Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Hier vind je alles over Disney+

Diensten | 1 jaar geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Disney+
©
Foto: Disney+

Op de streamingdienst Disney+ brengt The Walt Disney Company titels van al zijn merken samen. Niet alleen Disneyfilms en -series, maar ook Star Wars, Marvel, Pixar, National Geographic en Star.

Aan dit aantrekkelijke pakket van kwaliteitstitels hangt een vriendelijk prijskaartje.

Het bedrijf

De naam Disney behoeft geen introductie. The Walt Disney Company is al bijna honderd jaar actief op het gebied van entertainment en groeide uit tot een mediagigant.

De laatste jaren heeft het bedrijf heel wat andere merken opgeslokt. Naast de animatiefilms waarmee het bedrijf groot is geworden is Disney nu ook het merk van Marvel, Star Wars, Pixar, de tv-kanalen Disney Channel, ABC, ESPN, FX en National Geographic.

Disney stortte zich relatief laat op de streamingmarkt, maar in augustus 2020 – minder dan een jaar na de lancering – telde Disney+ al ruim 60 miljoen abonnees.

De marktstrategie van Disney is altijd aan de agressieve kant, en dat is voor Disney+ niet anders. Series en films van de Disney-merken die bij andere streamingdiensten te zien waren, zijn vrijwel allemaal teruggehaald en nu exclusief te zien op Disney+. De samenwerking van Marvel met concurrent Netflix is gestaakt.

Technische innovatie neemt bij Disney een voorname plaats in. Op Disney+ vertaalt zich dat in voortreffelijke apps voor een groot aantal platforms en de nieuwste titels in de hoogste beeldkwaliteit.

Het product

Disney+ is een overzichtelijk product. Er is maar één abonnementsvorm waarmee je onbeperkt kunt kijken naar bijna alle titels in de catalogus. In uitzonderlijke gevallen moet er extra worden betaald voor VIP-toegang tot een exclusieve titel. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Mulan.

Het aanbod aan titels is enorm en verdeeld in vijf overzichtelijke rubrieken. Het beslaat de hele geschiedenis van de Disneystudio, van de eerste animatiefilms tot de laatste bioscoopsuccessen, plus al het denkbare van Pixar, Marvel en Star Wars. Ook is de rubriek Star gelanceerd, met films en series voor de volwassen kijker. Er worden nog voortdurend titels toegevoegd, zowel nieuwe series en films als ouder materiaal.

Met Disney+ is het mogelijk om films en series te downloaden. Er zijn veel mogelijkheden om de dienst op uiteenlopende apparaten te gebruiken, waarvan sommige in voortreffelijke Ultra HD-kwaliteit.

Een leuke optie van Disney+ is GroupWatch. Hiermee kun je met maximaal zeven abonnees tegelijkertijd naar dezelfde titel kijken. Alle deelnemers kunnen een film of serie pauzeren en emoji's sturen.

De doelgroep

Traditioneel zijn jonge kinderen en hun ouders de voornaamste doelgroep van Disney. Met de aankoop van Marvel en Star Wars zijn jongeren en jongvolwassenen ook belangrijk geworden voor het bedrijf.

Dat betekent niet dat volwassenen buiten de doelgroep van Disney+ vallen. Omdat vrijwel iedereen is opgegroeid met de klassieke Disneyfilms is er veel nostalgisch kijkvoer te vinden op de streamingdienst. Ook veel fans van Star Wars zijn inmiddels van middelbare leeftijd, en Marvel-titels spreken een zeer brede leeftijdsgroep aan.

Disney heeft een imago hoog te houden: gezond vermaak voor het hele gezin. Met de introductie van de rubriek Star zijn er echter ook series en films bijgekomen voor volwassen kijkers. Daarom heeft Disney+ tegelijk met de komst van Star ook de mogelijkheid gelanceerd om het aanbod gedeeltelijk af te schermen met ouderlijk toezicht en een pincode. 

Hoe dat in de praktijk werkt, lees je hier.

Kijkers met een oog voor goede beeld- en geluidskwaliteit zitten goed bij Disney+, want de streamingdienst laat hen genieten van onberispelijke versies van hun favoriete films en series, zeker als het om recente titels gaat.

Het aanbod

De catalogus van Disney+ bestaat uit vijf rubrieken: Disney, Pixar, Star Wars, Marvel en National Geographic. De rubrieken worden aangevuld met films die uit bioscooproulatie komen en originals die exclusief op Disney+ te zien zijn. In februari 2021 is daar de rubriek Star bijgekomen, waarmee Disney+ meer op de volwassen kijker mikt.

Onder de rubriek Disney vind je alle klassieke lange Disney-animatiefilms vanaf Sneeuwwitje en de zeven dwergen uit 1937 tot aan Frozen II. Ook is er een schat aan korte animatiefilms met bekende Disney-figuren als Mickey Mouse en Donald Duck.

De laatste jaren presenteert Disney veel remakes van klassieke animatiefilms, maar met echte acteurs. Deze films, bijvoorbeeld Beauty and the beast uit 2017 en Aladdin uit 2019, vind je ook op Disney+.

De rubriek Pixar is de plek voor alle computeranimatiefilms van de Pixar-studio, zoals de vier Toy story-films, Finding Nemo, Cars en meer. Ook de talloze korte Pixar-animaties zijn present, plus de serie Forky asks a question.

De Star Wars-rubriek is natuurlijk de plek waar je de negen films uit de Star wars saga vindt. Ook zijn er de losse Star Wars-films Rogue one en Solo, en de animatieseries The clone wars en Rebels.

Exclusief voor Disney+ werd de serie The Mandalorian gemaakt, die een gigantisch succes werd bij zowel de fans als de recensenten. Disney+ laat hiermee zien dat het zijn originals erg serieus neemt en presenteert in een onberispelijke beeldkwaliteit.

Ook de Marvel-catalogus is vrijwel compleet, met enkele uitzonderingen. De series met Marvel-personages die gemaakt zijn in samenwerking met Netflix (zoals Daredevil en Jessica Jones) vind je niet op Disney+. Ook de Marvel-films Deadpool en Deadpool 2 zul je niet in de Marvel-rubriek aantreffen, omdat ze voor 16 jaar en ouder zijn. Deze kun je echter wel vinden onder de rubriek Star (of als je de zoekfunctie gebruikt).  

Maar verder vind je onder Marvel alle titels uit het Marvel Cinematic Universe met de Avengers, individueel en in teamverband, en heel wat animatieseries met Marvel-personages. Ook de films uit het X-Men universum werden toegevoegd, met uitzondering van Logan, die een Kijkwijzer-rating van 16 jaar en ouder kreeg.

Spider-Man is een geval apart. De rechten hiervan zijn niet in handen van Disney, dus films met deze superheld zijn niet te zien op Disney+.

De rubriek National Geographic biedt een selectie van documentaires van deze zender. Zo is de bijvoorbeeld de populaire serie The incredible dr. Pol, de Oscarwinnende documentaire Free solo en de exclusief voor Disney+ gemaakte serie The world according to Jeff Goldblum.

De nieuwste rubriek op Disney+ is Star. Hier heeft Disney een aantal series ondergebracht die in Amerika te vinden zijn op de streamingsdienst Hulu. Ook zijn er klassieke series als How I met your mother, Modern family en Desperate housewives, en bekende filmseries, waaronder Die hard, Alien en Planet of the apes.

Star biedt ook een paar originals. Zo is er de thrillerserie Big Sky, het tienerdrama Love, Victor, animatieserie Solar opposites en de serie Helstrom naar een gelijknamige Marvel-strip. De introductie van Star ging gepaard met een verhoging van de abonnementsprijs. Niet alle abonnees zijn daar blij mee: het Star-aanbod is niet de reden waarom ze hebben gekozen voor het kindvriendelijke Disney+.

Abonneren en kosten

Disney+ kent maar één abonnementsvorm. Voor 8,99 euro per maand kun je onbeperkt kijken naar de hele catalogus. Als je een abonnement voor een heel jaar afsluit kost dat 89,99 euro. Dit levert je een korting op van twintig procent. In zeer uitzonderlijke gevallen is VIP-toegang nodig om een film te zien, waarvoor je extra moet betalen.

Disney+ kent geen gratis proefperiode.

Je kunt direct bij Disney+ een abonnement afsluiten via www.disneyplus.com/nl-nl

Een abonnement kun je op elk gewenst moment stopzetten. Ga hiervoor naar www.disneyplus.com/nl-nl en ga onder Profiel naar Account en Abonnement opzeggen. Je kunt gebruik blijven maken van Disney+ tot aan het einde van de lopende factureringscyclus. Bij het opzeggen van een jaarabonnement krijg je dus geen geld terug voor de resterende maanden van je abonnement.

Het is ook mogelijk om een abonnement af te sluiten via de Apple App Store of Google Play Store. In dat geval moet je daar ook zijn als je je abonnement wilt opzeggen.

Betalen kan bij Disney+ met iDEAL, PayPal of creditcard.

Kijken

Er zijn heel veel mogelijkheden om Disney+ te kijken op allerhande apparaten. Dit is een overzicht van de populairste manieren.

- Smartphone en tablet: voor smartphones en tablets van Apple (de iPhone en iPad) is er een app in de App Store. Voor smartphones en tablets met Android is er een app in de Google Play Store. Vanuit deze mobiele apps kun je titels op een groter scherm weergeven met een Chromecast dongle. Op Apple-apparaten kun je hiervoor ook AirPlay gebruiken in combinatie met een Apple TV mediaspeler.

- Laptop en pc: op laptops en pc's met Windows kun je kijken met een browser, zoals Chrome, Firefox en Edge door te surfen naar www.disneyplus.com/nl-nl. Op een Apple Mac pc kun je de browsers Chrome, Firefox en Safari gebruiken. Op een Chromebook kun je gebruik maken van de Android-app van Disney+.

- Smart TV: er is een app voor Smart TV's van de merken Samsung, LG, Philips, Sony en meer. De meeste modellen vanaf 2016 zijn hiervoor geschikt.

- Mediaspeler: op Apple TV mediaspelers vanaf de vierde generatie kan een Disney+ app worden geïnstalleerd. Er is ook een app voor Android TV mediaspelers, zoals de Nvidia Shield TV en Mi Box, en voor Amazons Fire TV Stick.

- Gameconsole: er zijn apps voor de Microsoft Xbox One en de Sony PlayStation 4.

Met een abonnement op Disney+ kun je gelijktijdig kijken op vier schermen. Downloads kun je opslaan op maximaal tien verschillende apparaten. Per Disney+ account kunnen tot zeven gebruikersprofielen worden aangemaakt. Met een kinderprofiel kunnen alleen films en series voor alle leeftijden worden bekeken.

De beeldkwaliteit van films en series op Disney+ varieert. Recente series en films, zoals de laatste Star Wars trilogie en de Avengers-films, zijn echter vaak in de hoge Ultra HD kwaliteit te bekijken. Natuurlijk moet je tv hiervoor wel geschikt zijn.

De beeldkwaliteit wordt verder vaak verbeterd door het gebruik van HDR voor meer helderheid en contrast. Ook daar moet je tv dan wel geschikt voor zijn. Disney+ gebruikt meestal Dolby Vision, een geavanceerdere vorm van HDR met een nog mooier resultaat. Heeft je tv wel HDR maar geen Dolby Vision, dan kun je kijken met de algemene variant HDR10.

Bij recente titels biedt Disney+ 5.1 surroundgeluid en vaak ook Dolby Atmos. De apparatuur die je gebruikt moet deze mogelijkheid wel ondersteunen, anders val je terug op een minder geavanceerde optie (zoals stereo).

Tips en trucs

- Gebruikersprofielen. Bij je Disney+ account kun je tot zeven profielen aanmaken voor verschillende gebruikers. Voordat zij gaan kijken - op een eigen apparaat of de tv in de huiskamer - kunnen ze inloggen onder hun eigen profiel, en krijgen dan hun eigen kijklijst en aanbevelingen te zien. Een voordeel hiervan is dat ze bijvoorbeeld direct zien waar ze zijn gebleven met het kijken van een serie, ook als een andere gebruiker misschien al een paar afleveringen verder is. Ook is het mogelijk om een profiel voor de kinderen aan te maken, om ze alleen naar titels voor alle leeftijden te laten kijken.

- Heb je geen Smart TV, maar kijk je toch liever op een groot scherm dan op je telefoon? Met een Google Chromecast dongle is dat zo voor elkaar. Dit apparaatje steek je in een HDMI-ingang van je tv. Na installatie kun je in de Disney+ app klikken op het cast-icoon om de video via de Chromecast op je tv weer te geven.

- Downloaden. In plaats van 'afspelen' kun je in Disney+ ook kiezen voor 'downloaden'. Een aflevering of film wordt dan bewaard op de smartphone of tablet die je gebruikt. Later kun je de download weer afspelen, en dat is handig op de momenten dat je geen of een slechte internetverbinding hebt. In de trein bijvoorbeeld, of op vakantie. Je kunt downloaden op tien verschillende mobiele apparaten.

- Ben je een overtuigd fan en kun je Disney+ niet meer missen? Zet dan je maandabonnement om in een jaarabonnement. Zo bespaar je 20% op de prijs.

- Wil je een programma samen met vrienden kijken, zonder dat je de deur uit hoeft? Daarvoor heeft Disney+ GroupWatch bedacht. Klik op het GroupWatch-icoon en deel een andere Disney+ abonnee uit om mee te kijken. Dit werkt met maximaal zeven schermen, die allemaal worden gesynchroniseerd.

- Bescherm je jonge kinderen voor het geweld en de harde humor van Star-films als Deadpool 2 en Ready or Not. Hoe je dat doet met een pincode op je eigen profiel lees je hier.