Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Fun Fact Filmquote: 'Say hello to my little friend' uit Scarface

Films | 6 maanden geleden | Jeroen de Goeij

©
Foto: Universal Pictures
©
Foto: Universal Pictures

‘Say hello to my little friend’ is een gevleugelde quote van Tony Montana uit de gangsterfilm Scarface. Dankzij Al Pacino werd het zo'n klassieker. En de 'little friend'? Die brengt inmiddels veel geld op.

Scarface uit 1983 gaat over de opkomst en ondergang van een crimineel, een Cubaan die van de straat opklimt tot machtige coke-koning. 

Scarface

De filmclassic heeft veel om van te houden. Natuurlijk is het een remake van een oude klassieker (1932), maar dit keer gaat het verhaal over de keiharde drugswereld van Miami, begin jaren tachtig. We zien ook Michelle Pfeiffer, het scenario is van Oliver Stone, de synthesizer soundtrack van Giorgio Moroder en de regie van Brian de Palma. 

Scarface is zo’n film die zeker niet perfect is, maar na veertig jaar nog altijd invloed heeft. Songs hoor je terug in tv-commercials, filmquotes worden gebruikt in raps en de hoofdpersoon zelf staat op t-shirts en hoodies. Tony Montana blijft voor altijd bij ons.

Lees ook
25 klassieke filmquotes: zit jouw favoriet er tussen?
 

Al Pacino is Tony Montana

Uiteindelijk is Scarface toch de film van de briljante Al Pacino. Hij speelt drugscrimineel Tony Montana met zoveel flair, zo flamboyant en zo over de top, dat je hem nooit meer vergeet. Agressief, coke snuivend, ambitieus, aanwezig, blufferig, opzichtig en hongerig. Tony Montana knokt zichzelf naar de top en gaat letterlijk over lijken.

Al Pacino als Tony Montana, vlak voor het beroemde moment. Die witte berg op tafel? Dat is geen kristalsuiker. (Credit: Universal Pictures)

Ondergang

De ondergang is een klassiek gegeven in de gangsterfilm, dus het overkomt Tony ook. Eenmaal aan de top blijken dat al dat geld, dat grote huis en die mooie vrouw eigenlijk niets op te leveren.

Achter de patserige façade is Tony diepongelukkig en eenzaam. Vooral een tragisch figuur met een enorme berg coke op zijn desk en betaalde bewakers om hem gezelschap te houden. En juist dan slaat de vijand toe.

Lees ook:
Scarface kun je vaak gewoon op Netflix zien, net als deze filmklassiekers

Say hello

Wanneer de killers zijn mansion binnendringen en iedereen afslachten grijpt Tony in een ultieme wanhoopsdaad naar zijn ‘little friend’. Hij is alleen net onkruid; Tony krijg je er niet makkelijk onder.

Hieronder zie je de hele scène en hoor je de volledige filmquote: You wanna fuck with me? Okay. You wanna play rough? Okay! Say hello to my little friend!

 

Little friend

De ‘little friend’ groeide uit tot een van de beroemdste wapens uit de filmgeschiedenis, dankzij de gevleugelde filmquote. Maar het was wel een nepperd. Deze Colt AR-15, een semiautomatisch geweer met een M203-granaatwerper, werd speciaal gemaakt voor Scarface.

Geen enkele verkoper wilde de crew een echte leveren. Ze bestonden wel, want zulke granaatwerpers werden al door het leger in Vietnam gebruikt, maar het was voor privépersonen verboden er een te bezitten. 

Tony Montana met zijn 'little friend' (Credit: Universal Pictures)

Later dook de gun uit Scarface nog op in andere films, waaronder Predator en Heartbreak Ridge. In totaal werden er vijf van deze filmprops gemaakt en op diverse plekken gebruikt.

Onlangs werd er nog een verkocht op een veiling, voor een kloeke $54.400. Collectors zijn gek op de ‘little friend’.

Remake

Het blijft trouwens niet bij twee filmversies van Scarface. De beroemde Coen Brothers werken aan een derde variant, waarvoor zij terugkeren naar de oorspronkelijke inspiratiebron voor dit verhaal: gangster Al Capone. 

Filmquotes

Say hello to my little friend is de beroemdste quote uit Scarface, maar filmfans kennen er meer. Wat dacht je van dezeAll I have in this world is my balls and my word, and I don't break 'em for no one! 

Guidinc. Awards

De verkiezing voor Favoriete Film Quote Aller Tijden is inmiddels afgelopen, maar niet getreurd! Je kunt nog vaker stemmen, in andere categorieën. Bijvoorbeeld op de beste film of serie van het jaar. Geef je op, doe mee, en wie weet win je zelf ook iets leuks! Hier lees je alles over de Guidinc. Streaming Video Awards

Scarface

Misdaad | film | 1983

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie