Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Alles over de geheime Netflix-codes en wat je er (niet) mee kunt

Diensten | 1 maand geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Eens in de zoveel tijd steekt het verhaal weer de kop op: Netflix gebruikt een systeem van geheime cijfercodes waarmee je films en series binnen allerhande specifieke genres zichtbaar kunt maken, van klassieke buitenlandse films tot satanistische horror. We leggen uit waarom dit handig kan zijn én waarom het dat meestal niet is.

Zoals je wel weet kun je bij Netflix niet heel makkelijk door de hele catalogus scrollen. De streamingdienst doet suggesties op grond van je kijkgedrag. Soms is dat een schot in de roos, maar vaak ook niet. Verder is er bij de series en films een vrij grove verdeling per genre (actie, thriller, drama, etc.) en natuurlijk heeft Netflix een zoekfunctie. Die is echter vooral handig als je de titel van de serie of film die je wilt zien al weet.

Wat zijn de codes?

Amerikaanse gebruikers hebben ontdekt dat Netflix zelf een systeem gebruikt waarbij alle titels uit de catalogus zijn ondergebracht in een of meerdere categorieën. Deze verdeling is bizar fijnmazig: zo zijn er de bijvoorbeeld de categorieën 'actiefilms geregisseerd door Clint Eastwood',  'omstreden politieke films' en 'Franstalige horrorfilms uit de jaren zeventig'. Totaal kent de Amerikaanse Netflix meer dan 3500 van dit soort thema's. In Nederland zijn het er aanzienlijk minder. Elke categorie wordt aangeduid met een code van één tot zes cijfers. Netflix zelf geeft op geen enkele manier ruchtbaarheid aan deze codes. De enige manier om ze te vinden is uitproberen.

Hoe gebruik je de codes?

Als je in een webbrowser (bijvoorbeeld Chrome op je pc, laptop, tablet of smartphone) naar Netflix gaat en inlogt, kun je de menubalk gebruiken om de categorieën zichtbaar te maken. Als je hier https://www.netflix.com/browse/genre/ tikt, kun je daar achter gebruik maken van een code. Zo brengt de code 34398 (tik in: https://www.netflix.com/browse/genre/34398) je bij 'Hilarische tekenfilms met pratende dieren'. Code 12549 (https://www.netflix.com/browse/genre/12549) levert 'Voetbalfilms' op, en met 972 (https://www.netflix.com/browse/genre/972) beland je tussen de 'Sensuele thrillers'. Afijn, je snapt hoe het werkt.

Wat is de logica achter de codes?

Wie het weet mag het zeggen. Zo te zien is er in de Netflix-codes geen enkele logica te ontdekken. Je zou verwachten dat lagere cijfers toegang geven tot hoofdcategorieën, en dat subgenres hogere cijfers hebben, maar dat is niet zo. Er is geen enkele logische reden dat 8933 staat voor 'Thrillers' en 972 voor 'Sensuele thrillers', maar toch is het zo. Verwacht je dat het vrij obscure thema 'Enge cultfilms uit de jaren 1980' weggestopt is onder een heel hoog cijfer? Dan vergis je je, want de code voor deze categorie is 2.

Wat kun je met de codes?

Als je zin hebt in een heel specifiek soort serie of film én je weet de code die erbij hoort, dan is het een handig doorsteekje naar de titels binnen de categorie die je zoekt. Open Netflix, log in, tik https://www.netflix.com/browse/genre/ gevolgd door je code, en je hebt je kijkvoer voor het uitkiezen.

Waar vind je de codes?

Er zijn verschillende websites die codes verzamelen. Gebruik wel een websites die codes toont die echt werken in Nederland, want de Amerikaanse codes doen dat meestal niet. Werkende sites voor Nederland zijn bijvoorbeeld VPNgids en Appletips. De lijsten die je hier vindt zijn echter verre van volledig.

Hoe gebruik je de codes op je smartphone of Smart TV?

Het grote nadeel van de codes is dat ze alleen werken in de adresbalk van een browser. Nadat je op deze manier een film of serie hebt gevonden, kun je hem natuurlijk wel gewoon opzoeken binnen de Netflix-app op je Smart TV, smartphone of tablet.

Kun je met de codes geheime films bekijken?

De indruk kan ontstaan dat de geheime Netflix codes toegang bieden tot series en films die normaal gesproken niet te zien zijn voor de abonnee. Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat dit zo is. De codes zijn niets meer dan een andere manier om te zoeken in dezelfde catalogus.

Maar je kunt toch ook gewoon op genre zoeken met de zoekfunctie?

Inderdaad. Als je bijvoorbeeld zin hebt in een 'tekenfilm met pratende dieren', dan kun je dat bij de zoekfunctie invoeren. Netflix geeft dan en selectie van films en series, maar ook suggesties voor verdere verfijning, van 'Hilarische tekenfilms met pratende dieren' tot en met 'Feelgood-tekenfilms met pratende dieren'. Met een klik op deze suggesties beland je bij de categorieën waarvoor Netflix de cijfercodes gebruikt, maar dus zonder dat je de codes hoeft op te zoeken. Wel zo handig.