Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Turbo Review: de opzienbarende documentaire De Zaak Schaap, Fraude bij de Landsadvocaat

Documentaire | 2 maanden geleden | Janine van Rooden

©
Foto: Sacha Grootjans
©
Foto: Sacha Grootjans

Hoe is het mogelijk dat een notaris die bij de landsadvocaat werkt in totaal 11,5 miljoen euro achteroverdrukt? De 'integere' Frank Oranje deed dit 18 jaar lang zonder dat iemand het doorhad. De documentaire De Zaak Schaap, Fraude bij de Landsadvocaat op NPO Start en NLZIET brengt het bizarre verhaal in beeld.

Beluister hier wat Jeroen en Irma van de podcast Wij Kijken Alles van deze documentaireserie vinden.

Het verhaal

Frank Oranje werkt als notaris bij landsadvocaat Pels Rijcken en is daar ook bestuursvoorzitter. Hij zorgt er onder andere voor dat ministers geen (financiële) belangenverstrengeling te verwijten valt op het moment dat zij worden aangesteld. Ook houdt hij zich bezig met derdengeldenrekeningen van grote cliënten.

De notaris schrijft in vakbladen hele betogen over hoe integer een notaris moet zijn. Zijn collega's omschrijven hem als 'een vakman die perfectie nastreeft' en geven hem zelfs de bijnaam 'Mister Integrity', maar ondertussen fraudeert hij erop los.

Niemand heeft zijn dubbelleven en schaduwboekhouding door, want iedereen bij Pels Rijcken vertrouwt hem zo blindelings dat ze hem niet controleren en zonder twijfel zijn documenten ondertekenen. Zeg maar dag tegen het vierogenprincipe!

Uiteindelijk komt de zaak toch aan het licht en op het moment dat Oranjes zorgvuldig gecreëerde imago van de onkreukbare notaris instort, berooft hij zichzelf van het leven. Zeer tragisch en daarnaast neemt hij al zijn geheimen mee het graf in. Tot op de dag van vandaag weet niemand waarom 'de integere notaris' het geld in eigen zak gestoken heeft.

Conclusie

De Zaak Schaap, Fraude bij de Landsadvocaat is een interessante en overzichtelijke documentaire over het omvangrijke en ingewikkelde verhaal. Zelfs voor mensen die zich niet dagelijks bezighouden met de financiële wereld is het goed te volgen.

De makers hebben de juiste mensen uitgekozen om te interviewen en hebben ook getracht alle belangrijke betrokkenen te spreken, maar niet iedereen wilde meewerken.

Jeroen Spitzenberger praat de documentaire als verteller op een fijne en duidelijke manier aan elkaar. Zijn aanwezigheid is niet storend, behalve dan in de tweede aflevering. Daarin zit een scène waarin hij een frauduleuze handeling van Oranje probeert uit te leggen, terwijl hij broodjes aan het smeren is voor bouwvakkers. Dit is nogal afleidend en je vraagt je heel even af of je naar een documentaire of comedy aan het kijken bent.

Jeroen Spitzenberger smeert broodjes...
Jeroen Spitzenberger smeert broodjes...

Tot slot: de documentaire neemt maar vier afleveringen van een halfuur in beslag. Dat kijkt lekker weg en is precies genoeg voor dit verhaal.

De Zaak Schaap, Fraude bij de Landsadvocaat is nu te zien op NPO Start en NLZIET en vanaf 4 augustus 2023 ook elke vrijdag om 22:10 uur bij de NTR op NPO 2.

Sterren

4 van de 5