Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Rel om nieuwe Netflix-docuserie Queen Cleopatra met Jada Pinkett

Documentaire | 5 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Netflix heeft weer een rel te pakken, dit keer verrassend genoeg dankzij een nieuwe documentaireserie over het oude Egypte. Hoe dan? In de serie Queen Cleopatra met Jada Pinkett wordt de beroemde koningin geportretteerd als een zwarte vrouw.

Die zwarte Cleopatra schiet sommige mensen in het verkeerde keelgat. Historici hebben namelijk overduidelijk bewijs dat Cleopatra een Grieks-Macedonische stamboom had. Andere mensen begonnen op het internet een petitie om de 'geschiedvervalsing' van Netflix aan de kaak te stellen. Die werd in twee dagen al 85.000 keer getekend.

Queen Cleopatra

De rollen van Cleopatra en andere Egyptische heersers worden in de documentaire vertolkt door zwarte acteurs. Jada Pinkett Smith verzorgt de voice-over en is ook uitvoerend producent. De documentaire krijgt niet alleen kritiek van geschiedkundigen die wijzen op de stamboom van Cleopatra, maar er zijn ook beschuldigingen van 'blackwashing'. Vooral in de Egyptische en Griekse pers wordt de documentaireserie problematisch genoemd.  De voormalige Egyptische minister van Oudheden Zahi Hawass maakt korte metten met Queen Cleopatra: "Dit is volslagen nep. Cleopatra was Grieks, en dat betekent dat ze blond was, niet zwart."

Queen Cleopatra
Queen Cleopatra

Jada Pinkett

De portrettering van Cleopatra als zwarte vrouw past in een recente trend uit Amerika, die de oude Egyptenaren probeert af te schilderen als een volk van zwarte Afrikanen. Ook Ruud Gullit bewandelde dat pad in zijn recente serie Ruud Gullit en de mysteries van het oude Egypte op Prime Video. Terwijl geschiedkundigen zich terecht storen aan de verdraaiing van historische feiten, zien anderen er een complot in. Veranderde Netflix in Bridgerton ook al niet een Britse koningin in een zwarte vrouw? Daarbij vergeten ze even dat Bridgerton geen documentaire is maar een fictieserie, waarin in principe alles mogelijk is.

Datum en trailer

Vanaf 10 mei kun je op Netflix zelf zien hoe de documentaireserie Queen Cleopatra het leven van de Egyptische koningin in beeld brengt. Is het geschiedvervalsing of een storm in een glas water? Hieronder zie je alvast de trailer.