Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Hier vind je alles over Apple TV+

Diensten | 2 jaren geleden | Jorrit van Broekhoven

In het najaar van 2019 lanceerde technologiereus Apple een eigen streamingdienst: Apple TV+. Let op dat plusje: Apple TV+ is niet te verwarren met de Apple TV mediaspeler of de Apple TV app die je aantreft op Apple-apparaten.

Op de streamingdienst Apple TV+ vind je een klein maar groeiend aanbod van originele series, programma's en films.

Het bedrijf

Apple werd in 1976 opgericht door Steve Jobs en Steve Wozniak. Het technologiebedrijf kende wisselende periodes van succes en dreigende ondergang, maar na de lancering van de iPhone in 2007 begon een explosieve groei.

Apple leidde de mobiele revolutie met innovaties als de iPod, iTunes, de App Store en andere baanbrekende ideeën die we nu heel vanzelfsprekend vinden.

Nu de mobiele telefoonmarkt verzadigd raakt, moet Apple het steeds meer hebben van de inkomsten uit diensten in plaats van toestellen. Er wordt bijvoorbeeld veel verdiend met de App Store, iTunes en Apple Music. Met de streamingdienst Apple TV+ hoopt Apple op een nieuwe inkomstenbron.

Het product

Apple TV+ is de streamingdienst van Apple. Je vindt er momenteel uitsluitend originals: series, programma's, films en documentaires die nergens anders te zien zijn.

De catalogus van Apple TV+ vind je in de Apple TV app die je aantreft op alle Apple apparaten. Via deze app vind je ook het aanbod aan huur- en kooptitels uit de iTunes Store-catalogus. Gratis en betaalde titels staan dus door elkaar heen: goed om te weten, zodat je niet per ongeluk een aanschaf doet terwijl je dacht gratis te kunnen kijken.

De catalogus van Apple TV+ kun je onbeperkt bekijken op uiteenlopende apparaten voor een vast bedrag per maand. Vergeleken met Netflix of Disney+ is de catalogus van Apple TV+ erg dun.

Apple geeft Apple TV+ een jaar lang gratis bij de aankoop van bepaalde Apple-producten zoals een iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV mediaspeler of Mac computer. Daarna betaal je het gewone maandelijkse abonnementsgeld.

Op een iPhone, iPad, iPod touch en Mac computer kunnen titels worden gedownload om ze later terug te kijken. Downloads zijn dertig dagen beschikbaar.

De doelgroep

Gebruikers van Apple zijn opvallend loyaal aan het merk. Dat is deels een gevolg van de strategie van Apple, dat er alles aan doet om te voorkomen dat de blik van zijn klanten naar andere merken en diensten dwaalt.

De producten en diensten van Apple vormen een zogenoemde 'walled garden' die gebruikers maar moeilijk kunnen verlaten. De doelgroep van Apple TV+ is dan ook vooral de huidige Apple-gebruiker. Het lokken van klanten van buiten deze ommuurde tuin heeft voor Apple minder prioriteit.

Met Apple TV+ beloont Apple zijn trouwe klanten: ze krijgen de streamingdienst een jaar gratis bij aankoop van de meeste Apple-producten. De omvang van de catalogus is echter nog niet zodanig dat het aantrekkelijk is om na dit jaar te gaan betalen voor een abonnement.

Omdat de VS de belangrijkste regio is voor Apple, zijn de series, films en programma's van Apple TV+ hoofdzakelijk op de Amerikaanse markt gericht. Zo is er een boekenprogramma en een praatprogramma met Oprah Winfrey en hebben bekende Amerikaanse namen als Steven Spielberg, Jennifer Aniston en Julia Louis-Dreyfus zich verbonden aan Apple TV+

In veel van de titels op Apple TV+ worden actuele sociale en maatschappelijke onderwerpen aangesneden. Er is aandacht voor zwart Amerika, immigrantenverhalen, #metoo en de LHBT-gemeenschap. Apple+ lijkt een progressieve koers te kiezen, maar op een manier die de conservatieve kijker niet tegen het hoofd stoot.

De Apple TV app waarmee je naar Apple TV+ kijkt ondersteunt geen Chromecast, alleen het eigen AirPlay. Dat maakt de dienst dus minder aantrekkelijk voor de Chromecast-gebruiker. Een Apple TV+ app voor Android-apparaten is alleen nog beschikbaar voor enkele nieuwe Sony Smart TV's met Android TV. Naar verwachting komt Apple TV+ in de toekomst ook op meer Android-apparaten beschikbaar.

Opvallend is de zeer hoge beeldkwaliteit van Apple TV+. Veel titels zijn beschikbaar in Ultra HD, waarbij de datasnelheid ook nog eens hoger ligt dan bij veel andere streamingdiensten. Aantrekkelijk dus voor fans van een perfect plaatje.

Het aanbod

De catalogus van Apple TV+ bevat uitsluitend originals: programma's, series, films en documentaire die exclusief voor Apple TV+ gemaakt werden en bij geen enkele andere streamingdienst te zien zijn.

Apple TV+ ging van start met een aantal ambitieuze en dure series, zoals The morning show met Jennifer Aniston en See met Jason Momoa. De titels werden door de kijkers en recensenten echter matig ontvangen. Ook de reboot van Steven Spielbergs Amazing stories stelde teleur. De comedyserie Mythic quest: Raven's banquet viel daarentegen wel in de smaak.

Aangekondigde series die veelbelovend klinken zijn Foundation naar de klassieke sf-boekenreeks van Isaac Asimov en Masters of the air, een serie in de mal van Band of brothers en The Pacific.

Films zijn er nog niet veel op Apple TV+. Een paar voorbeelden: Hala vertelt het verhaal van een tienermoslima, The banker is een historisch drama over twee zwarte Amerikaanse ondernemers en Greyhound een spannende film met Tom Hanks als marineofficier tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verder zijn er documentaires op Apple TV+. Beastie Boys story van regisseur Spike Jonze is het verhaal van de legendarische hiphopgroep. In de documentaireserie Dear… vertellen onder andere Oprah Winfrey en Spike Lee over mensen die hen inspireerden.

En er is nog veel meer Oprah: op Apple TV+ kijk je ook naar Oprah's book club, Oprah talks COVID-19 en The Oprah conversation.

Bij alle titels op Apple TV+ is Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

Abonneren en kosten

Je krijgt Apple TV+ een jaar gratis als je een iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV mediaspeler of Mac computer koopt. Als je na dit jaar nog steeds Apple TV+ wilt zien, betaal je het normale abonnementstarief. Voor een aantal vroege abonnees is de gratis kijkperiode met een aantal maanden verlengd.

Dat normale tarief bedraagt 4,99 euro per maand. Het is niet mogelijk om een jaarabonnement te nemen tegen een gereduceerd tarief.

Je kunt je op Apple TV+ abonneren via tv.apple.com/nl. Nieuwe abonnees - die geen Apple-apparaat hebben aangeschaft - kijken de eerste week gratis. Als je in deze eerste week opzegt, ben je geen abonnementsgeld verschuldigd.

Betalen gaat bij Apple via je Apple ID. Hieraan kun je verschillende betaalmethoden koppelen, zoals creditcard, PayPal en Apple ID-saldo. Dit saldo kun je ophogen met iDEAL.

Kijken

Apple TV+ is voornamelijk bedoeld om te worden bekeken op Apple-apparaten. Er zijn beperkte mogelijkheden als je geen Apple-apparaat gebruikt.

- Smartphone en tablet: smartphones en tablets van Apple (de iPhone, iPad en iPod touch) hebben de Apple TV app. Hierin vind je  ook het aanbod van Apple TV+. Je kunt video's op een groter scherm weergeven met AirPlay in combinatie met een Apple TV mediaspeler. Gebruikers met een smartphone of tablet met Android kunnen Apple TV+ kijken in een browser op het webadres tv.apple.com/nl.

- Laptop en pc: op een Mac computer kun je de Apple TV app gebruiken voor Apple TV+. Op laptops en pc's met Windows 10 kun je kijken met een browser door te surfen naar tv.apple.com/nl.

- Smart TV: er is een Apple TV app voor Smart TV's van Samsung uit 2018 of nieuwer, van LG uit 2018 of nieuwer, en op sommige Sony Smart TV's van 2020. Hierin vind je  ook het aanbod van Apple TV+. Op Smart TV's van Sony die beschikken over AirPlay 2 kun je het scherm van je smartphone of tablet delen met de tv.

- Mediaspeler: op Apple TV mediaspelers vanaf de derde generatie kun je de Apple TV app gebruiken voor Apple TV+. Gebruikers met een Android TV mediaspeler kunnen Apple TV+ kijken in een browser op het webadres tv.apple.com/nl.

 Met een Apple TV+ abonnement kun je kijken op zes schermen tegelijk.

Apple-gebruikers kunnen een gezinsgroep aanmaken om abonnementen te delen. Deze optie vind je op Apple-apparaten onder Instellingen bij Delen met gezin. Gezinsleden kunnen Apple TV+ kijken op drie verschillende schermen tegelijk.

Verreweg de meeste titels op Apple TV+ zijn beschikbaar in Ultra HD. De beschikbare datasnelheid (bitrate) waarmee titels kunnen worden gestreamd is in vergelijking met Netflix of Disney+ opvallend hoog, wat een nog beter beeld oplevert. Veel titels zijn beschikbaar met Dolby Vision en Dolby Atmos voor nog fraaier beeld en geluid.

Programma's waar de beeldkwaliteit minder belangrijk is - zoals talkshows - zijn soms alleen in HD-kwaliteit beschikbaar.

Tips en trucs

- Jaar gratis. Heb je een nieuw Apple-apparaat aangeschaft? Kijk dan of je recht hebt op een jaar gratis Apple TV+. Dit is een extraatje bij aankoop van een iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV mediaspeler of Mac computer.

- Downloaden. In plaats van afspelen kun je bij Apple TV+ ook kiezen voor downloaden. Een aflevering of film wordt dan bewaard op de iPhone, iPad, iPod touch of Mac computer die je gebruikt. Later kun je de download weer afspelen, en dat is handig op de momenten dat je geen of een slechte internetverbinding hebt. In de trein bijvoorbeeld, of op vakantie.

- Koppelen. In de Apple TV app kun je een kijklijst maken van je favoriete programma's. In Amerika werkt dit niet alleen met programma's van Apple TV+ zelf, maar ook met die van andere streamingdiensten. Ook in Nederland kun je tegenwoordig Disney+ koppelen met de Apple TV app. Met bijvoorbeeld Netflix is dit echter niet mogelijk.