Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Dit zijn de 25 beste filmquotes aller tijden, of heb jij een andere favoriet?

Films | 7 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Paramount
©
Foto: Paramount

Er bestaan honderden mooie, grappige, ontroerende en fijne filmquotes. Voor de verkiezing van jouw favoriete filmquote aller tijden selecteerden wij alvast 25 hele goede. Bekijk ze hier.

'All my life I had to fight'

Sofia (Oprah Winfrey) in The Color Purple

Oprah bewees in een klap dat ze kon acteren en leverde hiermee ook nog eens een mooie filmquote af. En dan hebben we het nog niet eens over het hartverscheurende 'I loves Harpo, god knows I do. Butt I kill him dead before I let him beat me' dat erop volgt. Goedzo Oprah, vertel het die rotkerel!

 

'Frankly, my dear, I don’t give a damn'

Rhett Butler - Gone with the Wind

Vier uur liep liep Rhett Butler (Clark Gable) achter Scarlett O'Hara aan en bewees hij haar zijn liefde. Maar het verwende kreng moest er niets van weten. Toen ze zich eindelijk bedacht, had Rhett het helemaal gehad met de Zuidelijke schone en schudde hij deze fantastische oneliner uit zijn mouw. Om daarna voorgoed uit haar leven te wandelen. In stijl, want die had Clark Gable in overvloed.

Bijna was deze beroemde zin er niet geweest, want verboden! Lees hier het hele verhaal achter 'Frankly my dear, I don't give a damn'

 

'Go ahead, make my day'

Dirty Harry - Sudden Impact

Zo oneindig cool als rechercheur 'Dirty' Harry Callahan (Clint Eastwoord) worden ze niet meer gemaakt. Harry loopt op z'n dooie akkertje binnen bij een overval en knalt alle bad guys zonder pardon neer. Slechts een onverlaat ontspringt de dans. Maar niet voordat Harry heel kalmpjes een legendarische filmquote uitspreekt.

 

'Here’s Johnny'

Jack Torrance - The Shining

Wie kan dit zinnetje horen zonder het gestoorde hoofd van Jack Nicholson tussen de met een bijl stukgeslagen deur te zien? Veel enger wordt het niet.

Lees ook: Jack Nicholson sloeg maar liefst 60 deuren aan gort om deze quote vast te leggen voor The Shining

 

 

'Houdt het dan nooit op?'

Rachel Stein - Zwartboek

Arme Carice van Houten. Ze had als Rachel Stein al zoveel meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog en toen hoorde ze ook nog dat haar geliefde na de bevrijding alsnog vermoord was. De zin werd geschreven door Gerard Soeteman en heeft sinds Zwartboek in vele huizen geklonken. Meestal grappend, maar soms net zo wanhopig als bij Carice hier. 

 

'Houston, we have a problem'

Jim Lovell - Apollo 13

Eigenlijk zei Jim Lovell (Tom Hanks) 'Okay, Houston, we've had a problem here' maar dat werd in de film uit 1995 veranderd naar het spannender klinkende 'Houston, we have a problem'. Een zin die sindsdien in veel andere films werd uitgesproken. Meestal met een ironische ondertoon. 

 

'I love the smell of napalm in the morning'

Lt. Colonel Kilgore - Apocalypse Now

De Vietnam-oorlog ligt al een tijdje achter ons en we hebben met z'n allen nog nooit napalm geroken, maar dat betekent niet dat we deze beroemde quote, uitgesproken door acteur Robert Duvall, niet meer kunnen gebruiken. Het werkt als volgt: Je staat 's morgens op. Om je heen heerst chaos en je hebt nog een helse dag voor de boeg ook. Alles wat je wilt is de dingen gedaan krijgen die gedaan moeten worden. Op zo'n moment roep je je innerlijke Lt. Colonel Kilgore op en zeg je: "I love the smell of napalm in the morning. ... It smells like victory." 

 

'I see dead people'

Cole Sear - The Sixth Sense

Regisseur M. Night Shyamalan overwoog sterk om deze beroemde zin uit film te halen omdat hij bang was dat ie teveel van het plot zou verraden. Maar de destijds 10-jarige Haley Joel Osmont acteerde zo overtuigend dat de zin gelukkig niet op de snijtafel belandde maar een bekende kreet zou worden. 

 

'I want to play a game'

Jigsaw - Saw

Jigsaw is niet zoals de gemiddelde seriemoordenaar. Hij is een terminale kankerpatiënt die zijn slachtoffers de waarde van het leven wil leren. Zijn manier van lesgeven is alleen nogal gruwelijk. Als je alle puzzels oplost, overleef je. Als je een fout maakt is het game over. Een spelletje dus. Door Jigsaw klinkt de voorheen zo onschuldige zin 'I want to play a game' sinds 2004 niet meer hetzelfde. 

 

'I’ll be back'

The Terminator

Zonder het vette Oostenrijkse accent van Arnold Schwarzenegger zou deze quote nooit zo legendarisch geworden zijn. Ook niet zonder de gebeurtenis die volgt op deze beroemde quote trouwens. 

Lees ook: Arnold Schwarzenegger gebruikt de filmquote niet alleen in The Terminator, maar in nog 19 films!

 

'I’ll have what she’s having'

Vrouw aan tafeltje - When Harry Met Sally

De zin I’ll have what she’s having volgt natuurlijk op het luide gefakete orgasme van Sally (Meg Ryan) aan een tafeltje in een New Yorkse lunchroom. Die op het laatste moment bedachte scène zou uitgroeien tot een klassieker, de zin tot een van de bekendste filmquotes aller tijden. De quote zelf werd trouwens bedacht door Billy Christal (Harry).

Verrassend: deze beroemde zin wordt natuurlijk niet uitgesproken door Meg Ryan maar door de... van de regisseur!

 

'I’m going to make him an offer he can’t refuse'

Don Vito Corleone - The Godfather

De uitdrukking om iemand een 'offer te maken he can't refuse' bestond al voor de eerste The Godfather-film in 1972, maar dan niet als een dreigement zoals Don Corleone (Marlon Brando) hier doet. De zin wordt trouwens in alle drie de Godfather-films uitgesproken. 

 

'I’m king of the World'

Jack Dawson - Titanic

Voordat de Titanic tegen een ijsberg vaart en het heel beroerd afloopt, heeft Jack (Leonardo DiCarprio) nog wat lol op de boeg van het schip met als gevolg dat iedereen en z'n moeder op ieder varend voertuig die tekst zou uitkramen. 

Lees ook: Leonardo DiCaprio had helmaal niet zo'n zin in de beroemde scène uit Titanic

 

'May the Force be with you'

Han Solo e.a. - Star Wars: A New Hope

Dit is de Star Wars-versie van 'succes'. De zien werd uitgesproken door vele personages. O.a. door de enige echte Hans Solo (Harrison Ford). 

Meer weten over de gevleugelde filmquote uit Star Wars? Lees dan hier wie de zin voor het allereerst uitsprak (nee, het was niet Yoda, niet Luke en ook niet Leia)

 

'My momma always said life was like a box of chocolates. You never know what you gonna get'

Forrest Gump

Forrest (Tom Hanks) zit vol wijsheden in deze film uit 1985. En degene die het meest bijbleef is deze. Want de moeder van Forrest heeft natuurlijk gelijk. Het leven zit (als het geen coronatijd is tenminste) vol met verrassingen. 

Opmerkelijk: In het boek Forrest Gump staat een heel andere quote

 

'My precious'

Gollem - The Lord of the Rings: Two Towers

Handen omhoog als je weleens Gollem hebt geïmiteerd met zijn 'My precious'. Daar hebben we ons allemaal schuldig aan gemaakt. En dan hadden we niet eens zo'n ring. 

Lees ook: het hele verhaal achter deze quote is best ingewikkeld, maar wij leggen dat hier helder uit!

 

'Nobody puts baby in the corner'

Johnny Castle - Dirty Dancing

Patrick Swayze vond de zin te suf om uit te spreken. Hij moest worden overgehaald om het tocht te doen. En kijk wat er gebeurde. Later zag Swayze in dat de zin toch werkte en gebruikte hij hem zelfs wanneer mensen vroegen hoe hij met zijn alvleesklierkanker omging: 'Nobody puts Patrick's pancreas in a corner'.  

 

'O buurman, wat doet u nu?'

Dochter Kees - Flodder

Tatjana Simic moest van de zenuwen een beetje huilen voordat ze deze gewaagde scène op de gevoelige film legde, maar het was het meer dan waard. De zin werd zo beroemd dat onze Zuiderburen er een programma naar vernoemden. In Buurman, wat doet u nu? ging presentatrice Cath Luyten op bezoek bij BN'ers. En ja, ook Tatjana kwam aan bod. 

Lees ook: Die auto van 'o buurman, wat doet u nu?' werd een verkoophit

 

'Say ‘hello’ to my little friend'

Tony Montana - Scarface

Tony (Al Pacino) is behoorlijk doorgesnoven aan het einde van Scarface maar hij weet ondanks dat (of misschien wel dankzij dat) toch gedecideerd af te rekenen met een aantal leden van de bende die het op hem heeft voorzien. 'Say 'hello' to my little friend' is het understatement van de eeuw gezien de granaatwerper die Tony op zijn geweer heeft laten monteren. 

Lees ook: inmiddels levert de 'my little friend' uit Scarface heel wat geld op!

 

 

'Show me the money'

Rod Tidwell/Jerry Maguire - Jerry Maguire

Er werden boeken naar vernoemd en spelletjesprogramma's. Cuba Gooding jr. maakte nogal wat los met zijn 'Show me the money'. Er komen trouwens nog twee bekende quotes uit Jerry Maguire. Wacht dacht je van het mierzoete 'You complete me' en die andere...

Lees hier welke drie beroemde filmquotes uit Jerry Maguire komen.

 

'To infinity and beyond'

Buzz Lightyear - Toy Story

In de Nederlandse nasynchronisatie zegt Buzz 'Op naar de sterren en daar voorbij', maar het origineel klinkt toch net iets beter. Buzz springt vol goede moed de lucht in, hij gelooft echt te kunnen vliegen, maar dan...

 

 

'Why so serious'

Joker - The Dark Knight

In deze scène legt The Joker (Heath Ledger) uit hoe hij aan zijn littekens komt. Overbodig om te zeggen dat de man die het mes in zijn mond krijgt, nooit meer heeft gelachen. 

 

 

'Yippee-ki-yay, motherfucker'

John McClane - Die Hard

Bruce Willis zegt hier als John McClane niet zomaar iets. Nee, 'Yippee-ki-yay, motherfucker' staat ergens voor. Terrorist Hans Gruber treitert John door dit te zeggen: 'Who are you? Just another American who saw too many movies as a child?' en 'Mr. Cowboy, do you really think you stands a chance?' Wanneer John McClane als antwoord: 'Yippee-ki-yay, motherfucker' geeft, is dat het moment waarop hij in een ouderwetse Amerikaanse held verandert. 

 

'You talking to me?'

Travis Bickle - Taxi Driver

In het script stond dat Robert De Niro in zichzelf moest praten en daarom improviseerde de acteur dit zinnetje. De scriptschrijver verzuchtte later in een interview: 'Het is de beste zin van de film en ik heb 'm niet geschreven'. 

Verrassend: zo werd de beroemdste filmquote uit Taxi Driver bedacht!

 

'You’re gonna need a bigger boat'

Chief Brody - Jaws

Tijdens de opnamen van Jaws, die grotendeels op het water plaatsvonden, klaagde de crew voortdurend dat het bootje waarop ze moesten werken te klein was. De producenten kregen voortdurend de zin 'You're gonna need a bigger boat' van hun personeel te horen. Dat ontging acteur Roy Scheider niet en hij gebruikte het zinnetje nadat hij in de film voor het eerst het formaat van de haai in de smiezen kreeg. 

 

Guidinc. Awards

De verkiezing voor Favoriete Film Quote Aller Tijden is inmiddels afgelopen, maar niet getreurd! Je kunt nog vaker stemmen, in andere categorieën. Bijvoorbeeld op de beste film of serie van het jaar. Geef je op, doe mee, en wie weet win je zelf ook iets leuks! Hier lees je alles over de Guidinc. Streaming Video Awards