Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

10 filmklassiekers op Netflix waar je deze zomer eindelijk tijd voor hebt

Films | 4 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Geen vakantieplannen deze zomer? Natuurlijk wel! Dit is het uitgelezen moment om al die filmklassiekers in te halen die al zo lang op je kijklijst staan. Wij helpen je op weg met tien must-see films die je nu op Netflix kunt streamen.

Basic Instinct (1992)

Nederlands filmtrots Paul Verhoeven maakte in de jaren tachtig succesvol de overstap naar Hollywood, waar hij een aantal grensverleggende films maakte. De sexy misdaadthriller Basic Instinct werd een gigantische hit dankzij een uitgekiend scenario, mooi camerawerk en feilloze regie, maar ook dankzij de stomende hoofdrol van Sharon Stone. De ondervragingsscène werd beroemd, en alleen daarom al is het hoog tijd om deze klassieker in te halen. 

Zet Basic Instinct op je kijklijst

Kramer vs. Kramer (1979)

Toen eind jaren zeventig de meest bejubelde acteurs van dat moment samen in een film speelden, zorgde dat voor lange rijen aan de kassa. Het hartverscheurende echtscheidingsdrama Kramer vs. Kramer werd genomineerd voor negen Oscars en won er vijf, onder meer voor hoofdrolspelers Dustin Hoffman en Meryl Streep. Houd tijdens het kijken een zakdoekje bij de hand.

Zet Kramer vs. Kramer op je kijklijst

The Truman Show (1998)

Dat iemand zijn hele leven op video vastlegt is tegenwoordig niet meer zo bijzonder. Dat het gebeurt zonder zijn medeweten wel. In The Truman Show leidt Truman Burbank zijn hele leven op de set van een televisieprogramma over zijn leven. Zelf is hij zich niet bewust dat alles om hem heen nep is en de mensen in zijn leven slechts acteurs zijn. Een meesterlijke film die je aan het denken zet.

Zet The Truman Show op je kijklijst

Scarface (1983)

"Say hello to my little friend!" Een bepaald slag mensen mag graag citeren uit deze supergewelddadige gangsterfilm van Brian De Palma. Ook hebben Scarface en het personage Tony Montana een grote impact gehad op de hiphop en gangsterrap. Of het ook een goede film is, dat mag je zelf zeggen. Scarface is in ieder geval niet kinderachtig, met veel vuurwapenvertoon, bloed, sadistisch geweld en een glansrol voor Al Pacino. 

Zet Scarface op je kijklijst

Schindler's List (1993)

Het vraagt behoorlijk wat moed om in gezelschap  te bekennen dat je Schindler's List nog nooit gezien hebt. Laat het je niet overkomen, en kijk die film. Dit oorlogsdrama van Steven Spielberg vertelt het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler, een fabriekseigenaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend Joden wist te behoeden voor een grimmig lot in de Duitse vernietigingskampen. Laat je niet afschrikken door de zwart-wit beelden; die maken de film alleen maar overtuigender.

Zet Schindler's List op je kijklijst

Monty Python and the Holy Grail (1975)

Zodra het gesprek op deze klassieke comedy komt, zijn er altijd wel wat types die met elkaar een scène gaan voordragen. Leuk als je de film kent, maar stomvervelend als je Monty Python and the Holy Grail nog nooit gezien hebt. Wat trouwens onvergeeflijk is, want deze hilarische comedy is na ruim 45 jaar nog net zo leuk als toen hij verscheen. Het verhaal gaat over de ridders van de ronde tafel die op hun zoektocht naar de Heilige Graal in allerhande bizarre avonturen belanden. 

Zet Monty Python and the Holy Grail op je kijklijst

The Karate Kid (1984)

De Netflix-serie Cobra Kai is nog veel leuker als je weet waarop hij is gebaseerd. Veel personages zijn namelijk afkomstig uit The Karate Kid en de vervolgen die werden gemaakt op dit kassucces. Het verhaal draait om de vijftienjarige Daniel LaRusso (Ralph Macchio), die karatelessen volgt bij Mr. Miyagi (Pat Morita) en zich uiteindelijk moet bewijzenop een belangrijk toernooi. Heerlijk jaren tachtig, maar ook heel tijdloos.

Zet The Karate Kid op je kijklijst

Ghostbusters (1984)

Voordat Ghostbusters deze zomer nieuw leven ingeblazen wordt met Ghostbusters: Afterlife, kun je op Netflix zien hoe het allemaal begon. Drie parapsychologiestudenten uit New York beginnen een succesvol bedrijf waarmee ze klanten verlossen van spoken en geesten. Als de stad wordt bezocht door een krachtige, boosaardige halfgod hebben de New Yorkers hun Ghostbusters hard nodig. Origineel, dolkomisch en met een waanzinnige climax.

Zet Ghostbusters op je kijklijst

The Exorcist (1973)

In de jaren zeventig stond The Exorcist bovenaan alle lijstjes van engste films aller tijden. En wat zo knap is: daar staat de film nog steeds. Deze verfilming van de bestseller van William Blatty heeft weinig nodig om je te doen huiveren, maar schrikt er ook niet voor terug om pure horror uit de kast te trekken, compleet met niet eerder vertoonde special effects. The Exorcist kreeg een reeks vervolgen, imitaties en persiflages, maar is nooit overtroffen. 

Zet The Exorcist op je kijklijst

Top Gun (1986)

Met dik twee jaar vertraging verschijnt Top Gun: Maverick in november in de bioscoop. Het is het vervolg op de jaren tachtig-klassieker Top Gun, waarmee Tom Cruise doorbrak als tieneridool. De film speelt zich af op de pilotenopleiding van de Amerikaanse marine en ademt een lekkere Koude Oorlogssfeer. Geniet van de spectaculaire vliegscènes, het kameraadschap tussen de piloten en de vele prettig citeerbare dialogen.

Zet Top Gun op je kijklijst

The Truman Show

Drama | film | 1998

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie