Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Nieuwe documentaire over autistische Kees Momma op Videoland

Documentaire | 15 dagen geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Videoland
©
Foto: Videoland

Op Wereld Autisme Dag (2 april) kun je op Videoland kijken naar Kees vliegt uit, de nieuwe documentaire over Kees Momma. De film volgt de autistische Kees als hij op 57-jarige leeftijd het huis uit gaat. Monique Nolte maakte eerder al diverse documentaires over deze markante man.

De autistische Kees Momma woont al zijn hele leven bij zijn vader en moeder in huis. Nu die een dagje ouder worden - vader Willem is 92 en moeder Henriette 89 -  is het tijd dat Kees leert om op eigen benen te staan. In Kees vliegt uit volgt filmmaker Monique Nolte, die Kees eerder portretteerde in haar documentaires Trainman en Het beste voor Kees, dit spannende, ontroerende maar ook wel komische proces. 

Kees vliegt uit

"Al sinds 1998 heb ik het voorrecht om Kees te mogen volgen", zegt Nolte over haar lange band met Kees Momma. "In die ruim 25 jaar heb ik de symbiotische band tussen hem en zijn ouders – met name zijn moeder – steeds sterker zien worden. Maar ook heb ik het ouder worden van Kees’ ouders mogen zien en daarmee de realisatie dat zijn ouders niet voor altijd voor hem kunnen blijven zorgen." Dat Kees de geruststelling van zijn moeder wel eens heel hard nodig heeft, zie je in onderstaand fragment uit een eerdere documentaire. 

Videoland

Kees vliegt uit verschijnt op 2 april op Videoland; die datum is gekozen omdat het dan Wereld Autisme Dag is. Nolte:  "Ik hoop met deze documentaire aandacht te vragen voor deze problematiek van ouders met kinderen met een beperking: hoe pak je de stap naar zelfstandigheid aan en hoe maak je je los van elkaar?"