Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Hier vind je alles over NPO Start en NPO Plus

Diensten | 1 jaar geleden | Jorrit van Broekhoven

De streamingdienst van de NPO staat bomvol programma's van de publieke omroep. Er is een gratis versie en een betaalde variant.

Met de betaalde variant – die niet zo duur is – zie je meer programma's en nul reclames. Ook kijk je dan in een betere beeldkwaliteit.

Het bedrijf

De NPO is de Nederlandse Publieke Omroep, de verzameling van omroepen en organisaties die zorgen voor de inhoud van de publieke Nederlandse televisiezenders, radiokanalen, omroepwebsites en online diensten.

Een van deze diensten was Uitzending Gemist (later NPO Gemist), de terugkijkdienst voor programma's van de publieke omroep die in 2003 werd gelanceerd.

In 2017 werd NPO Gemist omgevormd tot NPO Start, een meer volwassen streamingdienst van de publieke omroep. De betaalvariant van deze dienst heet NPO Plus. Met NPO Plus neemt de NPO ook deel in NLZIET, een samenwerking met het commerciële RTL en Talpa.

Het product

Iedereen kan gebruik maken van de gratis variant van de streamingdienst, NPO Start. Dit kan ook anoniem, dus zonder je te registreren.

Met NPO Start kun je recent uitgezonden programma's meestal minstens een week na uitzending terugkijken. Deze programma's verschijnen doorgaans enkele minuten na de uitzending in het on demand overzicht van NPO Start.

Ook kun je rechtstreeks kijken en luisteren naar de tv- en radiozenders van de NPO. Dat zijn de landelijke zenders NPO1, NPO 2 en NPO 3, plus de themazenders NPO 1 extra, NPO 2 extra, NPO Zappelin extra en NPO Nieuws en NPO Politiek.

Een programma waar je tijdens de uitzending invalt, kun je terugspoelen naar het begin. Zo hoef je niet te missen. Er is ook een tv-gids die loopt van zeven dagen terug tot zeven dagen vooruit.

Als je een gratis account aanmaakt voor NPO Start krijg je een aantal extra mogelijkheden. Je kunt kinderprofielen aanmaken, favorieten instellen en krijgt persoonlijke aanbevelingen.

Handig is ook dat je een programma dat je aan het afspelen was verder kunt kijken op een ander apparaat.

Naast de gratis variant is er ook de betaalde versie NPO Plus. Hiermee krijg je mogelijkheden van NPO Start, maar kun je programma's terugkijken in een betere beeldkwaliteit en zonder reclames.

Ook kun je programma's over een langere periode terugkijken en kun je eerder uitgezonden seizoenen van tv-series afspelen. Bij sommige programma's krijg je een preview: je kunt ze al bekijken voordat ze op tv worden uitgezonden.

Dit geldt ook voor buitenlandse series, zoals Killing Eve en My brilliant friend, die op het gratis NPO Start maar beperkt kunnen worden bekeken.

Zowel NPO Start als NPO Plus biedt Nederlandse ondertiteling bij alle programma's.

De apps en website van NPO Start en NPO Plus zijn gemakkelijk en helder in gebruik. Regelmatig worden functies verbeterd en toegevoegd. De apps zijn bovendien op veel verschillende apparaten te gebruiken.

Zo'n leuke toevoeging is bijvoorbeeld NPO Samen. Dit is een nog experimentele functie waarmee je iemand kunt uitnodigen om samen naar een programma te kijken. Met een webcam en microfoon kun je met elkaar praten.

De doelgroep

Iedereen die wel eens kijkt naar de publieke omroep kan profiteren van het gratis NPO Start. Doordat de meeste programma's er zeven dagen kunnen worden teruggekeken, is het een soort digitale videorecorder die zorgt dat je niets hoeft te missen.

Met NPO Plus mikt de NPO op kijkers die voor een gering maandbedrag verlost willen zijn van reclames. Deze kunnen op NPO Start bij intensief gebruik vrij storend zijn.

Ook kijkers die programma's in SD-kwaliteit niet meer acceptabel vinden kunnen bij NPO Plus terecht. Zeker voor wie graag geniet van films en series is het kunnen kijken in HD-kwaliteit een abonnement op de betaalde variant wel waard.

Doordat ook de kinderprogramma's van NPO Zappelin en NPO Zapp (overdag te zien op NPO 3) op NPO Plus te vinden zijn, is het een aantrekkelijke dienst voor ouders met jonge kinderen. De kinderprogramma's van de NPO hebben vaak een verantwoord of educatief karakter.

Voor de tv-kijkers die alleen behoefte hebben aan de kanalen van de publieke omroep, kan de streamingdienst van de NPO een alternatief zijn voor het zenderpakket van de tv-aanbieder omdat NPO1, NPO 2 en NPO 3 rechtstreeks kunnen worden bekeken. Deze cordcutters hebben genoeg aan een internetverbinding en een abonnement op NPO Start of NPO Plus.

Het aanbod

Op NPO Start zijn alle uitzendingen van de NPO minstens een week beschikbaar om terug te kijken. In NPO Start zijn ze te vinden op titel of genre (serie, film, documentaire, jeugd, etc.). Binnen een genre wordt vaak nog een selectie gepresenteerd, zoals zomerfilms, familiefilms, roze films of films met Halina Reijn.

Met NPO Plus kun je veel verder terugkijken. Alle programma's van na 2014 waarvan de NPO de rechten heeft zijn in het aanbod opgenomen. Verder is er een brede selectie van nog oudere programma's die teruggaat tot 2009.

Ook zijn programma's soms al op NPO Plus te zien als ze nog niet door de NPO zijn uitgezonden. Bijvoorbeeld: voorafgaand aan de uitzending van het tweede seizoen van My brilliant friend is de hele serie al beschikbaar voor NPO Plus abonnees. Bovendien kan ook het hele eerste seizoen worden teruggekeken.

Soms laten uitzendrechten het niet toe dat een programma langer dan een bepaalde periode beschikbaar is in NPO Start of NPO Plus. Er wordt dan aangegeven tot wanneer je het programma kunt bekijken. Dit is vaak het geval met buitenlandse producties, maar ook de programma's van bijvoorbeeld Jiskefet zijn op NPO Plus niet te vinden.

Abonneren en kosten

Het gebruik van NPO Start is geheel gratis. Registratie is niet verplicht, maar geeft wel enkele extra opties, zoals het aanmaken van kinderprofielen en ontvangen van persoonlijke aanbevelingen.

Als je meer programma's wilt zien en reclameloos wilt kijken in een betere beeldkwaliteit, kun je een abonnement nemen op NPO Plus. Voor NPO Plus betaal je 2,95 euro per maand.

Je kunt je abonneren op NPO Plus via www.npostart.nl.

De eerste maand kijk je gratis naar NPO Plus. Bij het aangaan van de proefperiode wordt één eurocent afgeschreven om je bankgegevens te checken. Als je je abonnement gedurende deze proefperiode stopt, betaal je verder niets.

Een NPO Plus abonnement kun je altijd gemakkelijk stopzetten onder je Accountgegevens bij Instellingen.

Geaccepteerde betaalmogelijkheden voor NPO Plus zijn iDEAL, PayPal en creditcard (Mastercard en Visa).

Kijken

NPO Start en NPO Plus bekijk je met dezelfde app. Wat je in die app kunt afspelen is afhankelijk van of je wel of niet een betaald abonnement hebt. Je kunt kijken op de volgende manieren:

- Smartphone en tablet: voor smartphones en tablets van Apple (de iPhone en iPad) is er een NPO app in de App Store. Voor smartphones en tablets met Android is er een app in de Google Play Store. Vanuit deze apps kun je naar je tv streamen met Chromecast via een Chromecast dongle. Op een Apple apparaat kan dit ook met AirPlay via een Apple TV mediaspeler.

- Laptop en pc: op Windows of Mac computers en laptops kun je NPO Start en NPO Plus in je browser bekijken via www.npostart.nl. Dit werkt met verschillende browsers, zoals Chrome, Firefox, Edge en Safari.

- Smart TV: er is een NPO-app voor Smart TV's van de merken Samsung, LG, Philips, Sony en Panasonic. De meeste modellen van 2014 of later zijn geschikt voor de app.

- Mediaspeler: de NPO-app is beschikbaar voor Apple TV mediaspelers vanaf de vierde generatie. Ook voor mediaspelers met Android TV is er een NPO app. Deze draait onder meer op de Nvidia Shield TV en Mi Box.

- Bruikleendecoder: NPO Start en NPO Plus kun je ook kijken met een app op de Mediabox Next bruikleendecoder van Ziggo.

Met een abonnement op NPO Plus kun je op twee schermen tegelijk naar deze dienst kijken. Er is geen beperking aan het aantal apparaten dat je kunt gebruiken. Voor NPO Start gelden helemaal geen beperkingen.

De beeldkwaliteit op NPO Start is in alle gevallen SD.

Op NPO Plus kijk je meestal in de veel betere HD kwaliteit. Niet alles op NPO Plus is echter in HD beschikbaar. De live zenders zijn in SD en bevatten reclames, net als op NPO Start. Dit geldt ook voor sommige buitenlandse series die langer dan een jaar op NPO Plus worden aangeboden.

Tips en trucs

- Met de gratis proefmaand van NPO Plus kun je onbeperkt (oude) seizoenen van series bingewatchen. Als je binnen die maand opzegt, hoeft het je verder niets te kosten. Dat kan leuk zijn als je bijvoorbeeld voor een lange vakantieperiode staat. Je kunt dit echter maar één keer doen, want als je later opnieuw NPO Plus-abonnee wordt, krijgt je niet opnieuw een proefmaand.

- Heb je geen Smart TV, maar kijk je toch liever op een groot scherm dan op je telefoon? Met een Chromecast dongle is dat zo voor elkaar. Dit apparaatje steek je in een HDMI-ingang van je tv. Na installatie kun je in de NPO-app klikken op het cast-icoon om de video via de Chromecast op je tv weer te geven.

- Wil je op vakantie graag op de hoogte blijven van het Nederlandse nieuws of je favoriete NPO-programma's? Met een abonnement op NPO Plus kun je in de hele EU kijken. Bedenk wel dat je een NPO Plus abonnement alleen vanuit Nederland kunt afsluiten, dus regel het voor je vertrekt.