Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Hier vind je alles over Cinetree

Diensten | 1 jaar geleden | Jorrit van Broekhoven

Cinetree is een Nederlandse streamingdienst met een zeer select karakter. Een gezelschap van filmprofessionals en -liefhebbers kiest elke maand een bescheiden aantal films en documentaires voor een beperkte doelgroep.

Als je liever één goede bonbon eet dan een hele chocoladefontein leegdrinkt, dan is Cinetree misschien wat voor jou.

Het bedrijf

Cinetree is een initiatief van actrice Hanna Verboom. Het aanbod van de streamingdienst wordt geselecteerd door de 'experts', een groep mensen van wie er veel een band hebben met de filmwereld.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan acteurs en actrices als Halina Reijn, Carice van Houten en Jeroen Spitzenberger, regisseurs Ivo van Hoeve, Paula van der Oest en Eddy Terstall, IDFA-oprichter Ally Derks en filmrecensenten Ab Zagt en Hans Beerekamp.

Van andere namen - zoals burgemeester Femke Halsema en cabaretier Jan Jaap van der Wal - is het minder duidelijk wat hen als expert kwalificeert.

Samen met Nederlands talent produceert Cinetree ook zelf (korte) films en documentaires.

Het product

Cinetree biedt een abonnement waarmee je onbeperkt kunt kijken voor een vaste maandprijs. De catalogus die bij dit abonnement hoort is beperkt tot vijftien tot twintig titels.

Daarnaast is er de mogelijkheid om losse films per stuk te huren. De keuze aan huurfilms is aanzienlijk groter dan bij het abonnement. Titels die uit het abonnement verdwijnen, komen als huurfilm beschikbaar.

Na het huren heb je 48 uur om de film te kijken. Je kunt een film binnen deze periode zo vaak starten als je wilt. Downloaden is bij Cinetree geen optie.

Elke film in de selectie van Cinetree is voorzien van een video waarin de 'expert' vertelt hoe hij of zij tot deze keuze is gekomen. Ook is er een artikel met behoorlijk diepgaande achtergrondinformatie over de film.

Er zijn verschillende manieren om Cinetree te kijken. Dankzij ondersteuning voor Chromecast en AirPlay kan dat ook op een groter scherm. Er zijn zelfs apps voor sommige Smart TV's.

De doelgroep

Een deel van het aanbod van Cinetree bestaat uit titels die in de filmhuizen hebben gedraaid, maar de doelgroep is groter dan alleen de filmhuisbezoeker die de deur niet uit wil.

Cinetree biedt namelijk ook allerhande kwaliteitsfilms die niet direct voor het grote publiek bedoeld zijn, maar wel in de reguliere bioscoop hebben gedraaid. Daarbij vind je bijvoorbeeld Oscarwinnaars, (semi)klassiekers, culttitels, films rond bepaalde thema's en andere titels die om verschillende redenen bijzonder zijn.

Samen met de uitgebreide achtergrondinformatie bij de films wordt verstrekt maakt dit Cinetree een streamingdienst voor de echte filmliefhebber en fijnproever.

Het aanbod

Het aanbod van Cinetree is aanzienlijk kleiner dan dat van andere streamingdiensten. Elke maand worden er vijftien nieuwe films geselecteerd voor de catalogus die met het abonnement kan worden bekeken. Deze catalogus omvat twintig films (naast enkele oudere kinderfilms).

In de huurcatalogus zitten enkele honderden films. Deze zijn onderverdeeld in 'collecties' met thema's als Vers uit het filmhuis, Oscars op Cinetree, LGBTQ+, Voor het hele gezin en Vrouwelijke regisseurs. Sommige films zijn in meerdere collecties aanwezig.

De huurcollectie Op reis met Cinetree geeft een goede indruk van het niet-Engelstalige aanbod van de streamingdienst. Je vindt er bijvoorbeeld de lieve Japans film Our little sister, de Indiase tragikomedie The lunchbox, The handmaiden uit Zuid-Korea en Cidade de deus uit Brazilië, naast titels uit bijvoorbeeld Iran, Duitsland en Denemarken.

Daarnaast is er een selectie van korte huurfilms. Deze duren meestal korter van twintig minuten. Het is een zeer bonte verzameling met filmpjes van over de hele wereld voor de avontuurlijke kijker.

De Cinetree Originals zijn voornamelijk korte portretten van filmmakers en acteurs.

Een groot gedeelte van het aanbod van Cinetree - zowel de abonneeselectie als de huurtitels - is niet erg recent. Van de twintig films in de abonneeselectie is bijvoorbeeld ruim de helft al in Nederland op televisie te zien geweest.

Abonneren en kosten

De eerste 14 dagen mag je de selectie van Cinetree gratis proberen. Daarna geldt de reguliere abonnementsprijs van 7,99 euro per maand. Je kunt een abonnement altijd opzeggen. Er is geen jaarabonnement voor een gereduceerd tarief.

Een abonnement op Cinetree kun je afsluiten op www.cinetree.nl.

Op datzelfde adres vind je de selectie van huurfilms, waarbij de meeste titels 2,99 euro kosten. Nieuwere films, zoals de titels in de collectie Vers uit het filmhuis, kosten 4,99 euro. Als je een abonnement hebt op Cinetree krijg je 30% korting op de huurprijs van losse titels.

De korte films kun je na registratie gratis bekijken.

Bij Cinetree kun je betalen met iDEAL, met creditcard of via de iTunes Store.

Kijken

Voor een kleine streamingdienst biedt Cinetree nog aardig wat verschillende mogelijkheden om te kijken. Dit zijn je opties:

- Smartphone en tablet: voor smartphones en tablets van Apple (de iPhone en iPad) is er een app in de App Store. Voor smartphones en tablets met Android is er een app in de Google Play Store. Vanuit deze mobiele apps kun je titels op een groter scherm weergeven met Chromecast en AirPlay.

- Laptop en pc: je kunt Cinetree kijken met een browser, zoals Chrome, Firefox, Opera of Safari door te surfen naar www.cinetree.nl. Dit werkt ook op een Apple Mac pc.

- Smart TV: er is een app voor Smart TV's van Samsung. Deze werkt op modellen van af 2017.

- Mediaspeler: er is ook een Cinetree-app voor de Apple TV mediaspeler.

De films van Cinetree kunnen op twee apparaten tegelijk worden bekeken.

De beeldkwaliteit is vrijwel altijd HD, maar bij sommige klassiekers niet beter dan SD. Ultra HD wordt helemaal niet aangeboden.

Tips en trucs

-  Heb je geen Smart TV, of is er voor jouw Smart TV geen Cinetree-app? Dan kun je met een Google Chromecast dongle toch op het grote scherm van je televisie kijken. Dit apparaatje steek je in een HDMI-ingang van je tv. Na installatie kun je in de Cinetree-app op je smartphone of tablet klikken op het cast-icoon (afbeelding?) om de video via de Chromecast op je tv weer te geven.

- De abonneecatalogus van Cinetree bevat interessante titels, maar ze zijn misschien niet allemaal iets voor jou of je hebt ze al gezien. Twijfel je tussen een abonnement of losse films huren? Als je meer dan drie films per maand kijkt, is een abonnement al voordeliger dan los huren. Wil je dan toch beslist een bepaalde titel huren, kan krijg je als abonnee ook nog 30% korting op de huurprijs.