Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

De kijktips van Jeroen van Guidinc.

Films | 4 maanden geleden | Jeroen de Goeij

©
Foto: RVDA
©
Foto: RVDA

Wie zijn de mensen die bij Guidinc. werken? Deze weken stellen we onszelf voor. Bijkomend voordeel: je krijgt gratis en voor niets meteen wat leuke kijktips. Deze aflevering is met Jeroen ‘van’ de Goeij, overdag hoofdredacteur van Guidinc., 's avonds groot film- & seriefan.

Wat is je favoriete kerstfilm?
“Zelf heb ik wel een aantal kerstfavorieten, maar ik heb gemerkt dat wanneer ik Home alone of Mariah Carey's magical Christmas special opzet, echt iedereen de huiskamer uit vlucht. Alleen de poes die blijft. Dus kijken wij deze Kerst iets anders. 

Op Prime Video staat Green book, een prachtige film over verbroedering en aan het einde zit zelfs een kerstmaal met de hele familie. 

Het verhaal speelt in de jaren 60 in Amerika. Een maffia-achtige uitsmijter wordt chauffeur voor een concertpianist en samen maken ze een tour door de zuidelijke staten. De pianist is donker, cultureel ontwikkeld en onwijs getalenteerd, wat aan alle kanten botst met de wereld om hem heen. De tocht door het racistische land leidt tot pijnlijke situaties, maar ook tot begrip en zelfs vriendschap tussen de twee mannen die zo op het oog weinig met elkaar gemeen hebben.

Green book is heel mooi voor de Kerst en er wordt fantastisch in geacteerd door Viggo Mortensen en Mahershala Ali, die er zijn tweede Oscar mee won – de eerste was met Moonlight. Ook de film en het scenario werden beloond de felbegeerde beeldjes.”

Wat is je beste serie die je ooit gezien hebt?
“Die vraag mag je een echte fan nooit stellen! Ga ik ook mooi niet beantwoorden. Maar ik zal je wel vertellen waar ik dit jaar volop van genoten heb.

Bijvoorbeeld van het derde seizoen van Westworld en het eerste seizoen van Watchmen, allebei te zien op Ziggo/HBO. Fantastisch. Comedyserie Ted Lasso op Apple TV+ is onverslaanbaar in al z’n gekmakende optimisme. Ratched op Netflix ziet er prachtig uit, maar heeft ook heel wat brute, soms ronduit schokkende momenten in petto. En de Breaking bad spin-off Better call Saul krijgt eindelijk vleugels en komt in het vijfde seizoen heel dicht bij het niveau van zijn beroemde voorganger. 

2020 was genieten, ten minste: als je het over series hebt. Het niveau was hoog, maar wat mij betreft staken er twee echt bovenuit: het tweede seizoen van The Mandalorian op Disney+ en The queen’s gambit op Netflix.

In de Star Wars-serie The Mandalorian ontstaat een mooie band tussen de geharnaste Mando en Baby Yoda. Heel knap als je erover nadenkt. De serie wordt gedragen door personage met een helm en een kleine groene pop met grote oren. 

The queen’s gambit is genieten op een manier die teruggrijpt op de klassieke Hollywoodfilm. De belichting, de muziek, het gebalanceerde tempo, de hoofdrol, het onderwerp… ronduit hypnotiserend. Schaken was echt nog nooit zo boeiend. Nog niet gezien? Dan is The queen’s gambit mijn tip voor tijdens de vrije dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw. De serie is ook niet weg te slaan uit de Top 10 van Netflix zelf en dat is in dit geval niet meer dan terecht."

Wil je ook nog een paar films tippen?
“Ik ben dit jaar een paar keer naar de bioscoop geweest en nu zijn ze helaas dicht. Gelukkig is het beste wat ik op het grote scherm gezien heb nu ook gewoon thuis te bekijken. 

Jojo Rabbit is een bijzondere comedy-met-een-hart en staat al even op Prime Video.

Tenet is een met actie gevulde breinbreker en sinds kort ook te huur, bijvoorbeeld bij Pathé Thuis. Je vraagt je bij deze film wel regelmatig af: wat heb ik nu weer gezien? En: klopt dat wel? Mijn brein kon het niet aan, maar daardoor bleef de film wel boeien.

Met de Britse gangsterfilm The gentlemen keerde regisseur Guy Richie dit jaar terug naar zijn oude vorm. De film is lauw ontvangen door de serieuze filmpers, maar dat is onterecht.The gentlemen is snel, grappig en bevat Hugh Grant die zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. Heerlijk. Nu te huur, ook bij Pathé Thuis.”

Welke film of serie is ideaal om te kijken op 1 januari?
“Een klassieke sitcom is altijd lekker om de grijze dagen van januari buiten te sluiten. Oude afleveringen van Friends bijvoorbeeld of The fresh prince (wacht trouwens niet te lang, want deze verdwijnt op 30 december van Netflix). Omdat op 1 januari het allerlaatste seizoen van Modern family verschijnt bij Netflix weet ik nu al waar wij het nieuwe jaar mee starten.”

Wat is jouw favoriete snack voor tijdens het streamen?
“Het liefst kijk ik samen en dan zijn er altijd diverse snacks voorhanden. Natuurlijk een biertje voor mij. Dit jaar steun ik vooral Maximus en Brouwerij De Leckere, allebei uit Utrecht. Mijn kijkgezelschap is heel tevreden wanneer Tony Chocolonely binnen handbereik ligt. Poes Havana krijgt niets meer te eten ’s avonds, maar is er wel graag bij als we aan het netflixen zijn.”

Wat is jouw ultieme guilty pleasure?
“Als er iets is dat ik graag in mijn eentje kijk dan is dat wel de vechtfilm. Liever niet die klinische knokpartijen uit de computer, want daar val ik bij in slaap. Ja Marvel, ik kijk naar jou!

Nee, doe mij maar het betere stuntwerk. Zoals die twaalf minuten durende sequentie uit Extraction (Netflix). Nogal gewelddadig, maar wat een inventiviteit. Voor mij is zo’n gecompliceerde vecht-choreografie een soort filmisch ballet. Daar kan ik heel vaak naar kijken, al voel ik mij er nooit ‘guilty’ over. Denk ook aan John Wick of Sicario. Dat soort films.

En verder alle romantische comedy’s met Hugh Grant, ook zijn overduidelijk mindere films. Zelfs voor How To Write Love (ook bekend als The Rewrite) kun je mij ‘s nachts wakker maken. Hoewel… Als je mij dan toch ’s nachts wakker maakt, dan kun je toch maar beter kiezen voor Notting Hill (Netflix).”

 

Klik door naar de kijktips van de rest van het Guidinc.-team:

Rebecca

Maartje

Niels

Constance

Jorien