Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Hier vind je alles over Videoland

Diensten | 1 jaar geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Videoland
©
Foto: Videoland

De grootste streamingdiensten zijn Amerikaanse bedrijven. Nederlandse films en series zijn daar amper te vinden. Bij Videoland staat Nederlands kijkvoer op de eerste plaats.

Daarnaast heeft Videoland ook veel buitenlandse films en series in het aanbod. Ook voor de kids is er veel leuks te zien.

Het bedrijf

Net als het Amerikaanse voorbeeld Netflix is het Nederlandse Videoland ooit begonnen als videotheekketen. In de jaren negentig is het bedrijf enkele jaren in handen geweest van Philips. Na met het instorten van de videomarkt werd de stap gemaakt naar video on demand.

Na enkele wisselingen van eigenaar kwam Videoland in handen van RTL Nederland, eigenaar van de commerciële Nederlandse RTL-kanalen. Videoland wordt door RTL gebruikt als etalage voor eigen tv-producties, maar maakt ook exclusieve series voor Videoland. Deze zijn in eerste instantie via de streamingdienst te zien, en pas later op de reguliere tv-kanalen.

Videoland doet geen uitspraken over het aantal abonnees, maar naar schatting ligt dit medio 2020 rond de 835.000. De sterke groei aan abonnees speelt de streamingdienst soms parten: bij de lancering van populaire nieuwe titels was Videoland in het verleden herhaaldelijk overbelast.

Het product

Bij Videoland kijk je voor een vast bedrag per maand naar alle titels uit de catalogus. Het maakt daarbij niet uit welke abonnementsvorm je kiest. Bij de goedkoopste abonnementsvorm krijgt je reclames voorgeschoteld.

De catalogus van Videoland bestaat uit zo'n 1750 titels, waarvan bijna de helft van Nederlandse bodem. Voor kinderen is er een ruim aanbod, met ook hier veel aandacht voor Nederlandse series.

Naast het streamen van films en series biedt Videoland ook de optie om titels uit de catalogus te downloaden en later terug te kijken. Dat is vooral handig als je geen snelle internettoegang hebt, bijvoorbeeld in de trein of op reis. Deze optie is niet beschikbaar met het goedkoopste abonnement.

Een onderdeel van Videoland waarmee op kleine schaal wordt getest is Live TV. Hiermee kijk je rechtstreeks naar vier zenders van RTL Nederland: RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8. Met Replay TV kun je een uitzending vanaf het begin terugkijken. Dat is handig als je halverwege een uitzending komt binnenvallen.

De aandacht voor de kwaliteit van beeld en geluid is bij Videoland een ondergeschoven kindje. Je vindt er geen Ultra HD en ook geen surroundgeluid. Videoland blijft op dit punt achter bij buitenlandse concurrenten als Netflix en Disney+.

De doelgroep

Nederlandse kijkers zijn duidelijk de doelgroep van Videoland. Hiermee onderscheidt de aanbieder zich van de grote internationale concurrenten.

Met Videoland mikt RTL Nederland op dezelfde doelgroep als met de tv-zenders: een zeer brede groep - man, vrouw, jongeren en volwassenen - met belangstelling voor amusement, reality en lifestyle. Door het ruime aanbod aan kinderseries- en films is de dienst ook voor jonge ouders interessant.

Kijkers die hoge eisen stellen aan beeld- en geluidskwaliteit worden bij Videoland teleurgesteld. Er zijn wel apps voor diverse merken Smart TV, maar het geluid is hooguit stereo en het beeld maximaal HD-kwaliteit.

Het aanbod

In de catalogus van Videoland springen de Nederlandse films, series en documentaires het meest in het oog.

Naast Nederlandse films voor een breed publiek als F*ck de liefde en Huisvrouwen bestaan niet zijn er klassiekers voor de filmliefhebber, zoals Abel, Brimstone en Zwartboek.

Bij de Nederlandse series vind je veel RTL-producties zoals Judas en Baantjer: Het begin. Soms gaat het hier om exclusieve titels, die enige tijd uitsluitend op Videoland te zien zijn en pas later op de reguliere tv-zenders.

Ook van Nederlandse bodem zijn realityseries als Temptation island vips en Love island nl, en bijvoorbeeld de documentaire Gewoon Boef, een portret van de Nederlandse rapper.

Recente internationale films zijn veelal romantische tv-drama's van de Hallmark studio. Engelstalige bioscoopfilms zijn enkele jaren oud, maar ook filmliefhebbers vinden hier wel wat van hun gading. De nieuwere titels op Videoland zijn nog niet op de Nederlandse tv-kanalen te zien geweest.

Bij de buitenlandse series zitten enkele echte kwaliteitstitels, zoals The wire en The handmaid's tale. Soms troeft Videoland hiermee de buitenlandse concurrentie af.

Bij niet-Nederlandstalige films en series zijn Nederlandse ondertitels beschikbaar. Ook bij veel Nederlands gesproken titels is dat het geval.

Bij de kinder- en jeugdfilm is er wat voor alle leeftijden. Naast Nederlandse bekenden als Ernst, Bobbie en de rest en Nijntje zijn er buitenlandse helden als Spongebob Squarepants en Bob de bouwer.

Tot 2019 bood Videoland ook een aantal erotische titels in de catalogus. Hiermee is de streamingdienst gestopt.

Abonneren en kosten

Videoland geeft nieuwe klanten momenteel de keuze uit drie abonnementsvormen. Alle abonnementen geven toegang tot dezelfde titels en in dezelfde beeldkwaliteit.

- Basis: met het goedkoopste abonnement kijk je Videoland op één scherm tegelijk. Het downloaden van titels is niet mogelijk, en je kunt vooralsnog alleen kijken via de website en de app voor mobiele apparaten. Bij dit abonnement krijg je reclames te zien, maar daar staan lagere kosten tegenover. Voor het Basis abonnement betaal je 4,99 euro per maand.

- Plus: met deze abonnementsvorm kijk je reclamevrij. Je kunt gelijktijdig kijken op twee apparaten, waarbij je naast de website en de apps voor smartphones en tablets ook Smart TV's, een Apple TV en PlayStation kunt gebruiken. Ook het downloaden van titels is mogelijk. Het Plus abonnement kost 7,99 euro per maand.

- Premium: de duurste abonnementsvorm van Videoland is gelijk aan het Plus abonnement, maar je kunt op vier apparaten tegelijk kijken. Dit Premium abonnement kost 9,99 euro per maand.

Nieuwe klanten kunnen bij Videoland de eerste twee weken gratis kijken. Bij het aangaan van de proefperiode wordt één eurocent afgeschreven om je bankgegevens te checken. Als je binnen de proefperiode opzegt wordt er verder niets in rekening gebracht.

Videoland biedt geen mogelijkheid om een jaarabonnement af te sluiten tegen gereduceerd tarief.

Je kunt je abonneren via www.videoland.com/abonnementen

Een abonnement kun je altijd stopzetten. Ga hiervoor naar www.videoland.com en ga onder je hoofdprofiel naar Account. Bij Abonnement informatie kun je je abonnement beëindigen of omzetten naar een andere abonnementsvorm.

Betalen kan bij Videoland via iDEAL, PayPal of met een creditcard.

Naast de mogelijkheid om je direct bij Videoland te abonneren is het ook mogelijk om een abonnement af te sluiten via de televisieaanbieders KPN of T-Mobile. Je ontvangt dan het Premium abonnement voor het gereduceerde tarief van 8,99 euro per maand en de betaling loopt via je tv-aanbieder.

Bij KPN is het dan mogelijk om Videoland te kijken via de bruikleendecoder of de Interactieve TV-app van KPN. Bij T-Mobile kijk je gewoon op alle manieren die Videoland zelf mogelijk maakt.

Kijken

Videoland biedt abonnees verschillende mogelijkheden om te kijken.

- Smartphone en tablet: voor smartphones en tablets van Apple (de iPhone en iPad) is er een app in de App Store. Voor smartphones en tablets met Android is er een app in de Google Play Store. Vanuit deze mobiele apps kun je titels op een groter scherm weergeven met Chromecast. Op de iPhone en iPad wordt ook AirPlay ondersteund.

- Laptop en pc: op laptops en pc's (Windows of Mac) kun je Videoland kijken met een browser, zoals Chrome, Firefox, Edge of Safari door te surfen naar www.videoland.com/nl/.

- Smart TV: er is een app voor Smart TV's van de merken Samsung, LG, Philips, Sony en Panasonic. Modellen van na 2014 worden doorgaans ondersteund. 

- Mediaspeler: op Apple TV mediaspelers vanaf de derde generatie kan een Videoland-app worden geïnstalleerd. Er is ook een Videoland-app voor bepaalde Android TV mediaspelers, zoals de Nvidia Shield TV en Mi Box.

- Gameconsole: Videoland heeft een app voor de PlayStation 4.

- Bruikleendecoder KPN: voor klanten van KPN Interactieve TV is het mogelijk om een abonnement op Videoland af te sluiten via KPN. Het aanbod van Videoland is dan geïntegreerd met de bruikleendecoder en te bekijken via het 'On Demand' menu. Ook is het te bekijken via de Interactieve TV-app van KPN. De apps van Videoland zelf werken niet met dit abonnement.

- Bruikleendecoder Ziggo: Ziggo heeft Videoland geïntegreerd in de bruikleendecoders Mediabox XL en Mediabox Next. Via kanaal 151 of de Videoland-app in het menu ga je naar het aanbod.

Afhankelijk van je gekozen abonnement kun je Videoland gebruiken op een, twee of vier apparaten tegelijk. Naast het hoofdprofiel kunnen er bij Videoland vier profielen worden aangemaakt voor andere gebruikers.

De beeldkwaliteit is bij Videoland maximaal HD. Series en films worden dus niet in Ultra HD aangeboden.

Het geluid is bij Videoland altijd stereo. Meerkanaals geluid zoals 5.1 surround is niet beschikbaar.

Tips en trucs

- Wil je besparen op abonnementskosten? Bij het voordelige Basis abonnement van Videoland zie je reclames, maar het kost slechts 4,99 per maand. Dat is flink minder dan het Plus abonnement, dat dezelfde titels biedt.

- Gebruikersprofielen. Bij je Videoland account kun je naast het hoofdaccount vier gebruikersprofielen aanmaken voor andere gebruikers. Voordat zij gaan kijken - op een eigen apparaat of de tv in de huiskamer - kunnen ze inloggen onder hun eigen profiel, en krijgen dan hun eigen kijklijst en aanbevelingen te zien. Een voordeel hiervan is dat ze bijvoorbeeld direct zien waar ze zijn gebleven met het kijken van een serie, ook als een andere gebruiker misschien al een paar afleveringen verder is. Ook is het mogelijk om een profiel voor de kinderen aan te maken, en aan te geven dat ze niet kunnen kijken naar series of films voor boven een bepaalde leeftijdsgrens.

- Downloaden. In plaats van 'afspelen' kun je bij een Videoland Plus of Premium abonnement ook kiezen voor 'Dowload to Go'. Een aflevering of film kan worden bewaard op een smartphone of tablet. Later kun je de download weer afspelen, en dat is handig op de momenten dat je geen of een slechte internetverbinding hebt. In de trein bijvoorbeeld, of op vakantie. Alle kindertitels en een aantal Nederlandse titels voor volwassenen zijn voor download beschikbaar.

- Heb je geen Smart TV, maar kijk je toch liever op een groot scherm dan op je telefoon? Met een Chromecast dongle is dat zo voor elkaar. Dit apparaatje steek je in een HDMI-ingang van je tv. Na installatie kun je in de Videoland-app klikken op het cast-icoon om de video via de Chromecast op je tv weer te geven.