Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Dit missen we in Nederland allemaal aan HBO Max

Diensten | 6 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Misschien heb je gelezen dat de Amerikaanse streamingdienst HBO Max ook naar Europa komt. Dat lijkt goed nieuws, maar juich niet te vroeg. Lees hier wat we voorlopig moeten missen en waarom.

HBO Max komt naar Latijns-Amerika en Europa, en 'dus' ook naar Nederland, lazen we vorige week in de pers. In de tweede helft van 2021 zou het zover zijn. Toch kan het in het geval van Nederland een stuk langer gaan duren. 

Wat is HBO Max?

HBO Max is de nieuwe streamingdienst van WarnerMedia. Het Amerikaanse betaalkanaal HBO is eigendom van WarnerMedia, en de hele handel is uiteindelijk eigendom van telecom- en mediagigant AT&T.

De programma's van HBO vormen maar een deel van de catalogus van HBO Max, maar de merknaam is zo sterk dat werd besloten om de streamingdienst ernaar te vernoemen. HBO is namelijk het kanaal achter grote successen als Game of thrones en The Sopranos. In Nederland zijn de meeste HBO-programma's te zien bij Ziggo, met een abonnement op Ziggo Movies & Series XL.

Wat kun je zien op HBO Max?

In Amerika kunnen de abonnees van HBO Max kijken naar de hele HBO-catalogus, zo'n tweeduizend films van Warner Bros., Universal en 20th Century Studios en alle series en programma's van de Amerikaanse zenders van WarnerMedia. 

Daarnaast - en dat is voor veel kijkers eigenlijk nog het interessantst - worden er originele nieuwe titels gemaakt voor HBO Max. Dat gaat in een rap tempo. Enkele populaire series zijn Raised by wolves uit de koker van Ridley Scott en The flight attendant met Kaley Cuoco (Penny uit The big bang theory).

De sf-serie Raised by wolves is een van exclusieve titels van HBO Max 

Ook worden de rechten van populaire series aangekocht, zoals Friends, The big bang theory en de Britse versie van The office. Voor dit jaar staat er ook een heel speciale Friends-reünie gepland.

En als klap op de vuurpijl maakte WarnerMedia bekend dat alle films die het in 2021 in de bioscoop uitbrengt, ook gedurende een maand op HBO Max te zien zullen zijn. Denk daarbij aan de nieuwe versie van het sf-epos Dune, het nieuwe deel in de The conjuring-reeks, Godzilla vs. Kong en Matrix 4.

HBO Max is dus een streamingdienst die Netflix naar de kroon steekt, zowel met exclusieve series en populaire klassiekers als met de nieuwste bioscoopfilms. 

Komt HBO Max naar Nederland?

Voorlopig zullen we het in Nederland zonder HBO Max moeten doen. De streamingdienst wil vanaf de tweede helft van 2021 uitbreiden naar 190 landen, maar weet nog niet hoe snel dat kan worden gerealiseerd. De uitrol is natuurlijk een grote technische uitdaging, maar er zijn ook andere struikelblokken. 

Zo heeft HBO in een aantal landen, waaronder Nederland, exclusieve deals gesloten met lokale aanbieders. Dat betekent in het geval van Nederland dat Ziggo het alleenrecht heeft om de titels uit de HBO-catalogus aan te bieden. Zolang die deal bestaat, is er dus geen plek voor HBO Max in Nederland. Ziggo heeft aan Totaal TV laten weten dat de abonnees nog zeker heel 2021 naar HBO kunnen kijken via het Ziggo Movies & Series XL abonnement.

Als HBO Max al naar Nederland komt, dan gebeurt dat dus niet voor 2022. Het is zelfs denkbaar dat het nog langer gaat duren als Ziggo kans ziet op zijn deal met HBO te verlengen. Maar dat zou de ambitieuze plannen van HBO Max - met het vizier op 190 landen - wel in de weg staan.

Lekker dan. Wat nu?

Hier wordt het giswerk, want HBO Max heeft voor Nederland geen plannen bekendgemaakt. Helemaal hopeloos is het gelukkig niet. De HBO Max-titels die tot de HBO-catalogus behoren blijven gewoon beschikbaar komen in Ziggo Movies & Series XL.

De uitzendrechten voor series en films van HBO Max die niet onder de deal vallen, kunnen in principe los worden verkocht. Aan Ziggo, maar ook aan andere aanbieders of streamingdiensten. Het is dus bijvoorbeeld denkbaar dat HBO Max de rechten voor een exclusieve serie verkoopt aan Videoland. Met een beetje mazzel kun je komend jaar dus op de een of andere manier genieten van Kaley Cuoco als losbandige stewardess. Maar we kunnen niets garanderen.

Kaley Cuoco in The flight attendant, voorlopig alleen op HBO Max