Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Enola Holmes en andere slimme detectivemeiden

Films | 8 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Vanaf 23 september kun je op Netflix kijken naar de film Enola Holmes, over het jongere zusje van de beroemde speurder Sherlock. Maar kende je deze andere slimme detectivemeiden al?

De eerste 'girl detective' dook al ruim honderd jaar geleden op in de literatuur, en sindsdien zijn verhalen over slimme speurmeiden uitgegroeid tot een eigen genre. Enola Holmes werd verzonnen door Nancy Springer, die sinds 2006 zes boeken schreef over Sherlocks twintig jaar jongere zusje.

Eigenwijze tiener 

De veertienjarige Enola is al net zo slim en eigenwijs als haar broers Sherlock en Mycroft, die hun zusje tegen haar zin naar een kostschool sturen. Enola heeft echter een ander plan: ze besluit naar Londen te reizen om haar verdwenen moeder op te sporen. 

Millie Bobby Brown

De titelrol in Enola Holmes wordt gespeeld door Millie Bobby Brown, ofwel Eleven uit Stranger things. In de rol van Sherlock zie je Superman-acteur Henry Cavill (Man of steel) en Helena Bonham Carter (Alice in wonderland) speelt de moeder van het Holmes-gezin.

Nancy Drew

Waarschijnlijk de populairste girl detective is Nancy Drew, een personage dat al in 1930 het levenslicht zag. De boekjes over de avonturen van Nancy Drew moesten het detectivegenre, dat onder jongens al razend populair was, ook aantrekkelijk maken voor meiden. En dat lukte! Boeken over Nancy Drew verschijnen tot op de dag van vandaag, en er werden al drie tv-series en vijf films over haar gemaakt.

Sophia Lillis

In het filmavontuur Nancy Drew and the hidden staircase, dat je kunt streamen op Amazon Prime Video, wordt de speurende tiener gespeeld door Sophia Lillis. Je kent de roodharige actrice waarschijnlijk uit de It-films, en kunt haar zien in de miniserie I am not okay with this op Netflix.

Hilde Lysiak

Wat deed jij zoal toen je negen was? Het is ongelooflijk maar waar: de Amerikaanse Hilde Lysiak wist op haar negende al een heuse moordzaak op te lossen. Dat waargebeurde verhaal schreeuwde natuurlijk om een serie, en die kwam er dankzij Apple TV+.

Home before dark

Home before dark vertelt hoe het gezin van de jonge Hilde (gespeeld door Brooklynn Prince) van New York naar het geboorteplaatsje van haar vader verhuist. Daar begint ze haar eigen krant en stuit ze op een geheim dat in het plaatsje lang verborgen is gehouden. Je streamt de tiendelige serie Home before dark op Apple TV+.

Enola Holmes

drama | film | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie