Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

NPO Start Awards voor Swanenburg en De kinderen van Ruinerwold

Diensten | 28 dagen geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: NPO
©
Foto: NPO

De NPO Start Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de programma's die het meest zijn gestreamd op het platform van de NPO. Er zijn vijf categorieën, en de winnaars zijn bekendgemaakt in een virtuele awardshow. De dramaserie Swanenburg en de documentaire De kinderen van Ruinerwold horen bij de winnaars.

In de tweede editie van de NPO Start Awards maakte Noa Johannes bekend wie de winnaars zijn in de categorieën series, documentaires, actualiteiten, human interest/reality en jeugdprogramma's. Wie er binnen de categorie met de NPO Start Award aan de haal gaat wordt puur bepaald door het aantal keren dat een stream is bekeken. Er is dus geen jury of verkiezing aan te pas gekomen.

Meest gestreamde serie

In de categorie meest gestreamde serie ging de NPO Start Award naar Swanenburg, een misdaaddrama over een rijke en schijnbaar onaantastbare familie die ernstig in de problemen komt.

 1. Swanenburg (KRO-NCRV)
 2. Red Light (BNNVARA)
 3. Oogappels (BNNVARA)

Meest gestreamde documentaire

De meest gestreamde documentaire van 2021 was De kinderen van Ruinerwold. In de vierdelige serie interviewt Jessica Villerius de kinderen van een gezin dat jarenlang onder de radar leefde en nauwelijks contact had met de buitenwereld. De documentaire won eerder dit jaar ook onze eigen Guidinc. Award voor beste documentaire en een Gouden Televizier-Ring.

 1. De kinderen van Ruinerwold (BNNVARA)
 2. Kleine jongen: het echte leven van André Hazes (AVROTROS)
 3. Het zaad van Karbaat (VPRO)

Meest gestreamde actualiteitenaflevering

Koningin Máxima werd vijftig en kreeg Matthijs van Nieuwkerk op zich afgestuurd. In het interview sprak Máxima over haar kroonjaar, de speedboot van Willem-Alexander en de "inschattingsfout" die van een vakantie naar Griekenland een nationale rel maakte. Het was "een beetje dom" zou je kunnen zeggen, maar het interview werd goed bekeken.

 1. Interview met Koningin Máxima (NOS)
 2. Op1 - 10 januari 2021 met Thierry Baudet en Rosanne Hertzberger (WNL/BNNVARA/EO/MAX)
 3. NOS Journaal - 25 januari 2021 (NOS)

Meest gestreamde human interest en reality programma

Verrassend goed bekeken was ook First Dates. De formule met het restaurant vol vrijgezellen en de authentieke daters bleef ook in 2021 onverminderd populair. Gastheer Sergio Vyent en barman Victor Abeln namen de NPO Start Award in ontvangst.

 1. First Dates (BNNVARA)
 2. Wie is de Mol? (AVROTROS)
 3. Zondag met Lubach (VPRO)

Meest gestreamde jeugdprogramma

Bij de jonge kijkers viel in 2021 Brugklas het meest in de smaak. De dagelijks uitgezonden scripted-realityserie volgt een groep leerlingen op het voortgezet onderwijs.

 1. Brugklas (AVROTROS)
 2. NOS Jeugdjournaal (NOS)
 3. SpangaS (KRO-NCRV)

Awardshow

De hele awardshow met presentatrice Noa Johannes en de trotse prijswinnaars kun je bekijken via deze link of de onderstaande video.