Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Hier vind je alles over Amazon Prime Video

Diensten | 3 jaren geleden | Jorrit van Broekhoven

Met 150 miljoen gebruikers wereldwijd is Amazon Prime Video na Netflix de populairste streamingdienst. Dat is niet alleen te danken aan het aanbod van films en series.

Amazon Prime Video is namelijk onderdeel van een groter pakket diensten van Amazon. Samen met de lage prijs voor Nederlandse kijkers maakt dat Amazon Prime Video heel aantrekkelijk.

Het bedrijf

Amazon Prime Video is een dienst van de Amerikaanse e-commercegigant Amazon. Jeff Bezos begon het bedrijf in de jaren negentig als online boekwinkel, en sindsdien is Amazon uitgegroeid tot een van de grootste techbedrijven ter wereld. Er zit dus enorm veel geld achter de streamingdienst Prime Video.

Sinds 2020 heeft Amazon ook een webwinkel die speciaal op Nederland is gericht. Ook met zijn diensten - waaronder Prime Video -  richt Amazon zich nu meer op de Nederlandse klant. Naast diensten verkoopt Amazon ook producten, zoals de Fire TV mediaspelers.

Het product

Vergeleken met andere streamingdiensten is Amazon Prime Video een beetje afwijkend. Het is namelijk onderdeel van Amazon Prime, een groter pakket van voordeeltjes en diensten voor abonnees.

Met Amazon Prime krijg je bijvoorbeeld bij veel producten uit de Amazon webwinkel gratis verzending en levering op de volgende dag of soms zelfs op dezelfde dag. Ook krijg je toegang tot speciale aanbiedingen tijdens Amazon Prime Day. Daarnaast heb je met Twitch Prime toegang tot gratis extra's op het gamingplatform Twitch en kun je onbeperkt foto's opslaan met Amazon Photos.

Maar voor film- en seriefans gaat het natuurlijk vooral om de streamingdienst, waarmee je onbeperkt kunt kijken naar het aanbod voor een vaste prijs per maand. Ook is er een optie om titels uit de catalogus te downloaden en later terug te kijken (bijvoorbeeld als je geen internettoegang hebt).

Naast onbeperkt kijken voor een vast bedrag met Amazon Prime Video biedt Amazon nog een tweede videodienst. Dit noemt Amazon - een beetje verwarrend -  de Prime Video-winkel. Hiervoor is geen Amazon Prime lidmaatschap nodig, alleen een Amazon-account, en er zijn altijd kosten aan verbonden.

In de Prime Video-winkel vind je recente titels die kort geleden nog in de bioscoop draaiden. Terwijl je de abonneedienst Amazon Prime Video kunt vergelijken met Netflix of Disney+, kun je de Prime Video-winkel dus beter vergelijken met Pathé Thuis.

Een gekochte film kun je zo vaak je wilt en onbeperkt blijven afspelen. Gehuurde films moeten echter binnen dertig dagen worden gestart en daarna binnen 48 uur worden afgekeken. 

Naast titels om onbeperkt te kijken en films om te huren of kopen vind je bij Prime Video ook de Prime Video Channels. Hiermee kun je via Prime Video kijken naar programma's, series en films van andere aanbieders. Daarvoor moet dan wel extra worden betaald via een aanvullend abonnement. 

Momenteel heeft Prime Video de volgende channels:

- StarzPlay: Amerikaanse series en films

- Cineart: arthouse films

- Crime Investigation: true crime programma's

- Film1: uitgebreid aanbod van films

- Noggin: kinderkanaal van Nick jr. voor de jongste kijkers

- Moji TV: kinderseries en -films

- Hayu: reality tv

- MGM: Hollywoodfilms en -klassiekers

- Acorn TV: Britse drama-, misdaad- en comedyseries

- Fear: horrorfilms voor de liefhebber

- H Play: geschiedenisprogramma's van History

De kosten van de Prime Video Channels variëren per kanaal. Vaak is er een gratis proefperiode van een aantal weken. Je betaalt en beheert je abonnement op de Channels via Amazon Prime Video.

De doelgroep

Net als de voornaamste concurrent Netflix mikt Amazon op een zo breed mogelijke doelgroep: mensen van over de hele wereld in alle leeftijdscategorieën. Omdat de dienst in de Verenigde Staten is begonnen, zullen mensen die van Amerikaanse series en films houden bij Prime Video het meeste van hun gading vinden.

De meeste streamingdiensten zijn in trek bij (jong)volwassenen, en ook dat zie je terug in het aanbod. Door het aanbod aan kinderseries- en films is de dienst ook voor jonge ouders interessant.

Originals die exclusief voor Prime Video worden gemaakt zijn beschikbaar in zeer goede beeldkwaliteit, en dat is aantrekkelijk voor de fijnproevers.

Het aanbod

In de catalogus van Prime Video vinden we een mix van Amazon Originals, producties van Amazon Studios en overige titels, soms recent, soms wat ouder en soms echte klassiekers. Het overgrote deel van de catalogus is Engelstalig, maar er is ook aandacht voor andere taalgebieden. Kinderen worden in het aanbod niet vergeten.

De zoekfunctie van Prime Video ziet er sober uit, maar is redelijk flexibel. In het zoekvenster kan gezocht worden op een titel, maar ook op genre (zoals drama of western), de naam van een acteur of land om bijvoorbeeld de Nederlandse titels te zien.

De Originals zijn het visitekaartje van Prime Video. Deze series worden door Amazon Studios, de productiemaatschappij van Amazon, exclusief voor de streamingdienst gemaakt en in de hoogste beeld- en geluidskwaliteit aangeboden.

Dit zijn series als de prijswinnende nostalgische comedy The marvelous Mrs Maisel, superheldenserie The boys en het misdaaddrama Too old to die young van de eigenzinnige Nicolas Windig Refn.

Soms redt Amazon een serie die bij een andere aanbieder het onderspit dreigt te delven. Zo nam men The expanse op in de catalogus, waardoor deze sciencefictionserie op Prime Video weer even vooruit kan. Ook zijn er samenwerkingen met andere producenten, zoals de coproducties Good omens en Fleabag, die werden gemaakt met de BBC.

Amazon Studios produceert niet alleen kijkvoer voor Prime Video, maar ook voor de bioscoop. Zodra deze films uit roulatie zijn, verschijnen ze in de catalogus van Prime Video. Hierbij zitten Oscarwinnaars als Manchester by the sea, de comedy The big sick en het beklemmende You were never really here met Joaquin Phoenix.

De rechten van de films en series die worden gemaakt door Amazon Studios zijn blijven in handen van Amazon, waardoor de titels altijd beschikbaar blijven op Prime Video. Voor alle andere titels moet Amazon de concurrentie aan met bijvoorbeeld Netflix. Daardoor zijn populaire series als The office en Seinfeld nu te zien op Prime Video, maar kunnen ze over een paar jaar verdwenen zijn. Dit geldt ook voor films van andere maatschappijen, zoals Joker en IT.

Naast Engelstalige series en films richt Amazon zich ook meer en meer op andere taalgebieden. Dit zijn vooral landen waar Amazon met een webwinkel actief is, zoals Japan, Duitsland, Spanje en India.

Bij Engelstalige films en series is gewoonlijk Nederlandse ondertiteling beschikbaar, maar bij andere talen is dat vaak niet het geval.

Amazon richt zich nog niet heel lang specifiek op de Nederlandse markt, en dat verklaart het nog wat karige Nederlandstalige aanbod op Prime Video. Toch vinden we er de hele catalogus van Jiskefet, cabaretvoorstellingen van Youp van 't Hek en Klaas van Eerden, en Nederlandse films als Vet hard, Majesteit en Alleen maar nette mensen. Bij Nederlandstalige titels is geen ondertiteling voor doven en slechthorenden beschikbaar.

Kinderen kunnen op Prime Video smullen van heel wat (animatie)series en films. Naast klassiekers als Spongebob Squarepants, Bob de Bouwer, Dora en Pokémon zijn er eigen producties, bijvoorbeeld Ugly dolls en Just add magic.

Bij de films vinden kinderen onder meer The neverending story en Shrek, maar ook De grote slijmfilm van Nederlandse bodem. Veel kinderseries en -films zijn Nederlands nagesynchroniseerd. Ook veel kinderfilms zijn naast de originele taal voorzien van een Nederlandse nasynchronisatie, zodat bijvoorbeeld de Harry Potter-serie ook Nederlands gesproken kan worden bekeken.

Abonneren en kosten

Amazon Prime Video heeft een gratis proefperiode van 30 dagen voor nieuwe abonnees. Na deze 30 dagen wordt het abonnement automatisch verlengd voor het normale tarief. Dat tarief is slechts 2,99 euro per maand. Dat is dus aanzienlijk goedkoper dan de meeste andere streamingdiensten, en inclusief alle andere voordelen van Amazon Prime.

Prime Video kent maar één abonnementsvorm, waarmee je alles kunt kijken in de best aangeboden kwaliteit. Je betaalt dus niet extra voor HD of Ultra HD. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Disney+ kun je bij Prime Video geen jaarabonnement afnemen tegen gereduceerd tarief.

Het is trouwens onwaarschijnlijk dat de abonnementsprijs voor Nederland altijd zo laag blijft. Omringende landen betalen vaak het dubbele, en op www.primevideo.com/help/ staat onder 'Informatie over promotietarieven voor Prime Video' is te lezen dat de prijs na de eerste zes maanden naar 5,99 euro per maand zou gaan. Dit tarief is echter nog niet officieel gecommuniceerd.

Je kunt je abonneren via www.primevideo.com

Je kunt je abonnement opzeggen door op www.amazon.nl in te loggen en onder Account te kiezen voor Prime-lidmaatschap

Je kunt je abonnement op Amazon Prime (en dus Prime Video) betalen met iDEAL of creditcard (Mastercard, Visa of American Express). Het bedrag wordt maandelijks geïncasseerd en het abonnement is maandelijks opzegbaar.

In de Prime Video-winkel, waar geen abonnement voor nodig is, wordt afgerekend per titel. Een film huren kost meestal 3,99 euro voor een film in standaardkwaliteit en 4,99 euro voor HD-kwaliteit. Bij het kopen lopen prijzen sterker uiteen. Sommige titels zijn te koop vanaf 7,99 euro voor SD, terwijl voor sommige HD-titels wel 16,99 euro moet worden afgerekend. Een enkele titel is ook in Ultra HD beschikbaar, maar dat zijn er niet veel.

Er wordt afgerekend op de manier die je bij je Amazon-account hebt gekozen onder de 1-Click-instellingen. Dit kan een creditcard zijn of een Amazon-cadeaubon.

Kijken

Dat Amazon een echt technologiebedrijf is, kun je goed merken aan het grote aantal manieren om naar Prime Video te kijken. Hier staan de verschillende manieren op een rijtje:

- Smartphone en tablet: voor smartphones en tablets van Apple (de iPhone en iPad) is er een app in de App Store. Voor smartphones en tablets met Android is er een app in de Google Play Store. Vanuit deze mobiele apps kun je titels op een groter scherm weergeven met Chromecast of AirPlay.

- Laptop en pc: voor laptops en pc's met Windows 10 is er een app in de Microsoft Store. Je kunt ook kijken met een browser, zoals Chrome, Firefox, Opera of Safari door te surfen naar www.primevideo.com. Dit werkt ook op een Apple Mac pc.

- Smart TV: er is een app voor Smart TV's van de merken Samsung, LG, Philips, Sony en meer. Het kan echter dat de app niet beschikbaar is op oudere modellen, of dat niet alle functies worden ondersteund. Ook voor sommige Blu-ray spelers met internetmogelijkheden is er een app.

- Mediaspeler: op Apple TV mediaspelers vanaf de vierde generatie kan een Prime Video app worden geïnstalleerd (de derde generatie had een app als onderdeel van de software). Er is ook een Prime Video app voor bepaalde Android TV mediaspelers, zoals de Chromecast met Google TV. En natuurlijk is Prime Video beschikbaar op Amazons eigen Fire TV Stick.

- Gameconsole: er zijn apps voor de Microsoft Xbox vanaf de Xbox 360, de Sony PlayStation vanaf de PlayStation 3 en voor de Nintendo Wii U.

- Bruikleendecoder: voor klanten van KPN Interactieve TV heeft tv-aanbieder Prime Video geïntegreerd met de bruikleendecoder. Je gaat via kanaal 203 of het 'On Demand' menu naar het aanbod. Deze optie is aanwezig op decodermodellen Arcadyan HMB2260, Arris VIP2952 en Arris VIP5202. Alleen met deze laatste decoder kun je ook in Ultra HD kijken. Ook als je op deze manier kijkt, loopt je abonnement op Prime Video via Amazon, en dus niet via KPN.

Beeldkwaliteit

Met een abonnement op Prime Video kun je de dienst gebruiken op maximaal drie apparaten tegelijk. Op een account kunnen zes gebruikersprofielen worden aangemaakt.

De beeldkwaliteit van de films en series is zeer wisselend, en loopt van acceptabel (bij oudere films) tot voortreffelijk. Deze zeer hoge Ultra HD beeldkwaliteit zien we vooral bij de Amazon Originals die speciaal voor Prime Video werden gemaakt, zoals Tom Clancy's Jack Ryan, The Marvelous Mrs Maisel en The Boys.

Deze zijn in de meeste gevallen te bekijken in de betere beeldkwaliteit HDR voor meer helderheid en contrast. Je tv moet daarvoor wel geschikt zijn. Prime Video gebruikt de algemene HDR-variant HDR10. Geavanceerde vormen van HDR, zoals HDR10+ of Dolby Vision, worden niet aangeboden.

De geluidskwaliteit is bij Prime Video meestal 5.1 surround.

Tips en trucs

- Gebruikersprofielen. Bij je Prime Video account kun je zes gebruikersprofielen aanmaken. Naast het hoofdprofiel kun je hier andere gebruikers opgeven. Voordat zij gaan kijken - op een eigen apparaat of de tv in de huiskamer - kunnen ze inloggen onder hun eigen profiel, en krijgen dan hun eigen kijklijst en aanbevelingen te zien. Een voordeel hiervan is dat ze bijvoorbeeld direct zien waar ze zijn gebleven met het kijken van een serie, ook als een andere gebruiker misschien al een paar afleveringen verder is. Ook is het mogelijk om een profiel voor de kinderen aan te maken, en aan te geven dat ze niet kunnen kijken naar series of films voor boven een bepaalde leeftijdsgrens.

- Pas op: in de Prime Video app staat zowel het aanbod dat je gratis kunt als films en series die je kunt huren of kopen in de Prime Video-winkel. Dat maakt het heel makkelijk om onbedoeld een aankoop te doen terwijl je dacht een film gratis te kunnen kijken. Wees dus alert, en gebruik de knop 'Aankoop ongedaan maken' als je je toch vergist. Zodra je de film of serie start, is het echter te laat en zit je aan de aankoop vast.

- Pincode instellen. Met Prime Video kun je per apparaat waarop je de dienst gebruikt een pincode instellen (onder Account en instellingen, Ouderlijk toezicht). Daarmee voorkom je dat er onbedoeld films worden gekocht of gehuurd in de Prime Video-winkel. Ook kun je na het kiezen van een pincode een leeftijdsrestrictie opgeven om te voorkomen dat jonge kinderen iets te zien krijgen dat voor een oudere leeftijdsgroep bedoeld is.

- Taal en ondertiteling. Misschien heb je in plaats van Nederlandse ondertitels liever Engelse ondertitels, of vind je de letters van de ondertiteling slecht leesbaar? Op de website van Prime Video kun je onder Account en Instellingen, Ondertiteling de taal en het uiterlijk van de ondertitels aanpassen, zoals het letterformaat, kleur en doorschijnendheid. Op televisies met een flinke schermmaat zijn ondertitels al snel groter dan nodig. Met deze optie kun je ze ook wat kleiner maken.

- X-Ray. Een unieke functie van Prime Video is X-Ray. Als je tijdens het spelen op het scherm of de afstandsbediening tikt (afhankelijk van welk apparaat je gebruikt) laat X-Ray zien welke acteurs er in de huidige scène meespelen. Als je vervolgens op hun naam klikt, zie je ook in welke andere films of series ze te zien waren. Handig als je kijkplezier vestoord wordt door de knagende vraag "Waar ken ik die acteur nou toch van?". Ook kun je er zien welke muziek er onder de scène te horen is.

- Downloaden. In plaats van 'afspelen' kun je in Prime Video ook kiezen voor 'downloaden'. Een aflevering of film wordt dan bewaard op de smartphone, tablet of laptop die je gebruikt. Later kun je de download weer afspelen, en dat is handig op de momenten dat je geen of een slechte internetverbinding hebt. In de trein bijvoorbeeld, of op vakantie.

- Heb je geen Smart TV, maar kijk je toch liever op een groot scherm dan op je telefoon? Met een Google Chromecast is dat zo voor elkaar. Dit apparaatje steek je in een HDMI-ingang van je tv. Na installatie kun je in de Prime Video-app klikken op het cast-icoon om de video via de Chromecast op je tv weer te geven.

- Gebruik je de Prime Video app voor smartphone of tablet? Kijk eens bij Mijn spullen onder het tandwieltje en kies voor Streamen en downloaden. Onder Streamingkwaliteit kun je ervoor kiezen om via wifi altijd de hoogste beeldkwaliteit te gebruiken. Dit kost je immers niets. Dat is anders zodra je gebruik maakt van je databundel: daar kun je kiezen voor verschillende kwaliteiten van 'Data besparen' tot 'Best', maar denk aan je datalimiet.

- Het kan fijn zijn als tijdens het bingewatchen automatisch de volgende aflevering wordt gestart. Soms is dat echter vervelend, bijvoorbeeld als de kinderen eindeloos blijven doorkijken. In het instellingenmenu kun je deze optie uitzetten.