Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

9 series die je op het puntje van je stoel houden

Awards | 6 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: BNNVARA
©
Foto: BNNVARA

Niet alle landen hebben hetzelfde gevoel voor humor en drama, maar een superspannend verhaal kan iedereen waarderen. Deze negen series uit Amerika, Spanje, Italië, België en Nederland houden je op het puntje van je stoel en je kunt op ze stemmen voor de Guidinc. Streaming Video Awards.

1. Baantjer: Het begin

De scènes in Baantjer: Het begin (Videoland) die zich afspelen op de Wallen werden niet in Amsterdam opgenomen, maar in Leiden 9foto). Waarschijnlijk was het daar iets makkelijker filmen dan tussen de drommen toeristen in de hoofdstad. Als je goed oplet zie je dat de grachtenpandjes een verdieping lager zijn dan in het 'echte' Amsterdam.

Stem hier op Baantjer: het begin!

2. Better call Saul

Als je de beginletters van de afleveringen van het tweede seizoen van Better call Saul (Netflix) neemt en ze in de juiste volgorde legt, spellen ze 'FRINGSBACK' (Fring is terug). Een verborgen boodschap voor de fans, die wijst op de komst van de schurkachtige kippenrestauranthouder Gustavo Fring (Giancarlo Esposito) uit Breaking bad. Pas in seizoen drie komt Fring daadwerkelijk in beeld.

Stem hier op Better call Saul!

3. La casa de papel

Het lijkt onvoorstelbaar, maar toen het eerste seizoen van La casa de papel (Netflix) werd uitgezonden op de Spaanse zender Antena 3, liepen de kijkers er niet warm voor. De eerste aflevering trok vier miljoen kijkers, de laatste nog maar twee. Gelukkig zag Netflix er nog wel brood in: de serie werd opgepikt en groeide uit tot de populairste niet-Engelstalige Netflix-titel.

Stem hier op La casa de papel!

4. Gomorra

Net als de gelijknamige film uit 2008 is de Italiaanse tv-serie Gomorra (KPN/Netflix) gebaseerd op het boek van Roberto Saviano. Zijn exposé van het reilen en zeilen van de Napolitaanse maffia werd de schrijver door de georganiseerde misdaad niet in dank afgenomen. Daarom heeft Saviano al mee dan tien jaar 24-uurs politiebewaking.

Stem hier op Gomorra!

5. Klem

Klem (NPO Plus) laat zien dat criminelen dichter bij ons leven dan we denken. Scenarist Frank Ketelaar kwam op dat thema toen Willem Endstra vlak bij de school van zijn dochtertje werd geliquideerd. Jacob Derwig, die de rol van schurk Marius Milner speelt, liep eens bij toeval Willem Holleeder tegen het lijf toen hij zijn deur uitging. Hij is maar snel weer naar binnen gegaan.

Stem hier op KLEM!

6. Ozark

Elke aflevering van Ozark (Netflix) begint met een zwarte achtergrond met grote witte letter 'O' waarin vier kleine afbeeldingen zijn geplaatst. Deze staan voor verhaalelementen die je in de loop van de aflevering zult tegenkomen, maar het zijn ook gestileerde weergaven van de letters 'Z', 'A', 'R' en 'K'. Samen spelt het hele plaatje dus 'OZARK'

Stem hier op Ozark!

7. De 12 van Schouwendam

Net als De 12 van Oldenheim speelt De 12 van Schouwendam (Videoland) zich af in een typisch Nederlands plaatsje. Op de kaart of in de tomtom zul je echter Oldenheim noch Schouwendam tegenkomen, want beide plaatsnamen werden door de makers uit de duim gezogen.

Stem hier op De 12 van Schouwendam!

8. Undercover

Het personage Ferry Bouman (Frank Lammers) in de Vlaams-Nederlandse serie Undercover (Netflix) is gebaseerd op de veroordeelde crimineel Janus van Wesenbeeck. Deze Eindhovense drugsbaron, die inmiddels weer op vrije voeten is, heeft laten weten geen grote fan van de serie te zijn. Wel meldde hij zich ooit voor de grap op het Eindhovense politiebureau als 'Ferry Bouman'.

Stem hier op Undercover!

9. ZeroZeroZero

Waar komt de titel van de Italiaanse serie ZeroZeroZero (NPO Plus) vandaan? Meel met de allerfijnste maling wordt in Italië '000' genoemd. Het meel is perfect om pizza te bakken en heeft veel weg van een ander wit poeder: cocaïne. Daarom wordt '000' ook wel gebruikt als bijnaam voor de drug. De wereldwijde cocaïnehandel is het onderwerp van ZeroZeroZero.

Stem hier op ZeroZeroZero!