Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Fun Fact filmquote: 'You talking to me?' uit Taxi Driver

Films | 7 maanden geleden | Jeroen de Goeij

De zin 'You talking to me?' uit Taxi Driver is een van de beroemdste quotes uit de filmgeschiedenis. Robert de Niro bedacht de woorden niet zelf, maar haalde inspiratie uit een onverwachte hoek...

Het grimmige meesterwerk Taxi Driver (1976) is zeker geen film voor iedereen. Een jonge, broodmagere Robert de Niro schittert als taxichauffeur Travis Bickle die steeds eenzamer en wraakzuchtiger wordt.

Een dreigende, iconische rol waarvoor hij net niet met een Oscar beloond werd. Helaas, want het is een fantastische presentatie die nog altijd nadreunt.

Travis Bickle

Taxi Driver is een oude film, maar het verhaal lijkt steeds vaker voor te komen. Van die gruwelijke incidenten waarbij  boze mannen ineens, zo lijkt het, om zich heen schieten.

Dat doet Travis ook, maar in zijn geval komt het niet uit de lucht vallen. Als filmkijker kunnen wij het hele proces volgen. We zien hoe hij stap voor stap radicaliseert, oefent met een pistool en hoe dat eindigt in een bloedbad.

Eenzaam in New York

Travis neemt het recht in eigen hand, zogenaamd om een hoertje te redden (gespeeld door een piepjonge Jodie Foster), maar er is meer aan de hand. 

De taxichauffeur is inderdaad een oorlogsveteraan, er zit een steekje los, maar de kijker ziet dat het toch vooral komt door zijn mislukte leven. En vooral door de enorme eenzaamheid van de grote stad. In dit geval is dat New York, toen nog in vervallen en grimmige toestand.

Bekijk de prachtige lange filmsequentie hieronder.

 

Talking to me?

En dan te bedenken dat de beroemdste quote uit de film niet eens in het scenario stond. Het gaat om de scene waarin de taxichauffeur zijn nieuwe ik-laat-niet-met-mij-sollen-houding oefent in de spiegel. 

Volgens het scenario zou Robert de Niro wat in zichzelf mompelen, al improviserend kwam hij met de volgende zinnen op de proppen:

You talkin' to me?
You talkin' to me?
Then who the hell else are you talkin' to?
 
En zo gaat hij door

You talkin' to me?
Well, I'm the only one here.
Who do the fuck do you think you're talking to?
 
Natuurlijk is hij moederziel alleen, in zijn armoedige appartement.

Het beste van Taxi Driver

Daarbij kijkt hij ook nog eens recht in de camera, naar ons, de filmkijker. En dat maakt extra indruk. Je zou Travis Bickle maar eens op straat tegenkomen.

Scenarioschrijver Paul Schrader verzuchtte later: “Dat is het beste onderdeel van de film, en ik heb het niet eens geschreven!”

Bruce Springsteen

Het bijzondere is dat Robert de Niro deze zin zelf ook niet bedacht heeft, maar Bruce Springsteen.

De Niro hoorde het tijdens een optreden van de rocker, die toen flink populair was. Het publiek was uitzinnig en scandeerde de naam ‘Bruce Bruce’ waarna The Boss om zich heen keek en grappend zei: ‘Are you talking to me?’ 

Favoriete Film Quote Aller Tijden

Taxi Driver is een mijlpaal in de filmgeschiedenis, maar won geen Oscars. De film, de muziek, Jodie Foster en Robert De Niro bleven helaas steken op nominaties.

De quote ging een eigen leven leiden en zou nog vaak geciteerd worden, in heel wat andere films en tv-series, tot aan Alvin and the Chipmunks aan toe.

Lees ook
25 klassieke filmquotes: zit jouw favoriet er tussen?
 

En de film zelf is ook van blijvende invloed, daarvoor hoef je bijvoorbeeld alleen maar te kijken naar Joker (2019) met Jaoquin Phoenix.

Meer quotes uit Taxi Driver

Natuurlijk zitten er meer klinkende quotes in Taxi Driver. Wat dacht je van ‘Here is a man who would not take it anymore’ en ‘Someday, a real rain will come and wash all this scum off the streets’. Of vind je ‘You talking to me?’ toch de best filmquote uit de geschiedenis?

Guidinc. Awards

De verkiezing voor Favoriete Film Quote Aller Tijden is inmiddels afgelopen, maar niet getreurd! Je kunt nog vaker stemmen, in andere categorieën. Bijvoorbeeld op de beste film of serie van het jaar. Geef je op, doe mee, en wie weet win je zelf ook iets leuks! Hier lees je alles over de Guidinc. Streaming Video Awards

Taxi Driver

Misdaad | film | 1976

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie