Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Play That Funky Music: De 9 beste muziekdocumentaires op Netflix

Films | 2 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Op Netflix staan nogal wat fantastische muziekdocumentaires. Van Justin Timberlake tot Metallica, voor ieder wat wils. En dit zijn de beste.

 

I Called Him Morgan

Op een koude avond in New York schoolt Helen Moore haar vriend, de jazztrompettist Lee Morgan dood. Morgan had een nieuwe vrouw gevonden en dat zinde Moore niet. Deze aangrijpende documentaire gaat natuurlijk over de muziek van Morgan, maar een cassettebandje waarop Helen Moore haar verhaal vertelt, speelt de hoofdrol. uit haar mond komt ook de titel van de documentaire. Helen noemde Lee bij zijn achternaam omdat ze Lee een stomme naam vond. 

Zet I Called Him Morgan op je kijklijst

Metallica: Some Kind of Monster

De klassieker uit 2004 is nog steeds boeiend en bij vlagen hilarisch. In 2001 zaten de bandleden van Metallica in de put. Alles ging mis. De band was verwikkeld in vervelende juridische aangelegenheden en toeren zat er door allerlei allerhande lullige blessures niet in (o.a. een nekblessure door overmatig headbangen). De leden konden elkaar niet meer uitstaan en dus huurden ze een therapeut in die 40,000 dollar per maand rekende. En daar kun je uren naar kijken. 

Taylor Swift: Miss Americana

Documentairemaakster Lana Wilson spendeerde een paar jaar met Taylor Swift gedurende een tijd waarin er veel veranderde voor de zangeres. Haar muziek werd anders en ze kreeg meer persoonlijkheid. In deze film probeert de Amerikaanse, na jaren in de spotlights, uit te zoeken wie ze is en dat is best interessant. 

Zet Taylor Swift: Miss Americana

Dolly Parton: Here I Am

De immer gezellige Dolly Parton is al jaren een publiekslieveling en deze documentaire vertelt haar levensverhaal en dat van haar muziek. Vrienden doen ook een boekje open. Een van hen vertelt dat niemand Dolly ooit zonder haar pruik en make-up ziet. En dat is op een bepaalde manier geruststellend. 

This is Pop

De makers stelden zichzelf de vraag 'wat is pop' en daar kwamen acht afleveringen uit die verschillende aspecten van de muziek belichten. Boybands bijvoorbeeld. En autotune. Want hoe werkt dat precies? Er is ook een aflevering gewijd aan Britpop, aan festivals en aan ABBA. En dat is hartstikke leuk. 

Zet This is Pop op je kijklijst

Justin Timberlake + the Tennessee Kids

De beroemde regisseur Jonathan Demme (Silence of the Lambs) filmde deze leuke documentaire gedurende een paar concerten tijdens de 20/20 Experience tour in Las Vegas, het einde van een twee jaar durende tournee. We maken kennis met de achtergronddansers, -zangers en muzikanten maar alles draait om Justin Timberlake die duidelijk veel plezier heeft op het podium en een geweldig concert neerzet. 

Zet Justin Timberlake + the Tennessee Kids op je kijklijst

Song Exploder

In deze serie analyseren muzikanten hun eigen werk. Iedere aflevering luistert gastheer Hrishikesh Hirway samen met de maker van de muziek terwijl ze praten over de inspiratie en het opnameproces dat tot het nummer leidde. En het zijn niet de minsten die meedoen: R.E.M., Alicia Keys, Dua Lipa, The Killers en nog veel meer.  

Zet Song Exploder op je kijklijst

Hip-Hop Evolution

Je moet behoorlijk wat tijd uittrekken voor deze 16-delige serie maar dan heb je ook wat. Iedere aflevering behandelt een belangrijk moment uit de geschiedenis van de rap. Van het begin tot in deze eeuw.  

Zet Hip-Hop Evolution op je kijklijst

What Happened, Miss Simone?

Nina Simone was niet zomaar een jazz en R&B-zangeres, ze was ook een activiste en ze had mentale problemen. Ook mensen die haar goed kenden komen aan het woord en er zijn veel concertbeelden. Genoeg materiaal voor een boeiende en ontroerende documentaire.  

Zet What Happened, Miss Simone op je kijklijst

This Is Pop

informatief | 2021

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie

Justin Timberlake + the Tennessee Kids

informatief | 2016

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie