Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Fun Fact Filmquote: 'Frankly, my dear, I Don't Give a Damn' uit Gone With The Wind

Films | 7 maanden geleden | Irma Tomas

Een van de allerberoemdste en dan bedoelen we ook echte allerberoemdste filmquotes uit de geschiedenis is Frankly, my dear, I don't give a damn' uit de film Gone with the Wind. Maar die quote had bijna de hele film niet gehaald.

De zin werd uitgesproken door Clark Gable als Rhett Butler tegen zijn door en door verwende vrouw Scarlett O'Hara (Vivien Leigh). De hele film lang doet Rhett zijn best om Scarlett te plezier maar het is nooit genoeg. En dan zegt ie dit:

Kijkwijzer

Gone with the Wind dateert uit 1939 en toen was er nog geen sprake van een kijkwijzer. Filmmakers hadden onderling afgesproken regels in acht te houden zodat het niet uit de hand zou lopen. Toch schrok iedereen zich een hoedje van Gone with the wind

Lees ook:
25 klassieke filmquotes: zit jouw favoriet er tussen? 

Damn

Een prostituee, een pijnlijke bevalling, geamputeerde ledematen, oorlog. Er zitten nogal wat scènes in de film die destijds niet door de beugel konden. En dan kwam er als klap op de vuurpijl helemaal op het eind ook nog het woordje 'damn' bij. Een woordje dat trouwens ook in het boek van Margaret Mitchell uit 1936 staat. 

Een ander woord

Producer David O. Selznick en zijn redacteur Val Lewton gingen daarom op zoek naar een ander woord in plaats van 'damn'. En toen kwamen ze hiermee op de proppen - een hele reeks alternatieven.

Hoot

Uiteindelijk wist het duo iedereen er gelukkig van te overtuigen dat 'damn' toch echt niet zo grof was als het misschien klonk. Godzijdank. Een Gone with the wind zonder 'Frankly, my dear, I don't give a damn', maar met 'Frankly, my dear, I don't give a hoot', is ondenkbaar. 

Guidinc. Awards

De verkiezing voor Favoriete Film Quote Aller Tijden is inmiddels afgelopen, maar niet getreurd! Je kunt nog vaker stemmen, in andere categorieën. Bijvoorbeeld op de beste film of serie van het jaar. Geef je op, doe mee, en wie weet win je zelf ook iets leuks! Hier lees je alles over de Guidinc. Streaming Video Awards

Gone with the Wind

Romantiek | film | 1939

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie