Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Disney+ onderzoekt maatregelen accountdelen; introduceert advertenties in Europa

Diensten | 1 maand geleden | Jorrit van Broekhoven

Na Netflix gaat mogelijk ook Disney maatregelen nemen tegen het delen van abonnementen op Disney+.

Nu lineaire televisiezender in belang afnemen onderzoekt mediabedrijf Disney manieren om de winstgevendheid van zijn streamingdiensten te verhogen. Op de presentatie van de kwartaalcijfers maakte CEO Bob Iger verschillende plannen bekend die daarvoor moeten zorgen.

Account delen

Voor Nederlandse abonnees is vooral van belang dat Disney het delen van abonnementen met familie of vrienden aan banden wil leggen. Iger noemde het accountdelen een probleem dat moet worden opgelost. Hoe en wanneer Disney dat wil gaat doen is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt het delen van een abonnement onmogelijk gemaakt, of moeten abonnees die hun wachtwoord willen delen hiervoor extra gaan betalen. Deze laatste strategie is afgelopen jaar door Disney-concurrent Netflix ingevoerd, en dat leverde het bedrijf extra abonnees en inkomsten op.

Advertenties

Ook introduceert Disney in Europa een abonnement voor Disney+ met reclames. Voor de duidelijkheid: dit is een abonnementsvorm die naast de huidige, reclamevrije variant zal bestaan. Bij een abonnement met advertenties betaalt de klant een lager bedrag per maand of per jaar. Deze abonnementsvorm wordt in verschillende Europese landen uitgerond, maar voorlopig nog niet in Nederland.

Duitsland

Als we naar de situatie in Duitsland krijgen, zien we wat ons waarschijnlijk te wachten staat. Vanaf 1 november kost een abonnement met reclames daar 8,99 euro per maand. Voor een reclamevrij abonnement - dat Disney+ Premium gaat heten - gaan klanten 11,99 euro per maand betalen. Bestaande klanten houden (voorlopig) hun huidige prijs.

Nederland

Natuurlijk kunnen we hopen dat Nederland de dans gaat ontspringen, maar de kans daarop is niet zo groot. In Amerika zijn de abonnementen met reclame namelijk al een groot succes voor Disney. Sinds de abonnementen zijn ingevoerd heeft Disney er 3,3 miljoen van verkocht. Van de nieuwe Disney+-abonnees kiest 40 procent voor een abonnement met reclames. Dat Nederland in de eerste fase is uitgesloten van de plannen voor een abonnement met reclames komt vermoedelijk omdat we eerder dit jaar al een prijsverhoging  voor de kiezen kregen.