Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Lasse Hallström betovert het publiek met Viaplay Original Hilma

Films | 2 maanden geleden | Judith Regeling

©
Foto: Viaplay
©
Foto: Viaplay

Denk je erover om je Viaplay-account op te zeggen nu het Formule 1-seizoen voorbij is? Wacht dan toch nog maar even. De streamingdienst heeft namelijk net Hilma online gezet, een prachtige biografie over het leven van de Zweedse Hilma af Klint.Advertisement

Bij de meeste kunstliefhebbers en feministen zal er alleen al bij het zien van die naam een belletje gaan rinkelen.

Hilma 

Deze Viaplay Original vertelt het raadselachtige verhaal van Hilma af Klinkt, die in 1862 werd geboren als het vierde kind van een scheepskapitein. Niets bijzonders aan, zou je denken. Maar niets is minder waar. Deze Zweedse dame staat namelijk bekend als een van de eerste abstracte kunstenaars van de westerse wereld, een prestatie die behoorlijk indrukwekkend is als je je bedenkt dat de kunstwereld in haar tijd werd gedomineerd door mannen.

Feministisch randje

Deze Engelstalige biografie zal de kijkers dan ook meenemen in de reis die ze tijdens haar leven heeft afgelegd. Hoe vond ze namelijk dag in dag de moed om niet op te geven? En waarom bleven eigenlijk bijna al haar 1300 werken zo lang verborgen voor het publiek? Eén ding is zeker: ze heeft uiteindelijk de waardering gekregen die ze tijdens haar leven al had moeten krijgen. Al had dat ook veel eerder gekund.

Lena Olim en Tora Hallström

Het leuke aan deze nu al prachtig klinkende film is dat het niet zomaar tot stand kwam, het is namelijk vooral een familieproject. De Zweedse actrice Lena Olim (Enemie, A Love Story) kruipt in de huid van Hilma in haar latere jaren, terwijl haar dochter Tora Hallström de kunstenares in haar jonge jaren zal uitbeeldt. Daarbij komt dat Tora’s vader de regie op zich neemt: dat is namelijk niemand minder dan Lasse Hallström die onder meer ook verantwoordelijk was voor de veelgeprezen Hollywood-films What's Eating Gilbert Grap en Chocolat.

Lasse Hallström

De beste man ging ook voor deze productie niet over één nacht ijs. "Ik ben drie jaar bezig geweest om het mysterie van Hilma af Klinkt te begrijpen", zo vertelde hij al in de aankondiging. "Dit is een verhaal over een niet-aflatende zoektocht naar de waarheid over de mensheid en het universum, in een tijd waarin mannen alle regels maakten. Ondanks zoveel obstakels heeft Hilma kunst gemaakt die ons leven vandaag heeft beïnvloed. Mijn ambitie is dan ook dat het publiek deze worstelingen met al zijn zintuigen ervaart."

Hilma is vanaf nu te zien op streamingdienst Viaplay.

Gerelateerde video