Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Hier vind je alles over de iTunes Store

Diensten | 1 jaar geleden | Jorrit van Broekhoven

De iTunes Store is de webwinkel van Apple waar je terecht kunt voor films en muziek. Aankopen kun je bekijken en beluisteren in de iTunes app of de Apple TV app.

Voor het bekijken van films uit de iTunes Store heeft de Apple TV app de voorkeur, want die geeft je extra mogelijkheden. De iTunes Store is momenteel het beste adres voor wie films wil zien in Ultra HD.

Het bedrijf

Apple werd in 1976 opgericht door Steve Jobs en Steve Wozniak. Het technologiebedrijf kende wisselende periodes van succes en dreigende ondergang, maar na de lancering van de iPhone in 2007 begon een explosieve groei.

Met de verzadiging van de markt voor mobiele telefoons en tablets en een steeds fellere concurrentie uit Azië moet Apple het steeds meer hebben van de inkomsten uit diensten, zoals de App Store, Apple Music en de streamingdienst Apple TV+. Ook de iTunes Store speelt daarin een grote rol.

Het product

De iTunes Store werd gelanceerd in 2003 en groeide in zeven jaar uit tot de grootste muziekwinkel ter wereld. In 2008 werd het aanbod aangevuld met films. Deze kunnen via de iTunes Store worden gehuurd of gekocht.

In tegenstelling tot Amerika zijn er in Nederland geen tv-series te koop in de iTunes Store. De dienst biedt alleen maar huur- en kooptitels, dus geen abonnementen voor onbeperkt film kijken.

Er zijn twee manieren om toegang te krijgen tot de videocatalogus van de iTunes Store: via de iTunes applicatie of via de Apple TV-app die beschikbaar is op alle Apple-apparaten. Het aanbod aan huur- en koopfilms is in beide gevallen gelijk. Via de Apple TV app zie je echter ook het aanbod van de abonneedienst Apple TV+, sommige andere streamingdiensten en Apple TV kanalen.

De doelgroep

Apple-gebruikers die muziek aanschaffen, doen dit haast automatisch via de iTunes Store. Voor films wil Apple graag hetzelfde bereiken. Alle Apple-gebruikers die wel eens online een film huren of kopen behoren tot de doelgroep.

Voor wie geen Apple-apparatuur gebruikt is de iTunes Store een stuk minder aantrekkelijk. Er is geen iTunes app voor Android en de applicatie voor Windows pc's werkt op zijn best matig. Ook is het ondoenlijk om aankopen in de iTunes Store op een tv af te spelen zonder Apple TV.

Omdat het filmaanbod in de iTunes Store heel ruim is, worden liefhebbers van alle genres en van alle leeftijden bediend. Het aanbod is in eerste plaats op de Amerikaanse kijker gericht, maar je vindt er ook een redelijke selectie Nederlandse films. De meeste films hebben Nederlandse ondertiteling.

Omdat veel recente films kunnen worden gestreamd in Ultra HD – vaak met HDR en Dolby Vision - is er ook veel te zien voor de kijkers die kritisch zijn op beeldkwaliteit. Juist voor filmliefhebbers is dit een belangrijk punt, maar deze groep wordt door de meeste streamingdiensten teleurgesteld. Voor hen levert de iTunes Store momenteel duidelijk het interessantste filmaanbod.

Het aanbod

In de iTunes Store kun je films huren of kopen. Een gehuurde film blijft dertig dagen beschikbaar. Als je de film start heb je 48 uur om hem af te kijken. Films die je op het ene apparaat start, kun je op een ander apparaat verder kijken.

Een gekochte film blijft beschikbaar in je bibliotheek en kun je zo vaak afspelen als je wilt.

Het aanbod aan titels is heel breed en omvat zo'n beetje alles wat in de bioscoop te zien is geweest. Amerikaanse titels voeren de boventoon, maar je vindt er ook Nederlandse films, artfilms die je gewoonlijk in het filmhuis ziet, kinderfilms en documentaires die in de bioscoop zijn uitgebracht.

Wat oudere films vind je in de iTunes Store als het om klassiekers gaat, maar onbekendere titels ontbreken vaak.

Gekochte HD-films zijn gewoonlijk voorzien van iTunes extras. Dit kun je vergelijken met het bonusmateriaal dat je soms aantreft op een dvd of Blu-ray, zoals blikken achter de schermen, 'the making of', weggelaten scènes en audiocommentaar van de makers.

Bestellen en kosten

Films zijn in de iTunes Store te huur voor prijzen tussen de 0,99 en 4,99 euro.

Als je een film koopt betaal je natuurlijk meer, van 3,99 tot wel 16,99 euro voor recente toptitels. Kies je voor kopen in SD-kwaliteit, dan betaal je een tot drie euro minder. Films zijn in Ultra HD versie niet duurder dan in HD.

Een mooie extra van de iTunes Store is dat een film die je koopt in HD-kwaliteit automatisch in Ultra HD wordt weergegeven zodra hij in die betere beeldkwaliteit beschikbaar is.

Gekochte films kun je in de iTunes Store ook downloaden, zodat je ze kunt bekijken zonder internetverbinding. Downloaden is mogelijk in maximaal HD kwaliteit.

Betalen gaat bij Apple via je Apple ID. Hieraan kun je verschillende betaalmethoden koppelen, zoals creditcard, PayPal en Apple ID-saldo. Dit saldo kun je ophogen met iDEAL.

Kijken

De iTunes Store is voornamelijk bedoeld om te worden gebruikt op Apple-apparaten. Er zijn beperkte mogelijkheden als je geen Apple-apparaat gebruikt.

- Smartphone en tablet: voor smartphones en tablets van Apple (de iPhone en iPad) hebben de iTunes Store app. Aankopen afpelen kan met iTunes of de Apple TV app. Je kunt video's op een groter scherm weergeven met AirPlay in combinatie met een Apple TV mediaspeler.

- Laptop en pc: op een Apple Mac computer (zoals MacBook of iMac) kun je de iTunes Store app gebruiken voor je aankopen, die je afspeelt met iTunes of de Apple TV app. Op laptops en pc's met Windows 10 kun je de iTunes app installeren in de Microsoft Store. Via de app krijg je toegang tot de iTunes Store en kun je films bekijken op je Windows pc of laptop.

- Mediaspeler: op de Apple TV mediaspeler vanaf de derde generatie gebruik je bij voorkeur de Apple TV app.

Als het gaat om het kijken van films en series biedt de Apple TV app enkele grote voordelen boven het oudere iTunes. In de Bibliotheek van de app staan al je aankopen uit de iTunes Store, maar daarnaast zie je ook eventueel extra aanbod, bijvoorbeeld de films en series van abonneedienst Apple TV+.

Als je dat prettig vindt kun je de app ook koppelen aan Disney+, en de catalogus via de Apple TV app raadplegen.

Ook kun je je in de app abonneren op de zogenoemde Apple TV kanalen. Dit zijn kanalen van andere partijen die Apple TV gebruiken als doorgeefluik. In Nederland is de keuze beperkt tot STARZPLAY (series en films), Smithsonian Channel Plus (documentaires) en Noggin (educatieve kinderseries).

Bij je aankopen in de iTunes Store kun je kiezen tussen de kwaliteiten SD en HD. Het verschil in prijs bedraagt enkele euro's, maar het voordeel is dat je verzekerd bent van de hoogste beeldkwaliteit.

Als je een film in de HD-versie koopt die beschikbaar is in Ultra HD, dan zal hij in Ultra HD worden afgespeeld als je apparatuur dat toelaat. Ook HD-aankopen die je in het verleden hebt gedaan worden opgewaardeerd naar Ultra HD zodra ze in deze kwaliteit beschikbaar komen.

Veel Ultra HD titels worden aangeboden met Dolby Vision, soms ook met Dolby Atmos geluid.

Tips en trucs

- In plaats van iTunes kun je ook de Apple TV app gebruiken om in het aanbod van de iTunes Store te zoeken en je aankopen te bekijken. Dat is vaak prettiger, omdat je in deze app ook het aanbod van streamingdiensten en abonneekanalen kunt zien.

- Wil je een film kopen of een eigen filmbibliotheek aanleggen, maar twijfel je tussen iTunes Store en Google Play Films? Bedenk dat je aankopen bij Google Play Movies op veel meer manieren en apparaten beschikbaar zijn om af te spelen. Als je echter zoekt naar films in Ultra HD, dan vind je deze eerder in de iTunes Store. Wat betreft het aanbod en de prijzen verschillen de online winkels nauwelijks.

- Sommige gebruikers melden dat films die ze in het verleden bij de iTunes Store hebben gekocht uit hun lijst met aankopen verdwijnen. Dit kan gebeuren als Apple de rechten op het beschikbaar stellen van een bepaalde film verliest. Het bedrijf adviseert daarom om aangekochte films ook altijd te downloaden. Een nadeel is echter dat films maximaal in HD kwaliteit kunnen worden gedownload, ook als ze in Ultra HD kwaliteit beschikbaar zijn.