Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Iedereen wil de Harry Potter-reünie zien, maar hoe?

Films | 1 maand geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: HBO Max
©
Foto: HBO Max

Harry Potter-fans tellen de dagen af tot de jaarwisseling. Niet omdat ze graag vuurwerk willen afsteken, maar omdat op 1 januari de grote Harry Potter-reünie wordt uitgezonden. In de special Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts komt de originele cast weer bij elkaar om herinneringen op te halen aan de eerste film, die twintig jaar geleden verscheen. Maar kunnen we daar in Nederland ook van meegenieten?

De meeste originele castleden zijn van de partij. Natuurlijk Daniel Radcliffe (Harry), Rupert Grint (Ron) en Emma Watson (Hermione), maar ook Robbie Coltrane, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes, Jason Isaacs, Gary Oldman, Imelda Staunton en Tom Felton, plus regisseur Chris Columbus van de eerste film. De special is opgenomen in de Warner Bros Studio Tour in Londen, het mekka voor Potterfans van over de hele wereld.

J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, ontbreekt in het rijtje van aanwezigen. De vrouw die aan de wieg stond van het Potter-universum is een tijdje terug in ongenade gevallen door wat uitspraken op Twitter. Rowling zal wel te zien zijn in enkele vooraf opgenomen videofragmenten. 

J.K. Rowling: persona non grata?

HBO Max

De reünie wordt uitgezonden door HBO Max, een Amerikaanse streamingdienst die in diverse landen actief is, maar nog niet in Nederland. De dienst presenteerde eerder al dergelijke reünies van The Fresh Prince of Bel-Air en Friends. In sommige landen waar HBO Max nog niet beschikbaar is, werden de uitzendrechten voor de Potter-special verkocht aan een lokale tv-zender of tv-dienst. Zo is de reünie in het Verenigd Koninkrijk te zien op NOW, de streamingdienst van Sky TV. Helaas is ook die niet actief in Nederland.

Nederland

Worden de Nederlandse Potter-fans dan teleurgesteld? Vooralsnog lijkt het daar wel op, tenzij ook in ons land een zender bereid is om de rechten te kopen. Dat gebeurde eerder bij de Friends-reünie, die in Nederland door SBS 6 werd uitgezonden en daarna via NLZIET kon worden teruggekeken. Er is dus nog hoop. 

"Ron en Hermelien! Anderhalve meter!"

Andere opties

Er is nog wel een andere optie, maar die is niet makkelijk en ook niet goedkoop. Je kunt namelijk met wat kunstgrepen proberen om een buitenlands abonnement op HBO Max afsluiten, bijvoorbeeld in de VS. Helaas controleert HBO of zijn klanten zich wel echt in de VS bevinden, en daar om moet je een VPN-verbinding gebruiken waar mee je een Amerikaans IP-adres krijgt. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar met een abonnement op bijvoorbeeld NordVPN of Surfshark is het zo gepiept. 

Vervolgens moet je bij HBO Max nog wel een abonnement afsluiten. In de VS kan dat alleen met een Amerikaanse creditcard, wat een volgend struikelblok is. Vroeger accepteerde de dienst ook giftcards, maar daar is men mee gestopt. Inmiddels is HBO Max ook actief in bijvoorbeeld Zweden en Spanje, maar daar loop je zelfs met een VPN op een blokkade. 

Vanuit Nederland kijken naar Harry Potter wordt je dus niet gemakkelijk gemaakt, en gratis is het ook niet.

Dit heb je niet van ons

Wel is het zo dat alles wat digitaal wordt uitgebracht vroeg of laat ook illegaal wordt rondgepompt op het internet. Piratenteams maken er een sport van om nieuwe releases en uitzendingen zo snel mogelijk beschikbaar te maken op bijvoorbeeld peer-to-peer netwerken, waar belangstellenden ze kunnen downloaden. Verrassend veel mensen weten zo aan lastig verkrijgbare films en series te komen, en deze Harry Potter reünie zal geen uitzondering zijn. Omdat het downloaden van zulke content illegaal is, kunnen we je niet aan de details helpen (maar vraag het eens aan je buurjongen).

Harry Potter and the Philosopher's Stone

Fantasy | film | 2001

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie