Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Interview met Roy Dames over zijn docu Gratie: Het Ware Verhaal van Frank Masmeijer

Documentaire | 3 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Viaplay
©
Foto: Viaplay

Roy Dames is al veertig jaar documentairemaker. Voor zijn nieuwste project Gratie, volgde hij de gevallen presentator Frank Masmeijer, die een jaar geleden vrij werd gelaten uit een Belgische gevangenis nadat hij was veroordeeld voor cocaïnesmokkel. Frank heeft inmiddels laten weten niet erg blij te zijn met de documentaire die te zien is op Viaplay. Wij spraken Roy Dames.

Dames maakt al decennialang furore met documentaires als Meiden van de Keileweg (over straatprostituées in Rotterdam) en de culthit Foute Vrienden, een serie over ouwe Amsterdamse penoze. En recentelijk werkte hij nog aan een docuserie over Emile Ratelband. Je zou dus denken dat Dames in de loop der jaren alles al heeft gezien, toch had hij aan Frank Masmeijer een zware dobber. Ook al omdat Masmeijer zijn aandeel in de drugssmokkel blijft bagatelliseren.

Ben je blij met de documentaire?
“Uiteindelijk ben ik hartstikke tevreden, ik had er graag meer uit willen halen, maar binnen de tijd die ik had, lukte dat niet. In de documentaire zie je ook dat Frank op een bepaald moment tegen me schreeuwt omdat hij een bepaald persoon niet in de film wil hebben. Als ik meer tijd had gehad, had ik waarschijnlijk meer naar boven kunnen halen. En ik stond ervan te kijken dat hij alles wilde bepalen, de locaties, de mensen, van alles. Deze documentaire is het best mogelijke resultaat."

Is het frustrerend als iemand niet meewerkt?
"Enerzijds wel, anderzijds is dat ook leuk. Frank is een joviale man en helemaal geen vervelende kerel om mee om te gaan. Maar ik probeerde iets te vinden wat hij niet wilde. Het was dus nooit relaxed. Hij had het altijd over 'mijn film' en wilde maar niet begrijpen dat de maker bepaalt wat er in een documentaire komt. Hij wilde meer een leuke promotiefilm voor zijn kinderen en kleinkinderen, maar dan moet je mij niet vragen." 

Hadden jullie van tevoren de voorwaarden dan niet besproken?
"Ik heb het wel een keer of tachtig uitgelegd maar het leek alsof het niet tot hem doordrong of misschien is hij extreem naïef. Hij wil alle controle behouden en het imago terug van toen hij nog een bekende presentator of succesvolle horecaman was. Die cokesmokkel was een foutje en nu kan hij weer met een nieuw leven beginnen. Maar zo werkt het niet. Hij moet openheid van zaken geven. Eerst zijn vorige leven afsluiten en dan verdergaan. En dat is hartstikke moeilijk met zo’n verleden."

Je vorige documentaire over Emile Ratelband mondde uit in een rechtszaak en nu dit. Heb je je buik al vol van BN'ers?
"Een beetje wel. Het grote verschil tussen Frank Masmeijer en Emile Ratelband is dat de laatste niks gaf om zijn imago. Die vond uiteindelijk alles goed en ik heb ook nog steeds contact met hem. Maar BN’ers zijn over het algemeen narcisten, zeker niet de prettigste mensen."

Waar gaat je volgende film over?
"Ik werk aan veel tegelijk: een vervolg op Meiden van de Keileweg, waarin ik kijk hoe het nu is met die meiden, ik ben bezig met een film over vluchtelingen uit Oekraïne in Georgië en militairen die aan het front in Bachmoet hebben gevochten. En ik werk ook aan een film over de zaak Marianne Vaatstra. Daar zit nu Jasper S. voor vast, maar veel mensen denken dat die zaak veel gecompliceerder in elkaar steekt."

Gratie: Het Ware Verhaal van Frank Masmeijer staat vanaf 17 juni op Viaplay.