Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Wat betekent dat?

Diensten | 2 jaren geleden | Jorrit van Broekhoven

Chromecast? HDR? Ultra HD? In onze beschrijvingen van streamingdiensten kom je af en toe technische begrippen tegen. In dit overzicht leggen we uit dat deze betekenen.

4K / 4K Ultra HD

Zie Ultra HD / UHD / 4K Ultra HD

 

5.1 surround

Niet alleen beeld komt in verschillende kwaliteiten, maar ook het geluid bij een film of serie. Heel oude series en films werden in mono (één geluidskanaal) opgenomen, maar bij de meeste titels vind je minimaal stereo (twee kanalen, links en rechts).

Maar kan nog beter: 5.1 surround gebruikt vijf geluidskanalen (linksvoor, midden, rechtsvoor, linksachter en rechtsachter) plus een effectkanaal voor lage tonen. Dit geeft een ruimtelijk effect, alsof je midden in de actie zit.

Veel bioscoopfilms worden door streamingdiensten met 5.1 surroundgeluid aangeboden. Er zijn verschillende standaarden voor 5.1 surroundgeluid, zoals Dolby Digital, DTS en THX.

 

AirPlay

Als je een video van je smartphone of tablet wilt weergeven op een groot scherm via een Apple TV mediaspeler maak je gebruik van AirPlay, een techniek die werd ontwikkeld door Apple.

Bij AirPlay wordt de videostream op de smartphone of tablet afgespeeld en naar de Apple TV verzonden. Nadat een stream gestart is, moet de smartphone of tablet daarom aan blijven staan en in de buurt blijven.

AirPlay2 is een verbeterde versie van AirPlay.

 

All you can watch

Een vorm van video on demand waarbij de abonnee een vast bedrag per maand (of jaar) betaalt en daarvoor onbeperkt mag kijken noemen we 'all you can watch'. Er wordt dus niet per titel afgerekend.

 

Android

Naast applicaties (apps) hebben computers ook altijd een besturingssysteem (OS), zoals Windows of MacOS. Met Android ontwikkelde Google een besturingssysteem speciaal voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Later werd Android ook toegepast in laptops en mediaspelers.

Als je een Android-apparaat hebt, moeten de apps die je wilt gebruiken hiervoor geschikt zijn. Android-apps vind je in de Google Play Store.

 

Android TV

Het besturingssysteem Android TV is een speciale variant van Android die speciaal is ontwikkeld voor gebruik op grote beeldschermen en in combinatie met een afstandsbediening.

Het wordt gebruikt in sommige mediaspelers (zoals de Nvidia Shield TV en Mi Box), maar ook in de Smart TV's van enkele grote televisiemerken, zoals Philips en Sony.

Omdat Android TV zo breed gebruikt wordt, zijn er apps voor vrijwel alle streamingdiensten beschikbaar. Daarnaast is het mogelijk om andere apps te draaien, bijvoorbeeld populaire videospelersoftware als Kodi, Plex en VLC.

 

Apple TV

Apple TV is een mediaspeler van Apple. Het kleine apparaatje is al sinds 2007 op de markt en kent verschillende generaties. Vanaf generatie 4 werkt Apple TV met het besturingssysteem tvOS en is het mogelijk om apps te installeren, bijvoorbeeld voor streamingdiensten.

De Apple TV komt met een afstandsbediening. Ook kan hij worden gebruikt om te casten met AirPlay. Het afspelen van 4K Ultra HD video kan alleen met de Apple TV vanaf generatie 5.

Verwarrend is dat de naam Apple TV ook wordt gebruikt voor de media-app op iPhone en iPad. Nog verwarrender is dat de naam erg lijkt op Apple TV+, de streamingdienst van Apple.

 

Bruikleendecoder

Aanbieders van televisie zoals Ziggo, KPN, T-Mobile en Canal Digitaal leveren bij een abonnement een bruikleendecoder. Dit is een tv-ontvanger of set-top box die het gecodeerde tv-signaal zichtbaar maakt op tv.

Zo'n decoder is een (meestal) compact apparaatje dat in de buurt van de tv wordt geplaatst. Het wordt gratis geleverd bij het afsluiten van een abonnement, blijft eigendom van de aanbieder en moet na beëindiging van het abonnement weer worden ingeleverd.

Veel moderne bruikleendecoders hebben ook een internetverbinding en combineren ontvangst van tv-zenders met interactieve mogelijkheden zoals video on demand.

 

CI+ module

Net als een bruikleendecoder van je tv-aanbieder kun je een CI+ module gebruiken om de gecodeerde zenders in je tv-pakket zichtbaar te maken.

Het voordeel van een CI+ module is dat het een klein plat doosje is dat je in een sleuf achterin je tv steekt. Je tv moet hiervoor wel geschikt zijn. Zo'n CI+ module neemt veel minder plek in dan een los decoderkastje en is onzichtbaar: ideaal als je je tv plat tegen de muur wilt hangen, zonder kabels en randapparaten in beeld.

De bediening gaat gewoon met de afstandsbediening van je tv en in sommige gevallen kun je ook de interactieve functies van je tv-abonnement - het video on demand aanbod bijvoorbeeld - via de CI+ module bedienen.

 

Casten

Als we het in verband met streamingdiensten hebben over casten, bedoelen we een manier om een video op je smartphone of tablet te kiezen en vervolgens weer te geven op een groter beeldscherm.

Hiervoor heb je dan een apparaatje nodig, zoals een Chromecast dongle of een Apple TV mediaspeler.

De bekendste technieken om video te casten zijn Chromecast en AirPlay. Sommige tv's en andere audiovisuele apparaten hebben Chromecast of AirPlay ingebouwd.

 

Chromecast (dongle)

De Chromecast dongle is een klein en betaalbaar apparaatje van Google dat wordt aangesloten op een HDMI-ingang van de tv. Zodra hij is geïnstalleerd kun je video's van je smartphone of tablet casten naar de Chromecast dongle en weergeven op de tv.

Er zijn Chromecast dongles in verschillende uitvoeringen, geschikt door HD en Ultra HD.

De nieuwe Chromecast met Google TV is een volwaardige Android TV mediaspeler. Je kunt er apps op installeren, hij kan Ultra HD weergeven en hij wordt geleverd met een afstandsbediening.

 

Chromecast (techniek)

Als je een video wilt casten van je smartphone of tablet naar een Chromecast dongle maak je gebruik van een techniek die werd ontwikkeld door Google en ook Chromecast heet.

Nadat een Chromecast-stream is gestart verloopt de datastroom direct van je router naar het Chromecast-apparaat. De smartphone of tablet waarop de stream gekozen is, is dan dus in principe niet meer nodig.

De Chromecast techniek wordt behalve in de Chromecast dongle ook gebruikt in mediaspelers en Smart TV's met Android TV en sommige andere audiovisuele apparaten.

 

Cord-cutting

Het aanbod van streamingdiensten is zo compleet dat veel huishoudens geen behoefte meer hebben aan het traditionele tv-pakket met Nederlandse en buitenlandse zenders. Ze zeggen daarom hun televisieabonnement op, wat een fikse besparing oplevert.

Dit noemen we cord-cutting: het 'doorknippen' van de kabel. Een internetabonnement blijft natuurlijk wel noodzakelijk.

 

Dolby Atmos

Dolby Laboratories ontwikkelde met Dolby Atmos een verbeterde standaard voor ruimtelijk geluid. Het neemt geluidsobjecten als uitgangspunt in plaats van geluidskanalen en kan worden gebruikt met alle denkbare luidsprekeropstellingen.

In de woonkamer is dat meestal een 5.1 of 7.1 systeem, soms met hoogtespeakers voor geluid van boven. Sommige steamingdiensten bieden titels met Dolby Atmos.

 

Dolby Vision

Dolby Laboratories ontwikkelde een verbeterde versie van HDR, genaamd Dolby Vision. Je vindt deze variant bijvoorbeeld op tv-modellen van LG en Sony.

Het grootste verschil met HDR10 is dat de kleur- en helderheidsinstellingen per scène kunnen worden aangepast.

 

Fire TV

Fire TV is de naam voor de lijn van mediaspelers van Amazon. Ze gebruiken het Fire OS besturingssysteem, een Android-variant die is toegespitst op de diensten en apparatuur van Amazon.

Op de Fire TV mediaspelers kun je apps installeren voor uiteenlopende streamingdiensten: natuurlijk Amazons eigen Prime Video, maar ook Netflix of Disney+. Hiervoor heeft Amazon een eigen app store.

De enige Fire TV voor de Nederlandse markt is momenteel de Fire TV Stick in de internationale uitvoering. Deze is niet geschikt voor Ultra HD weergave.

 

HDR

De beeldtechniek HDR (High Dynamic Range) maakt het mogelijk om een videobeeld met meer kleuren en een groter bereik in helderheid weer te geven. Dit levert een levendiger plaatje op.

De techniek wordt toegepast in veel moderne Ultra HD televisies en kent diverse varianten, zoals HDR10, HDR10+ en Dolby Vision.

Het effect van HDR zie je alleen als zowel de televisie als het beeldmateriaal hiervoor geschikt zijn. Sommige streamingdiensten bieden films en series in HDR aan.

 

HDR10

De 'vanille' variant van HDR is HDR10. Dit is een open standaard die tv-producenten gratis mogen toepassen in hun televisies.

Een televisie met HDR kan altijd beeld weergeven met HDR10 (naast eventueel geavanceerdere vormen van HDR).

 

HDR10+

Samsung en Amazon ontwikkelden een verbeterde versie van HDR, genaamd HDR10+. Je vindt deze variant voornamelijk op tv-modellen van Samsung.

Het grootste verschil met HDR10 is dat de kleur- en helderheidsinstellingen per scène kunnen worden aangepast.

 

High definition beeldkwaliteit / HD

Televisiebeeld komt in verschillende kwaliteiten ofwel resoluties. Als we het over high definition beeldkwaliteit hebben, ofwel HD, bedoelen we meestal een beeld dat 1080 beeldpunten (pixels) hoog is.

HD is een hele verbetering ten opzichte van SD en ziet er ook op grote schermmaten nog redelijk uit.

Een tussenstap tussen SD (standaard definitie) en HD is een beeld van 720 beeldpunten hoog, dat ook wel HD Ready werd genoemd. De namen HD Ready (720 beeldpunten) en Full HD (1080 beeldpunten) zijn een beetje in onbruik geraakt.

 

iOS / iPadOS

Naast applicaties (apps) hebben computers ook altijd een besturingssysteem (OS), zoals Windows of Mac. Met iOS ontwikkelde Apple een besturingssysteem speciaal voor mobiele apparaten zoals iPhones en iPads.

De iPad kreeg later een eigen besturingssysteem, genaamd iPadOS.

Als je een Apple-apparaat hebt, moeten de apps die je wilt gebruiken geschikt zijn voor iOS of iPadOS. Apps voor iOS en iPadOS vind je in de App Store van Apple.

 

Mediaspeler

Met een mediaspeler kun je multimedia – voornamelijk video, maar ook muziek of foto's – weergeven op een tv.

Het gebruik van streamingdiensten is de populairste toepassing van mediaspelers: je kunt er bijvoorbeeld YouTube, Netflix en Videoland mee afspelen op een televisiescherm, ook als deze tv geen internetverbinding heeft. Voor al deze streamingdiensten kun je op de mediaspeler apps installeren.

Een mediaspeler wordt met een kabel of wifi verbonden met het internet. Sommige modellen kunnen ook video afspelen van een USB-stick of geheugenkaart.

Populaire mediaspelers zijn de Apple TV, en spelers met Android TV zoals de Nvidia Shield TV en Mi Box. Ook de nieuwe Chromecast met Google TV is een volwaardige Android TV mediaspeler.

 

Originals

Series en films die je maar bij één streamingdienst kunt vinden noemen we originals. Deze exclusieve titels worden gemaakt in opdracht van de dienst zelf en als je ze wilt zien, zul je een abonnement moeten nemen.

Netflix had bijvoorbeeld veel succes met zijn eerste original House of cards. De originals van HBO zijn in Nederland exclusief te zien bij Ziggo.

 

Over-the-top / OTT

Als je naar je favoriete video's, films of series kijkt op een manier waar geen traditionele tv-aanbieder (zoals KPN of Ziggo) aan te pas komt, kijk je 'over-the-top' (OTT). Je hebt dan voldoende aan een internetverbinding, hebt geen bruikleendecoder nodig en hoeft niet te betalen voor een tv-pakket.

 

Set-top box

Een apparaatje dat op de televisie wordt aangesloten voor het weergeven van tv-zenders of streamingdiensten. De bruikleendecoder van KPN of Ziggo is een voorbeeld van een set-top box.

 

Smart TV

Televisies met een internetaansluiting noemen we Smart TV's. De verbinding kan worden gemaakt met een kabeltje nar de router of via wifi.

Op een Smart TV kun je apps installeren voor streamingdiensten. Deze kun je vervolgens direct via je tv kijken, zonder dat je extra apparatuur nodig hebt. Je bedient de apps volledig met de afstandsbediening van je tv.

Voor sommige apps heb je alleen een account nodig  (zoals YouTube), andere kun je uitsluitend zien met een abonnement (Netflix, Videoland, etc.).

Helaas hebben niet alle Smart TV's apps voor alle streamingdiensten, en komt het vaak voor dat bepaalde diensten op oudere toestellen niet meer worden ondersteund.

 

Standaard beeldkwaliteit / SD

Televisiebeeld komt in verschillende kwaliteiten ofwel resoluties. Als we het over standaard beeldkwaliteit hebben (ook wel standaard definitie of SD genoemd), bedoelen we een beeld dat 576 beeldpunten (pixels) hoog is.

Dit getal stamt nog uit de tijd van de analoge televisie, toen een beeld uit beeldlijnen werd opgebouwd. In Amerika bestond een tv-beeld zelfs maar uit 480 beeldlijnen.

Standaard beeldkwaliteit is gewoonlijk de laagste beeldkwaliteit waarin een tv-zender of streamingdienst beschikbaar is.

 

Streamingdienst

Streamingdiensten leveren een vorm van video on demand via het internet.

In de catalogus van een streamingdienst vind je meestal films en series, maar soms ook documentaires, sport, reality, stand-upcomedy en meer.

Omdat de dienst online wordt aangeboden kun je hem bekijken op veel verschillende apparaten, zoals smartphones en tablets, laptops en pc's, mediaspelers, Smart TV's, spelconsoles en bruikleendecoders.

Voor de meeste streamingdiensten heb je geen abonnement nodig bij een traditionele tv-aanbieder als Ziggo of KPN, alleen een internetverbinding. Het is daarmee een vorm van over-the-top kijken.  

 

Ultra HD / UHD / 4K Ultra HD

Televisiebeeld komt in verschillende kwaliteiten ofwel resoluties. Als we het over Ultra HD beeldkwaliteit hebben, ofwel UHD, bedoelen we meestal een beeld dat 2160 beeldpunten (pixels) hoog is.

Ultra HD heeft vier keer zoveel beeldpunten als HD en is een grote stap voorwaarts in beeldkwaliteit. Je hebt er wel een tv voor nodig die geschikt is voor Ultra HD-weergave.

In de praktijk worden de namen Ultra HD, UHD, 4K en 4K Ultra HD door elkaar gebruikt.

 

Video on demand / VOD

Video on demand, afgekort als VOD, staat voor video op aanvraag. In plaats van te moeten wachten tot je film of serie begint - zoals bij een gewone televisiezender - bepaal ze zelf wanneer je kijkt.

Video on demand wordt gewoonlijk via het internet aangeboden. Video on demand kan gratis zijn (denk aan YouTube), maar veel diensten beiden een abonnement waarmee je voor een vaste prijs per maand onbeperkt kunt kijken (all you can watch, bijvoorbeeld Netflix). Bij een andere variant betaal je per gekeken titel (Pathé Thuis).

Gerelateerde video