondenkbaar dat er komende maanden nog een betere film zal verschijnen. Wat maakt Mank zo kansrijk bij de Oscars?

Film over film

De leden van de Academy die ieder jaar de Oscars uitreikt, zijn dol op films die over de filmwereld gaan. Wat dat betreft is Mank helemaal in hun straatje. De film vertelt het verhaal van Herman J. Mankiewicz, de scenarist die in 1940 samen met wonderkind Orson Welles het scenario schreef voor Citizen Kane. Deze klassieker over het leven van een krantenmagnaat staat regelmatig bovenaan de lijstjes van beste films aller tijden.

Mooi verhaal

De samenwerking tussen Mankiewicz en Welles is het hoofdthema van Mank, en dat zal de filmfanaten zeker bevallen. Daarnaast geeft de film een prachtig beeld van het leven in Amerika in de jaren dertig en Hollywood in het bijzonder. 

David Fincher

Mank werd geregisseerd door David Fincher, bekend van Seven, Fight club en The social network. Sinds Gone girl uit 2014 heeft Fincher geen bioscoopfilms meer afgeleverd, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Wel stond de regisseur in de tussentijd aan het roer van de briljante Netflix-serie Mindhunter. In Mank creëert Fincher een prachtige jaren veertig-sfeer, met bijbehorend camerawerk (in zwart-wit), productieontwerp en een nostalgische soundtrack.

Gary Oldman 

De titelrol in Mank is voor Gary Oldman. De acteur won drie jaar geleden de Oscar voor beste hoofdrol met zijn magistrale hoofdrol in de filmbiografie Darkest hour over Winston Churchill. Ook voor Mank lijkt hij kans te maken op een beeldje, maar recensenten zijn ook vol lof over Amanda Seyfried in de rol van actrice Marion Davies.

Trailer

De nostalgisch ogende trailer van Mank die Netflix op YouTube zette geeft een aardige indruk van de film. Vanaf vrijdag 4 december staat hij op Netflix. Zet jij hem op je kijklijst?

Mank

drama | film | 2020

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie

Citizen Kane

drama | film | 1941

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie