Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Netflix-film Chernobyl 1986 verdeelt kijkers wereldwijd

Films | 4 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

De Russische film Chernobyl 1986 staat deze week hoog in de Top 10 van best bekeken Netflix-films, en niet alleen in Nederland. De film wordt in veel landen verslonden. Uit de reacties van kijkers blijkt echter dat de meningen over Chernobyl 1986 enorm verdeeld zijn.

Chernobyl 1986 speelt tijdens de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl. In Oekraïne, dat destijds nog deel was van de Sovjet-Unie, dreigde 35 jaar geleden een kernreactor te ontploffen. De film heeft het historische verhaal in de vorm van een rampenfilm gegoten, gezien door de ogen van de heldhaftige brandweerman Alexey. Door het dappere optreden van een klein leger brandweerlieden en andere reddingswerkers kon destijds een nog veel grotere ramp worden voorkomen.

HBO-serie

Het is niet voor het eerst van het verhaal van de ramp wordt gedramatiseerd. De miniserie Chernobyl uit 2019 gaat over dezelfde gebeurtenis. Behalve over de eerste reactie van reddingswerkers vertelt deze HBO-serie ook hoe het politieke apparaat de ramp kon laten gebeuren en de gevolgen probeerde weg te moffelen. Van de negentien Emmy Award-nominaties voor de bejubelde serie werden er tien verzilverd.

Reacties 

Uit reacties op Twitter blijkt dat de Russische versie van de gebeurtenissen op sommige kijkers diepe indruk maakt, terwijl anderen de film weglachen als propaganda.

 

  

 

Maar niet iedereen is even onder de indruk van Chernobyl 1986. "Verschrikkleijk slecht" en "eendimensionale rampenfilm", zijn de oordelen van enkele Nederlandse kijkers.

 

 

 

Veel kijkers laten verder weten de voorkeur te geven aan de HBO-serie Chernobyl boven de nieuwe rampenfilm.

 

  

 

Trailer

Maar uiteindelijk is het enige dat belangrijk is natuurlijk wat jij zelf van de film vindt. Als je nog twijfelt of je Chernobyl 1986 wel of niet gaat kijken, kan de trailer je misschien over de streep helpen.