Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Hier vind je alles over CineMember

Diensten | 5 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

CineMember is een streamingdienst voor de fijnproever. Waar Netflix en Amazon Prime Video mikken op een zo breed mogelijke doelgroep, richt CineMember zich op de liefhebber van arthouse- en kwaliteitsfilms.

Update: 15 september 2021 - Door: Jeroen de Goeij

Op Cinemember vind je relatief veel titels uit Europa, Azië, Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten, die vaak op filmfestivals hebben gedraaid.

Het bedrijf

In 2018 werd CineMember gelanceerd als initiatief van een aantal distributeurs van arthousefilms, zoals September Film, Cinéart en Cinemien. Met een gemeenschappelijke dienst willen ze een alternatief bieden voor de vrijwel verdwenen dvd-markt. Zo is er een plek waar artistieke kwaliteitsfilms toch te zien blijven als ze uit de filmhuizen en bioscopen zijn verdwenen.

Het product

CineMember is duidelijk een kleine streamingdienst. Dat blijkt uit het beperkte aanbod van titels, de smalle doelgroep en het feit dat de dienst zich alleen richt op de Benelux.

CineMember biedt een abonneedienst waarmee je onbeperkt kunt kijken voor een vast bedrag per maand (vergelijkbaar met Netflix).

De doelgroep

CineMember richt zich met zijn aanbod op een selecte en vrij kleine doelgroep van filmhuisbezoekers en artfilmliefhebbers. Bij CineMember vind je de titels die je op het grote filmhuisscherm hebt gemist, of graag opnieuw wil kijken.

Ook is het een gemakkelijke manier om het brede filmhuisaanbod te verkennen zonder de deur uit te hoeven, of de toppers van grote filmfestivals te zien. Er is ook aandacht voor kwaliteitsfilms voor kinderen.

Het aanbod

In de catalogus van CineMember vind je hoofdzakelijk films met daarnaast enkele lange documentaires. De dienst biedt geen series.

De catalogus bestaat uit relatief recente titels (vrijwel allemaal jonger dan 15 jaar) van over de hele wereld die je minder snel zult aantreffen bij grote streamingdiensten als Netflix of Disney+.

CineMember biedt namelijk niet het filmaanbod uit de reguliere bioscopen, waar voornamelijk de grote Hollywoodfilms draaien. In plaats daarvan zijn er films die hebben gedraaid in het alternatieve circuit van filmhuizen: kunstfilms voor een kleiner publiek en vaak afkomstig uit andere landen dan de Verenigde Staten.

Er zijn zeker Amerikaanse films te vinden op CineMember, maar dan zijn het titels van bijvoorbeeld regisseurs als Woody Allen en Todd Haynes.

Speciale aandacht is er voor films die hebben gedraaid op bekende filmfestivals, bijvoorbeeld die van Cannes, Venetië en Berlijn, het Sundance festival en de Nederlandse festivals van Rotterdam (internationaal), Utrecht (Nederlands Film Festival) en het documentairefestival IDFA.

De catalogus van de abonneedienst van CineMember bevat ongeveer 700 films die de afgelopen jaren in de Nederlandse filmhuizen hebben gedraaid. Dit zijn nieuwe titels die vaak pas net uit roulatie gegaan zijn.

Na het bestellen van een huurfilm heb je 48 uur om hem te bekijken. Het is niet mogelijk om een film te kopen. De meeste van deze titels zullen in de toekomst in het abonneeaanbod van CineMember belanden.

CineMember heeft een veelzijdige zoekfunctie. Je kunt zoeken op titel, maar ook snel selecteren op genre (drama, thriller, etc.), land of regio en productiejaar. Ook kun je zo de films selecteren die op een bepaald filmfestival hebben gedraaid of in de prijzen zijn gevallen, van Oscars tot Gouden Palmen en Gouden Kalveren.

Alle niet-Nederlands gesproken films op CineMember hebben Nederlandse ondertitels. Daarnaast zijn er voor veel films ook Franse ondertitels.

CineMember heeft een beperkt aanbod van jeugd- en familiefilms. Dit bestaat uit zo'n veertig films, waaronder veel animatiefilms en films van Nederlandse bodem.

Abonneren en kosten

Het abonneren op CineMember kan uitsluitend via de website op pc of laptop, dus niet via de app voor smartphone of tablet. Abonneren kan alleen binnen de Benelux, maar je kunt CineMember in alle EU-landen gebruiken. Zodra je de inloggegevens hebt ontvangen, kun je ook via de app kijken.

Nieuwe gebruikers kijken twee weken gratis, waarna het reguliere maandtarief ingaat. Een abonnement op CineMember kost 9,99 euro per maand en wordt automatisch verlengd. Voor dit bedrag kun je onbeperkt kijken naar de abonneefilms.

Je kunt je abonneren via www.cinemember.nl/nl/registreren

Je kunt je abonnement opzeggen door in te loggen op www.cinemember.nl/nl/ en onder je profiel (naam) te kiezen voor abonnementsgegevens. Hier kun je Automatische verlenging uitvinken. De abonnement stopt dan aan het einde van de huidige periode.

Betalen kan bij CineMember met iDEAL of creditcard (Mastercard, Visa of American Express). Bij het aangaan van de gratis proefperiode wordt ter verificatie 1 eurocent afgeschreven.

Kijken

Het aantal manier waarop je naar CineMember kunt kijken is recentelijk uitgebreid met apps voor geselecteerde Smart TV-modellen. 

- Smart TV: Voor een groot aantal Smart TV's van Philips, Samsung of LG is een speciale Smart TV-app beschikbaar. Je vindt de apps in de app stores van LG, Samsung en Philips zelf, dus niet in de Google Play Store. De modellen die op dit moment ondersteund worden zijn: Samsung (Smart TV's modeljaren 2016/2020 - Tizen), LG (Smart TV's modeljaren 2018-2020 - WebOS v4.0, v4.5 of v5.0) en Philips (Smart TV's modeljaren 2019-2020 Linux, modeljaren 2017-2020 Android). Lukt het toch niet? Er zijn wel wat uitzonderingen. Op deze plek kun je bij CineMember de meest actuele informatie lezen. Je kunt op Smart TV's geen gebruikmaken van een internet browser.

- Smartphone en tablet: er is een app voor de smartphones en tablets van Apple (iPhone en iPad) in de App Store. Voor Android-telefoons en tablets heeft CineMember een app in de Google Play Store.

- Laptop en pc: op een Windows-computer kun je op de CineMember website films afspelen binnen de browsers Chrome, Firefox en Edge door te surfen naar www.cinemember.nl/nl/. Op een Apple Mac zijn geschikte browsers Chrome, Firefox en Safari.

- Zelf streamen: Mocht er nog geen app beschikbaar zijn voor jouw tv, dan kun je de films ook draadloos van je smartphone, tablet of computer naar je tv streamen. Zowel Chromecast als AirPlay wordt ondersteund om de films weer te geven op een groter scherm met behulp van een Chromecast dongle of Apple TV mediaspeler

Met een abonnement op CineMember kun je op maximaal vier apparaten gelijktijdig kijken. Er is geen mogelijkheid voor het aanmaken van gebruikersprofielen.

De beeldkwaliteit van de films is doorgaans HD, maar kan in enkele gevallen slechts SD zijn. Weergave in Ultra HD wordt niet aangeboden. Ook het downloaden van een film is niet mogelijk.

Tips en trucs

- Cinemember heeft helaas geen app voor Smart TV's. Als je de films toch op het grote scherm van je tv wilt bekijken, kun je gebruik maken van een Google Chromecast dongle. Dit apparaatje steek je in een HDMI-ingang van je tv. Na installatie kun je in de CineMember-app klikken op het cast-icoon om de films via de Chromecast op je tv weer te geven. Hetzelfde is mogelijk met AirPlay en een Apple TV mediaspeler, maar die is een stuk duurder in aanschaf dan een Chromecast.

- Vind je het lastig kiezen op CineMember? Gebruik dan de filters om je selectie te verkleinen. Zo zie je heel snel wat CineMember te bieden heeft aan bijvoorbeeld Scandinavische thrillers of Brits kostuumdrama. Er zijn ook meer specifieke categorieën, zoals LGBTQ, Movies That Matter en waargebeurd.