Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Eerste beelden van schokkende Videoland-documentaire over Nederlandse vrouwengevangenissen

Documentaire | 3 maanden geleden | Faye Heijnis

©
Foto: KRO-NCRV
©
Foto: KRO-NCRV

Er vinden schokkende misstanden plaats achter de gesloten deuren van twee Nederlandse vrouwengevangenissen. Dit brengt documentairemaker Jessica Villerius aan het licht in de nieuwe Videoland-documentaire Zitten en Zwijgen, waar de streamingdienst de eerste trailer van deelt.

Intimidatie, pesterijen, het onthouden van goede medische zorg, seksueel grensoverschrijdend gedrag, aanranding en zelfs verkrachting: in Zitten en Zwijgen doen vrouwelijke (ex-)gedetineerden voor het eerst hun verhaal.

Zitten en Zwijgen

Voor de documentaire hebben Jessica Villerius en haar team contact gehad met 132 vrouwen die in de gevangenis hebben gezeten of nu nog vastzitten. Van deze 132 vrouwen hebben 76 vrouwen verklaard zelf grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt of dit te hebben gezien. Het betreft de vrouwengevangenissen Nieuwersluis (Utrecht) en Ter Peel (Limburg). 

Misbruik in vrouwengevangenissen stoppen

Jessica, die een Gouden Televizier-Ring won voor haar documentaireserie De kinderen van Ruinerwold, verwijst naar het vandaag verschenen rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. "Van de eerste verhalen die begin 2022 op ons pad kwamen over machtsmisbruik in vrouwengevangenissen was ik al enorm geschrokken. Inmiddels blijkt door alle betrokkenen die ik gesproken heb hoe omvangrijk en structureel dit van aard is. En dat moet stoppen", aldus Jessica. Ze hamert op de 'erkenning van de slachtoffers' en het 'kunnen garanderen van een veilige omgeving aan de mensen die binnen gevangenissen zijn opgesloten'. 

Videoland-trailer Zitten en Zwijgen

De eerste beelden van de documentaire, waarin al schokkende details te horen zijn, kun je hieronder bekijken.

Zitten en Zwijgen is vanaf 26 juni te zien op Videoland.