Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Hier vind je alles over Netflix

Diensten | 10 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Wie streamingdienst zegt, zegt Netflix. Het bedrijf heeft het model van onbeperkt films en series kijken voor een vast bedrag per maand tot een gigantisch succes gemaakt.

Netflix heeft meer dan 209 miljoen betalende abonnees en is in bijna overal ter wereld beschikbaar (met uitzondering van landen als Iran, Noord-Korea en China).

Het grote bereik van Netflix wordt weerspiegeld in het enorme aanbod van series, films, documentaires, amusement, reality en meer. Abonnees hebben bij Netflix veel te kiezen, zowel qua titels als abonnementsvormen en manieren om te kijken.

Het bedrijf

De marktwaarde van Netflix steeg in juli 2020 boven die van Disney. Niet slecht voor een bedrijf dat in 1997 door twee jonge ondernemers - Reed Hastings en Marc Randolph - werd begonnen als postordervideotheek.

Plannen om de dienst online te lanceren moesten wachten tot 2007, toen huishoudens genoeg bandbreedte hadden voor streaming video. Vanaf dat moment maakte Netflix een geweldige groeispurt in abonnees, landen en beschikbare titels.

Dat succes van Netflix komt deels door het feit dat concurrentie lang op zich liet wachten, maar ook door slimme innovaties. Zo had Netflix al vroeg door hoe je abonnees nuttige aanbevelingen kunt doen aan de hand van hun kijkgedrag. Ook stak het bedrijf een groot deel van de omzet in het maken van originele en exclusieve series waarmee weer nieuwe klanten werden gelokt.

Door de grote aandacht voor technische vernieuwing zijn de apps van Netflix altijd zeer doordacht: een voorbeeld voor de concurrentie.

Het product

Netflix probeert de concurrentie af te troeven met een dikkere catalogus, maar ook door het voortdurend toevoegen van nieuwe titels. Vrijwel dagelijks komt er een nieuwe serie bij op Netflix en elk weekend zijn er nieuwe films, vaak eigen producties.

De enorme catalogus van Netflix is voor abonnees onbeperkt toegankelijk: all you can watch. Het bedrijf biedt geen optie om films te huren of kopen. Er zijn wel drie verschillende abonnementsvormen, maar die verschillen alleen in beeldkwaliteit en het aantal apparaten dat je kunt gebruiken. De catalogus is dus bij alle abonnementen hetzelfde.

In de catalogus van Netflix vind je een breed aanbod van films en series in alle denkbare genres (drama, comedy, romantiek, actie, horror, etc.). Er is aan alle leeftijdsgroepen gedacht, maar de nadruk ligt op jongeren en jongvolwassenen.

Omdat Netflix in de VS is begonnen zijn Amerikaanse titels goed vertegenwoordigd in het aanbod. Het bedrijf is wereldwijd actief, en daarom worden er ook steeds meer series geproduceerd voor lokale markten. Dit is deels een strategie van Netflix zelf, maar ook omdat bijvoorbeeld de Europese wetgeving dat eist.

Netflix probeert zijn catalogus op zoveel mogelijk  manieren beschikbaar te maken. Mobiel, op de pc of op de tv: er is altijd wel een manier om Netflix te kijken.

Naast het streamen van films en series biedt Netflix ook de optie om titels uit de catalogus te downloaden en later terug te kijken. Dat is vooral handig als je geen snelle internettoegang hebt, bijvoorbeeld in de trein of op reis.

De doelgroep

Met honderden miljoenen kijkers beperkt Netflix zich niet tot één bepaalde doelgroep. Omdat streamingdiensten voorlopig nog meer in trek zijn bij jongeren, jongvolwassenen en gezinnen met jonge en thuiswonende kinderen, heeft de doelgroep onder de vijftig de meeste aandacht.

Uit de catalogus van Netflix spreekt ook een grote sociale betrokkenheid. Er zijn bijvoorbeeld veel series te vinden over en voor de LHBT-gemeenschap. Als er grote aandacht is voor bewegingen als #metoo of Black Lives Matter, springt Netflix ook daar op in met series, films en documentaires. Daarbij worden taboes niet geschuwd.

Kijkers die graag genieten van een zo hoog mogelijke beeld- en geluidskwaliteit zitten goed bij Netflix. De streamingdienst omarmt technieken als Ultra HD, Dolby Vision en Dolby Atmos – maar hangt daar wel een prijskaartje aan met een duurder abonnement.

Het aanbod

Netflix was er vroeg bij met zijn video on demand-aanbod en is zijn dienst altijd blijven vernieuwen. Zo perfectioneerde Netflix het maken van kijksuggesties op basis van het kijkgedrag van de abonnee, introduceerde het zelfgeproduceerde series en films en maakte het met lokale partijen series in landen over de hele wereld. Netflix omarmt nieuwe technieken als Ultra HD en HDR en is de enige streamingdienst die experimenteert met series met interactieve verhaallijnen.

Troefkaart van Netflix zijn de Originals: series en films die voor Netflix zijn gemaakt en nergens anders te zien zijn. De eerste hit die Netflix hiermee in 2013 scoorde was House of cards, een politieke dramaserie met Kevin Spacey die behalve bij de abonnees ook hoge ogen gooide bij de Emmy Awards.

Sindsdien is het aantal Netflix Originals explosief gegroeid. Het 'Original'-stempel is geen garantie voor kwaliteit, maar toch heeft Netflix er heel wat hits mee gescoord. Succesnummers als Orange is the new black, Stranger things, Narcos en The witcher leverden heel wat nieuwe abonnees op.

Ook met exclusieve films en documentaires heeft Netflix regelmatig een hit te pakken. De film Bird box met Sandra Bullock werd een klapper dankzij en de documentaireserie Tiger king was wekenlang het gesprek van de dag.

Naast films die door Netflix worden geproduceerd en op Netflix te zien zijn, koopt het bedrijf ook de exclusieve distributierechten van films die door andere maatschappijen worden gemaakt. 

Op het gebied van series doet Netflix iets soortgelijks, maar met meer succes. Series die bij andere zenders en netwerken zijn begonnen worden soms na een of meer seizoenen door Netflix opgepikt. Dit was bijvoorbeeld het geval met Arrested development en Top boy.

Nog een mooi voorbeeld van een door Netflix opgepikte serie is Money heist ofwel La casa de papel, dat oorspronkelijk werd gemaakt voor de Spaanse televisie. Op het platform van Netflix groeide de serie uit tot een wereldwijde hit. Voor Netflix werd het de best bekeken niet-Engelstalige serie.

Ook series in andere talen vind je op Netflix. Zo is er de Duitse sciencefictionserie Dark, het Noorse superheldendrama Ragnarok en de Japanse horrorserie Ju-on: origins. Ook Nederlandstalig kijkvoer verschijnt mondjesmaat op Netflix: de Vlaams-Nederlandse misdaadserie Undercover en de jeugdhorrorserie Ares.

Bij alle Netflix-titels is gewoonlijk Nederlandse ondertitels beschikbaar, ook bij de Nederlandstalige.

Behalve exclusieve titels biedt Netflix ook series die al elders op tv te zien zijn geweest - zoals Friends, The big bang theory en How I met your mother - en films die gewoon in de bioscoop zijn verschenen. Omdat de rechten op deze titels steeds maar voor een beperkte periode gekocht worden, varieert dit aanbod.

Films en series kunnen bij Netflix dus uit het aanbod verdwijnen. Dit gebeurde bijvoorbeeld met de Disneyklassiekers Dumbo en Alice in wonderland. Toen Disney een eigen streamingdienst begon, verhuisden deze films naar Disney+. De Amerikaanse versie van The office verloor Netflix aan concurrent Amazon Prime Video.

Iets wat je bij geen enkele andere streamingdienst dan Netflix tegenkomt zijn de interactieve titels. Hierbij moet je als kijker op sommige momenten een beslissing nemen voor de hoofdpersoon. Elke beslissing levert een ander, uniek verhaal op.

Netflix past deze techniek vooral toe bij kinder- en jeugdtitels, zoals specials van Carmen Sandiego, Kapitein Onderbroek en de serie You vs. wild met Bear Grylls. Volwassen kijkers kunnen de interactieve mogelijkheid uitproberen in Black mirror: Bandersnatch en The unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs the reverend.

Abonneren en kosten

Op dit moment biedt Netflix Nederlandse kijkers de keuze uit drie abonnementsvormen.

- Basic: met dit abonnement kun je Netflix kijken op één apparaat tegelijk. Je kunt alleen kijken in SD-kwaliteit. Het Basic abonnement kost 7,99 euro per maand.

- Standaard: hiermee kun je kijken op twee apparaten tegelijk (bijvoorbeeld op de tv in de woonkamer en misschien iemand elders in huis op een smartphone). Je kunt kijken in HD-kwaliteit. Het Standaard abonnement was 10,99 euro per maand maar is nu verhoogd in prijs: 13,99 euro per maand.

- Premium: met het meest complete Netflix-abonnement kun je kijken op vier apparaten en in Ultra HD-kwaliteit (als de film of serie in Ultra HD wordt aangeboden). Voor dit Premium abonnement betaalde je 13,99 per maand, maar is in prijs verhoogd naar 15,99 euro per maand.

Netflix biedt geen gratis proefperiode voordat je abonnement ingaat. Ook is er geen mogelijkheid om een jaarabonnement af te nemen tegen gereduceerd tarief, zoals bijvoorbeeld bij Disney+ kan. 

via netflix.com/watch-free kun je een voorproefje krijgen en gratis een selectie films en eerste afleveringen van series bekijken zonder abonnement. 

Je kunt je abonneren via www.netflix.com/nl/

Je kunt je abonnement altijd stopzetten of overstappen op een andere variant. Log hiervoor in op www.netflix.com/nl/ en kies onder Account voor Lidmaatschap opzeggen of Abonnement wijzigen.

Betalen kan bij Netflix met iDEAL, met creditcard (Mastercard, Visa of American Express) of met PayPal.

Kijken

Als de grootste betaalde streamingdienst ter wereld is Netflix beschikbaar op een enorm aantal apparaten. Een overzicht van de belangrijkste:

- Smartphone en tablet: voor smartphones en tablets van Apple (de iPhone en iPad) is er een app in de App Store. Voor smartphones en tablets met Android is er een app in de Google Play Store. Vanuit deze mobiele apps kun je titels op een groter scherm weergeven met Chromecast. AirPlay wordt niet meer ondersteund.

- Laptop en pc: voor laptops en pc's met Windows 10 is er een app in de Microsoft Store. Je kunt ook kijken met een browser, zoals Chrome, Firefox, Opera of Safari door te surfen naar www.netflix.com/nl/. Dit werkt ook op een Apple Mac pc of MacBook. Op een Chromebook kun je gebruik maken van de Android-app van Netflix.

- Smart TV: er is een app voor Smart TV's van de merken Samsung, LG, Philips, Sony en meer. Het kan echter dat de app niet beschikbaar is op oudere modellen, of dat niet alle functies worden ondersteund. Ook voor sommige Blu-ray spelers met internetmogelijkheden is er een app.

- Mediaspeler: op Apple TV mediaspelers vanaf de tweede generatie is een Netflix-app aanwezig of kan deze worden geïnstalleerd. Er is ook een Netflix-app voor bepaalde Android TV mediaspelers, zoals de Nvidia Shield TV en Mi Box, en voor Amazons Fire TV Stick.

- Gameconsole: er zijn apps voor de Microsoft Xbox vanaf de Xbox 360, de Sony PlayStation vanaf de PlayStation 3 en voor de Nintendo Wii U en 3DS/2DS.

- Bruikleendecoder KPN: voor klanten van KPN Interactieve TV heeft de tv-aanbieder Netflix geïntegreerd met de bruikleendecoder. Je gaat via kanaal 200 of het 'On Demand' menu naar het aanbod. Deze optie is niet aanwezig op oudere ontvangers, zoals de modellen van Motorola. Alleen via een Ultra HD-ontvanger zoals de Arris VIP 5202 kun je Netflix ook in Ultra HD kijken. Bij KPN is het mogelijk om Netflix te betalen via je KPN-factuur als je dat overzichtelijker vindt. Het levert geen korting op.

- Bruikleendecoder Ziggo: Ziggo heeft Netflix geïntegreerd in de bruikleendecoders Mediabox XL en Mediabox Next. Via kanaal 150 of de Netflix-keuze in het menu ga je naar het aanbod. Alleen de Mediabox Next is geschikt om in Ultra HD te kijken. Je abonnement betaal je altijd via Netflix.

Afhankelijk van je abonnement kun je Netflix gebruiken op een, twee of vier apparaten. Op een Netflix-account kun je vijf gebruikersprofielen aanmaken. Per gebruiker kun je een leeftijdscategorie opgeven, en zalen als taalvoorkeur, suggesties en instellingen voor afspelen.

De beeldkwaliteit van de titels op Netflix varieert per titel. Het grootste deel van het aanbod is minimaal in HD-kwaliteit te bekijken en de meeste originals in Ultra HD kwaliteit. Dat geldt ook voor films als de Oscarwinnaar Roma en de Breaking bad-film El camino, die er op een Ultra HD-toestel voortreffelijk uitzien.

De beeldkwaliteit wordt verder vaak verbeterd door het gebruik van HDR voor meer helderheid en contrast. Je tv moet daarvoor wel geschikt zijn. Netflix gebruikt meestal Dolby Vision, een geavanceerdere vorm van HDR met een nog mooier resultaat. Heeft je tv wel HDR maar geen Dolby Vision, dan wordt er gebruik gemaakt van de algemene variant HDR10.

Bij veel titels biedt Netflix 5.1 surround geluid. Bij sommige titels, meestal Originals, is ook Dolby Atmos beschikbaar. De apparatuur die je gebruikt moet deze mogelijkheid wel ondersteunen, anders val je terug op een minder geavanceerde optie (zoals stereo).

Tips en trucs

- Gebruikersprofielen. Bij je Netflix account kun je vijf gebruikersprofielen aanmaken, ongeacht het type van je abonnement. Naast het hoofdprofiel kun je hier andere gebruikers opgeven. Voordat zij gaan kijken - op een eigen apparaat of de tv in de huiskamer - kunnen ze inloggen onder hun eigen profiel, en krijgen dan hun eigen kijklijst en aanbevelingen te zien. Een voordeel hiervan is dat ze bijvoorbeeld direct zien waar ze zijn gebleven met het kijken van een serie, ook als een andere gebruiker misschien al een paar afleveringen verder is. Ook is het mogelijk om een profiel voor de kinderen aan te maken, en aan te geven dat ze niet kunnen kijken naar series of films voor boven een bepaalde leeftijdsgrens.

- Recommandatie. Als je ná het kijken de serie of film telkens een beoordeling geeft (duimpje omhoog of naar beneden) dan leert Netflix jouw smaak kennen en worden de aanbevelingen steeds beter. Belangrijk, want op Netflix staan zoveel films en series, dat het soms lastig is iets te vinden dat echt helemaal jouw smaak is.

- Heb je geen Smart TV, maar kijk je toch liever op een groot scherm dan op je telefoon? Met een Chromecast dongle is dat zo voor elkaar. Dit apparaatje steek je in een HDMI-ingang van je tv. Na installatie kun je in de Netflix-app klikken op het cast-icoon om de video via de Chromecast op je tv weer te geven.

- Downloaden. In plaats van 'afspelen' kun je in Netflix ook kiezen voor 'downloaden'. Een aflevering of film wordt dan bewaard op de smartphone of tablet die je gebruikt. Op Windows 10 computers werkt het ook, maar alleen via de Windows app en niet via de browser. Later kun je de download weer afspelen, en dat is handig op de momenten dat je geen of een slechte internetverbinding hebt. In de trein bijvoorbeeld, of op vakantie. Je kunt downloaden op zoveel apparaten als je abonnement toelaat: een, twee of vier.

- Kijkgeschiedenis. Wil je een lijst zien van alle titels die je de laatste tijd hebt gekeken? Of deze lijst juist wissen? Ga naar je account, kies je profiel en Kijkactiviteit. Je kunt de hele lijst wissen of per titel.

- Het kan fijn zijn als tijdens het bingewatchen automatisch de volgende aflevering wordt gestart. Soms is dat echter vervelend, bijvoorbeeld als de kinderen eindeloos blijven doorkijken. Ook het automatisch afspelen van (luide) previews kan heel storend zijn. In het instellingenmenu kun je deze opties uitzetten. Ga naar je account, kies je profiel en Instellingen voor afspelen.

- Wil je op Netflix zoveel mogelijk kunnen zien en heb je daarom voor het duurste abonnement gekozen? Bedenk dan dat dit alleen zin heeft als je een Ultra HD-televisie hebt of beslist op meer dan twee apparaten tegelijk wilt kunnen kijken. De titels die je kunt kijken zijn namelijk voor alle abonnementsvormen gelijk.

- Vind je het leuk om samen Netflix te kijken, maar lukt het niet om bij elkaar te komen? Probeer dan Netflix Party. Dit is een extensie voor de Chrome browser waarmee je vrienden en familie kunt uitnodigen om samen te kijken. Tijdens het kijken kun je chatten in een chatvenster aan de zijkant van je scherm. Netflix Party wordt niet door Netflix ondersteund maar is helemaal legaal. Je kunt alleen mensen uitnodigen om te kijken als zijn ook een Netflix-abonnement hebben.